Коли обленерго не відповідатиме за побутову техніку чи навіть оселю, які згоріли через перепад напруги?

Коли обленерго не відповідатиме за побутову техніку чи навіть оселю, які згоріли через перепад напруги?

Які прилади особливо чутливі до перепадів напруги? Куди звертатись, якщо без попереджень вимкнули електрику? І якими є форс-мажорні обставини, що можуть спричинити коротке замикання в електромережі, перепад напруг тощо, пояснили енергетики

 

Мешканці повинні встановлювати відповідні пристрої захисту та обмеження напруги, коли  вона відхиляється від номінальної з цілого ряду причин.

До пошкодження техніки може призвести і відсутність у щитках стандартних, каліброваних запобіжників. Натомість там стоять саморобні “жучки”, а автоматичні вимикачі — шунтуються, виводяться з ладу. При огляді лічильників чи щитків енергетики також виявляють закорочені автоматичні вимикачі чи автоматичні вимикачі із завищеними номінальними значеннями, як за струмовим навантаженням, так і за вставками електромагнітних розчіплювачів. А це також є грубим порушенням «Правил» і створює небезпеку пошкодження обладнання та ураження електричним струмом самих жителів будинку.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю ВАТ «Тернопільобленерго» у відповіді на запит «20 хвилин» щодо вимикання електроенергії – без жодних попереджень, на які скаржились днями тернополяни. Люди, оселі яких з невідомих їм причин знеструмили, скаржились, що пошкодило і побутову техніку.

Відео дня

Детальніше читайте Знову без попередження вимикають світло. Що робити, якщо «згоріла» техніка?

Що робити, аби техніка «не горіла», куди звертатись, якщо вимкнули світло, яка техніка є найуразливішою і чому, пояснили у  ВАТ «Тернопільобленерго».

Споживачі самостійно можуть перевірити свою адресу в списку планових та аварійних перерв в електропостачанні.

Винні вітер, блискавка і ожеледь?  

  • Скарги на згорання техніки, виникнення пожеж і відшкодування збитків за згорілі прилади часто надходять до енергетиків краю, — кажуть у відділі зв’язків з громадськістю ВАТ «Тернопільобленерго». — Проте перепади напруги в електромережі чи раптове вимкнення електроенергії відбувається в основному через незалежні від енергетиків причини.

В основному схожі випадки стаються при обриві проводів від ожеледиці, сильних поривів вітру під час несприятливих погодних умов, кажуть енергетики. Окрім такого виду перенапруг, в електричних мережах можуть виникати й імпульсивні грозові перенапруги.

У таких випадках ураження блискавкою фазного проводу створює на проводі таку високу імпульсивну напругу, що практично неможливо створити ізоляції, здатну її витримати.

  • Особлива небезпека виникає, коли окремі мешканці намагаються повторно включити комутаційний апарат (автоматичний апарат) на трансформаторній підстанції, — кажуть у відділі зв’язків з громадськістю ВАТ «Тернопільобленерго». — Вони це роблять, коли зникла напруга, і роблять це самовільно, не провівши попередній огляд ліній електропередавання. Бо це може не тільки пошкодити електроприлади, спричинити пожежу, а й уразити струмом людей, які в цей час користуються обладнанням, включеним у мережу.

Коли згоріла техніка, а обленерго не відповідатиме за це?

У «Правилах улаштування електроустановок», «Правилах технічної експлуатації споживачів» і «Кодексі системи розподілу», які регулюють відносини між громадянами (споживачами електричної енергії) та електророзподільними компаніями, передбачено, що форс-мажорні обставини можуть спричинити коротке замикання в електромережі, перепад напруг тощо. Найчастіше вони виникають через виняткові погодні умови – сильний вітер, великі дощі, ожеледь. І у такому разі обленерго, як електророзподільна компанія, не бере на себе відповідальності за загорання побутової техніки чи оселі. Більше того, у цих «Правилах» визначені й обов’язки споживача.

  • Згідно з цим, «Споживач зобов’язаний забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів», — процитували у пресслужбі обленерго. — Тобто мешканці повинні встановлювати відповідні пристрої захисту та обмеження напруги, коли  вона відхиляється від номінальної з цілого ряду причин.

