Хто вони, люди, які виїжджають на пожежі, замінування, вибухи. Історії тернопільських рятувальників

Хто вони, люди, які виїжджають на пожежі, замінування, вибухи. Історії тернопільських рятувальників
  • Державна служба з надзвичайних ситуацій має багато напрямків роботи: медики, рятувальники, водолази, піротехніки та інші. 
  • Щодня вони виїжджають на різні ситуації, які можуть загрожувати життю. 

Свій професійний день рятувальники відзначають у понеділок, 17 вересня. Урочистості відбулися на Театральному майдані. 

30-річний молодший сержант служби цивільного захисту Тарас Хома у рятувальній службі працює півтора року. Чоловік каже, що давно мріяв про таку роботу, але не було можливості. До того працював будівельником.

Відео дня

- Спершу я проходив три місяці навчання і отримав диплом пожежного рятувальника. Зараз я працюю водієм пожежного автомобіля у першій пожежній частині, - розповідає Тарас. - Я виїжджаю тоді, коли на місці не справляється техніка, яка уже там. Я приїжджаю на допомогу.

За півтора року чоловіку найбільше запам'яталась пожежа в міській дитячій лікарні, де горів архів.

- Ми евакуйовували працівників, дітей. Це була найдовша моя пожежа, - розповідає Тарас Хома. - Я працював там протягом трьох годин, був на "поливці" і до кінця. Труднощів у цій ситуації не було, просто було холодно, адже на вулиці була мінусова температура, а також сильне задимлення. 

А ще під час стажування чоловік виїжджав на виклик, коли 15-річного хлопця вдарило струмом на потязі на "Новому світі". Каже, що тоді йому було страшно, бо раніше ніколи такого не бачив. Але зараз вже втягнувся і, як каже, зрозумів, що це така робота. А рятувальників психологічно до такого готують.

В день, як каже Тарас Хома, буває і по сім викликів. Серед найбанальніших - просили зняти кота з дерева. 

Працюють на вибухах

Піротехніки займаються розмінуванням небезпечних предметів, знешкодженням, обстеженням приміщень та вулиць. А також, інформують населення, що потрібно робити при виявленні вибухонебезпечного предмета. 

- Якщо це село, то потрібно зателефонувати до сільського голови, якщо місто, то - у службу "101", - каже заступник начальника групи піротехнічних робіт, майор служби цивільного захисту Назар Богдан. - Далі спеціалісти виїжджають на місце. Проводять ідентифікацію чи це справді вибухонебезпечний предмет. Якщо так, тоді інформують нас - групи піротехнічних робіт.

Назар Богдан у службі цивільного захисту працює уже 11 років. Його підрозділ був на Операції Об'єднаних Сил (ООС), проводили там обстеження та розмінування території. Також інформували тамтешніх жителів. 

Найбільш складним випадком, як каже чоловік, за 11 років роботи були вибухи на складах спершу у Новобогданівці Запорізьської області, потім у Лозовій Харківської області, ще у Балаклії у Харкові та у Калинівці Вінницької області. 

- Ми теж туди виїжджали. Формували піротехнічний загін зі всієї України і ми проводили очистку території, - каже чоловік. - Ми в Калинівці були протягом місяця, а ті підрозділи, які поблизу, то вони досі там працюють. 

У Білій Тернопільського району був випадок, коли чоловік розбирав вибухонебезпечний предмет і він вибухнув у нього в руках. Чоловік загинув. 

Координують роботу на масштабних пожежах

Ще один відділ - оперативно-координаційний центр. Віталій Волощук працює помічником начальника зміни з питань оперативного реагування. Спершу чотири роки навчався і уже працює чотири роки. 

Чоловік виїжджає на місце затяжних, резонансних пожеж для координування роботи підрозділів. 

- Одна з таких пожеж була у Збаражі на спиртбазі, там горіло 500 тонн біоетанолу, - каже Віталій. - Це було в червні цього року. У Тернополі теж вистачає різних випадків. Можуть бути виклики, що людина топиться у Ставі чи, що хтось закрився на висоті п'ятого чи дев'ятого поверху, чи пожежа в квартирі.

Завдання оперативно-координаційного центру -  створювати штаб та керувати ним на місці масштабних пожеж, перевіряти боєздатність підрозділів, чи вони готові добре реагувати на ситуацію. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:40 8-річна дитина постраждала в аварії у Тернополі 13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up