Ремонт фасадів у центрі Тернополя. Чому за нього повинні платити власники квартир, а не місто?

Ремонт фасадів у центрі Тернополя. Чому за нього повинні платити власники квартир, а не місто?
  • Нещодавно на Руській в Тернополі  розпочали та одразу зупинили ремонт фасаду одного із будинків. Причина — відсутність дозволу.
  • Але як бути з тими будівлями, які роками чекають на реставрацію і справи до них нікому немає? І чи причина лише в документах?
  • Ми дізнались, де можна отримати необхідні дозволи, якщо ви плануєте зовнішній ремонт свого дому. Наперед скажемо: не все так просто і терпінням доведеться запастись.

На офіційній сторінці Тернопільської міської ради повідомлення про зупинення реконструкції будівлі на вулиці Руська, 35 з’явилось 4 листопада. 

—  Реконструкція фасаду на вул. Руська, 35 відбувається без дозвільних документів. Управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради 3 листопада провело бесіду з власником приміщення та вручила припис про зупинення будь-яких робіт на даному об’єкті, —  повідомили в установі.

Відео дня

Як підсумок, власник приміщення зобов’язався подати необхідні документи у ЦНАП для отримання дозволу на опорядження фасаду, а опісля — провести роботи відповідно до тих умов, які будуть надані управлінням архітектури.

Роботи непочатий край 

Лише в центрі міста журналісти знайшли кілька десятків будинків, яким би не завадив зовнішній ремонт. 

Деталі про це ви можете прочитати в матеріалі: Обшарпана штукатурка та аварійні балкони: 15 фото, які показують міські контрасти. Хто ремонтуватиме?

Немає опису.

А крім того, над головами перехожих нависають пошкоджені балкони.

Читайте також:  Обережно, аварійні балкони! Топ-10 місць в Тернополі, де не варто ходити ображеним

Обережно, аварійні балкони! Топ-10 місць в Тернополі, де не варто ходити ображеним

Як повідомляють в управлінні ЖКГ Тернопільської міської ради, відповідно до вимог Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який вступив в дію в 2018 році, зобов’язання щодо належного утримання, експлуатації, поточного і капітального ремонтів спільного майна багатоквартирного будинку покладено на кожного співвласника будинку пропорційно до його частки.

Ремонт фасадів житлових будинків відносяться до ремонтних робіт капітального характеру і може проводитися за рахунок видаткової частини міського бюджету, за умови виділення на це коштів.

Хто має ремонтувати балкони 

За коментарем з приводу того чи можуть мешканці того чи іншого будинку звертатись до міської ради з проханням відреставрувати/ відремонтувати зовнішній вигляд і За чиї кошти буде цей ремонт ми звернулись у пресслужбу Тернопільської міської ради з інформаційним запитом. Але конкретної відповіді на це питання так і не отримали. 

Раніше в управлінні ЖКГ нам розповідали, що практично в усіх будинках фасади мають ремонтувати їх власники.

— Фасади та балкони є приватною власністю, тому ремонтувати їх в багатоквартирному будинку повинні власники, — повідомляють в управлінні ЖКГ.  — Квартирокористувач має право одноосібного володіння і відповідає за допоміжні конструкції: огорожі, поручні і решітки. Також за зовнішню сторону стін. Відтак щодо поточного ремонту мешканці можуть звертатися до обслуговуючого підприємства. Стан виступаючих конструкцій (балконів) двічі на рік, навесні та восени, оцінюють фахівці. Якщо підтвердиться їх аварійний стан — оголена арматура чи відпалі залізобетонні елементи, то небезпечне місце огороджують спеціальною стрічкою, а мешканцям надають припис про заборону користування балконом. Ремонт таких споруд за власний кошт мають проводити співвласники багатоквартирного будинку — власники квартир.

З архітектурною спадщиною мороки більше 

Тут є ще два моменти: перший — дешевше це буде, якщо фасад термомодернізувати. Деталі про це ми описували в матеріалі: У Тернополі утеплили черговий будинок: як скористатися термомодернізацією на умовах співфінансування.

А другий випадок: коли будівля належить до архітектурних пам'яток місцевого значення. До слова, більшість будинків на вулицях Руська, Валова, Гетьмана Сагайдачного визнані саме такими. Тоді дозволів потрібно отримувати ще більше. 

