Карантин в Україні продовжили, правила зон змінили. Коли можна без маски

Карантин в Україні продовжили, правила зон змінили. Коли можна без маски

Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни “зеленого” або “жовтого” рівня  карантинних обмежень, “помаранчевий” та “червоний” буде визначатись в межах регіону.

 

Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року, при цьому з 17 червня на всій території країни встановлюється “зелений” рівень епідемічної небезпеки. В таких умовах у громадському транспорті та під час масових заходів або відвідин приміщень всі учасники мають дотримуватись маскового режиму. Відповідно робота закладів громадського харчування, розважальних закладів (нічних клубів), кінотеатрів та залів інших сфер культури, проведення інших масових заходів дозволяється за умов носінням масок та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників.  

Також Уряд вніс зміни до правил введення кольорових зон адаптивного карантину. Зокрема, тепер "зелена" та "жовта" зони карантину будуть вводитися відразу на всій території України. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

"Помаранчева" та "червона" зони, як і раніше, будуть вводитися в окремих областях, залежно від епідемічної ситуації там.

Відео дня

Коли вводитимуть "жовтий" рівень

У "жовту" зону вся територія країни потраплятиме, якщо протягом 3 днів поспіль на всій території буде фіксуватися одна з ознак:

  • кількість виявлених нових випадків COVID-19 на 100 тисяч населення за останні 14 днів - більше ніж 75;
  • коефіцієнт виявлення випадків COVID-19 (методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена) - більше як 4 відсотки;
  • кількість тестувань методом ПЛР та експрес-тесту на визначення антигена протягом останніх семи днів на 100 тисяч населення - менше ніж 300;
  • наявність підстав для встановлення "червоного" рівня епідемічної небезпеки на території принаймні одного регіону.

"Жовтий" рівень епідемічної безпеки буде вводитися державною комісією ТЕБ та НС з ініціативи міністра охорони здоров’я.

Якщо ситуація нормалізується та зберігатиметься протягом 7 днів поспіль, то країна повернеться до "зеленої" зони.

Які обмеження діють в "жовтій" зоні

У разі введення "жовтого" рівня на всій території країни будуть запроваджуватися наступні обмеження:

  • обов'язковий масковий режим та соціальна дистанція;
  • проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території;
  • заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,
  • заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів.

Коли можна бути без маски

Маску можна не носити під час перебування на масових заходах лише за певних умов. МОЗ роз'яснило правила. Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

Умови перебування без масок на масових заходах:

  • Всі учасники мають негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до проведення заходу),
  • Всі учасники мають негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до проведення заходу),
  • Всі учасники мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Чи вимагатимуть ПЛР на кордоні

При “зеленому” рівні епідемічної небезпеки в Україні перетин державного кордону з будь-яких країн є  безперешкодним для громадян України або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ. 

Для іноземців завжди обов’язково потрібно мати страховий поліс на випадок захворювання на COVID-19, та одну із наступних позицій:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію.

У разі встановлення на території України іншого рівня епідемічної небезпеки перетин державного кордону України з будь-яких країн для громадян України або іноземців  з посвідкою на постійне проживання є безперешкодним за наявності однієї із наступних позицій:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону),
  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

За відсутності таких документів чи довідок особа має пройти самоізоляцію за допомогою застосунку “Вдома” або обсервацію у випадку відмови чи неможливості скористатись цим застосунком. 

У разі встановлення на території України іншого рівня епідемічної небезпеки перетин КПВВ  для громадян України є безперешкодним за наявності документу, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

Якщо такий документ відсутній, особа має пройти самоізоляцію за допомогою застосунку “Вдома” або обсервацію у разі відмови чи неможливості скористатись цим застосунком. 

Припинити самоізоляцію така особа може відразу, отримавши негативний результат  експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 безпосередньо в пункті тестування на КПВВ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up