Важко зрозуміти тих споживачів, котрі в оселях мають чимало дорогої техніки на тисячі гривень і не хочуть придбати реле захисту чи стабілізатори напруги, кажуть у ВАТ “Тернопільобленерго”.

Яка техніка найбільш чутлива до перепадів напруги?

  • Особливо чутливі до перенапруг в електричній мережі електроприлади закордонного виробництва, які не адаптовані до наших електромережних стандартів, — каже головний інженер ВАТ “Тернопільобленерго” Степан Бартків. — Для запобігання  згоранню техніки існують апарати для захисту від перенапруги у мережах 0,4 кВ. Проте жоден із споживачів електроенергії, що потерпіли від надзвичайної ситуації, не мали встановлених пристроїв захисту своїх електричних апаратів.

Водночас до пошкодження техніки може призвести і відсутність у щитках стандартних, каліброваних запобіжників. Натомість там стоять саморобні “жучки”, а автоматичні вимикачі — шунтуються (виводяться з роботи). При огляді лічильників чи щитків енергетики також виявляють закорочені автоматичні вимикачі чи автоматичні вимикачі із завищеними номінальними значеннями, як за струмовим навантаженням, так і за вставками електромагнітних розчіплювачів. А це також є грубим порушенням «Правил» і створює небезпеку пошкодження обладнання та ураження електричним струмом самих жителів будинку каже головний інженер.

  • Від перенапруг в електричних мережах не застрахований ніхто, — підсумував пан Бартків. — Вони можуть виникати при порушенні нормальних режимів роботи мереж, у тому числі і при непередбачуваних аварійних ситуаціях через виняткові погодні умови, зокрема, імпульсні грозові перенапруги.

Якщо ви хочете захистити свою побутову техніку й убезпечити від неприємностей, які можуть статися в електромережах через форс-мажорні обставини, подбайте про встановлення апаратів захисту від перенапруг чи стабілізаторів напруги, радять енергетики.

Куди звертатись, якщо вимкнули електрику?

Інформацію про планові та аварійні вимкнення електропостачання в області у ВАТ «Тернопільобленерго», відповідно до Кодексу системи розподілу та Правил роздрібного ринку електричної енергії, оприлюднюють інформацію на своєму вебсайті та в ЗМІ.

  • Інформація про значні аварійні перерви в електропостачанні області з кількістю відключених споживачів більше 100 та тривалістю понад годину (при виникненні аварійних режимів)  з’являється на офіційному вебсайті ВАТ «Тернопільобленерго» (www.toe.com.ua) — не пізніше 6 годин після початку аварійної перерви, яка виникла в робочий час, і не пізніше 12 годин після початку аварійної перерви, яка виникла в неробочий час, — запевнили у відділі зв’язків з громадськістю.

Дану інформацію можна знайти в розділі “Споживачам” у пункті «Інформація для споживачів» (Аварійні відключення), для цього потрібно вибрати дату та відповідний РЕМ.

Про причину відсутності електропостачання споживачі також можуть дізнатися, зателефонувавши до кол-центру ВАТ «Тернопільобленерго» за номером телефону 0800 50 90 40 (цілодобово, безкоштовно).

Інформація щодо аварійних перерв в електропостачанні з кількістю відключених споживачів менше 100 (причини перерви, дата та час початку перерви, орієнтовний час відновлення електропостачання) надається за зверненням споживача (Пункт 9.4.4 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

  • Варто нагадати споживачам, що практично щодня Товариство виконує капітальні та поточні ремонти електрообладнання й мереж, осучаснює їх, проводить заміну застарілих/несправних електроприладів на нові, здійснює розчистку трас ліній електропередачі тощо, — кажуть енергетики. — Виконання таких робіт неможливе без тимчасового знеструмлення електрообладнання та мереж, оскільки енергетики мають працювати лише в безпечних умовах.

Інформацію про такі планові вимкнення можна дізнатись на офіційному сайті ВАТ «Тернопільобленерго» в розділі “Споживачам” у пункті «Інформація для споживачів» (Планові відключення), або ж зателефонувавши до кол-центру ВАТ «Тернопільобленерго».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up