— Виконання будівельних робіт у будинках, що є пам’ятками архітектури, дозволяється проводить лише за наявності письмового дозволу уповноваженого органу з питань охорони культурної спадщини, — кажуть в міській раді. — Так на будинках, віднесених до пам’ятки архітектури, забороняється радикально змінювати вид і оздоблення фасадів та їх елементів, які є важливими у визначенні загального історичного характеру будівлі та знімати історичний матеріал з фасаду в процесі пристосування під нове призначення. Ремонтно - реставраційні роботи на фасадах потрібно виконувати на основі розробленого та затвердженого в установленому порядку проекту виконання робіт.. 

А крім того, до фарбувального покриття фасадів пам'ятки ставляться особливі вимоги, зокрема покриття повинно мати декоративний вигляд відновлюваного історичного характеру будівлі; колір пофарбування повинен історично відповідати будівлі та її оточенню. 

Хоча й реальність на вулицях Тернополя, дещо відрізняється від очікувань. Навіть в центрі бачимо чимало будинків з клаптиковим ремонтом, тай з кольорами є значні проблеми. Фото — нижче.

Немає опису.

Немає опису.

Скільки будинків в Тернополі належать до архітектурної спадщини, ми запитали в міській раді. Але там порадили звернутись в ОДА. Ми направимо інформаційний запит в цю держустанову.

Штраф за роботи без дозволу

У липні цього року депутати Тернопільської міської ради внесли зміни до Правил благоустрою Тернопільської міської територіальної громади. 

Рішенням сесії передбачено, що власники і користувачі об’єктів архітектури зобов’язані утримувати в належному стані фасади будівель і споруд, не допускати фарбування монументів, пам’ятників, скульптурних зображень без погодження з  управлінням містобудування, архітектури та кадастру  Тернопільської міської ради.

— Проведення  робіт щодо опорядження фасадів (в тому числі балконів, декоративних елементів) будівлі, будинку, споруди  виконується після отримання зареєстрованого в управлінні містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради Повідомлення про опорядження фасадів, — йдеться в офіційному повідомленні міськради. 

Опорядження фасаду будівлі, будинку, споруди без зареєстрованого в управлінні містобудування, архітектури та кадастру Повідомлення є порушенням правил благоустрою територій населених пунктів. За це, згідно зі статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено адміністративну відповідальність. 

Який штраф можна заплатити, якщо порушили таку норму, читайте нижче у довідці.

Де отримати Паспорт фасаду

Переглянути Інформаційну картку погодження паспорту опорядження фасадів можна тут

Перед тим необхідно зібрати та подати у ЦНАП такий перелік документів:

1.Заява 

2. Повідомлення про опорядження фасадів. 

3. Паспорт опорядження фасадів,  погоджений управлінням культури 

Тернопільської обласної державної  адміністрації, у випадку, якщо це об’єкт культурної спадщини (2 екземпляри).

4. Копія документа, що підтверджує право  власності (користування) будівлею,  будинком (приміщенням), спорудою.

5. Згода власника, якщо замовником є  користувач.

Детальнішу інформацію про необхідні документи можна переглянути в рішенні виконавчого комітету за посиланням тут

Що ремонтують за кошти міського бюджету в 2021-2022 роках

На порталі міської ради знаходимо інформацію про перелік об`єктів житлового фонду, які ремонтуватимуть, відповідно до титульного списку в 2021-2022 роках та суми, які виділили на цей ремонт.

Його можна переглянути за посиланням тут 

— Перелік житлових будинків, які підлягають капітальному ремонту визначені титульним списком з експлуатації та технічного обслуговування житлового фонду м.Тернополя, затверджується рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради.

Напишіть в коментарях чи потребує ремонту ваш будинок та що думаєте про те, що будинки, що належать до архітектурної спадщини, не можна ремотувати без дозволів за власні кошти?
 

Довідка 
 

Стаття 152. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Юра Лещ

    у нас  Донецке в 1981 году  в районе ж/д вокзала на улице Куйбышева с участием ментов и представителей местной администрации с помощью телескопических вышек рабочие снимали или разбивали стёкла со всех застекленённых балконов и лоджий....
  • David Starr

    Це ж ще треба додуматись так рагульно, у синьо-жовтий помалювати фасад.
  • Andrii

    Люди там живуть, отже і платити за це повинні
  • Зоряна Гевко

    Якщо будинок приватизований,значить платить власники тобто складаються.

keyboard_arrow_up