Коронавірус та карантин станом на 22 березня: останнє та важливе (оновлюється)

Коронавірус та карантин станом на 22 березня: останнє та важливе (оновлюється)
  • Щодня ми публікуємо на сайті "20 хвилин" усю найважливішу інформацію щодо карантину та ситуації із коронавірусом у Тернополі та Україні. 
  • Нові обмеження і нововведення у Тернополі з 22 березня.
  • Актуальна статистика.

23:00 В Україні зафіксовано 73 випадки коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 22:30 22 березня в Україні є 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні.

За добу виявлено 26 нових випадків. Нова область - Черкаська.

На Тернопільщині кількість хворих на коронавірус не змінилася.

Відео дня

22:30 Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець виступає за впровадження надзвичайного стану в країні: МОЗ

За його словами, для ефективної боротьби з поширенням коронавірусу в Україні всі українці повинні зайняти свідому позицію, мінімізувати контакти з іншими, дотримуватися правил гігієни, а також виконувати поради МОЗу.

21:30 Від 23 березня у Тернополі не працюватиме громадський транспорт. Будуть лише спецрейси.

Спеціальні перевезення міськими автобусами та тролейбусами будуть лише для працівників  підприємств, установ та організацій, які в умовах надзвичайної ситуації забезпечують життєдіяльність міста Тернополя, в тому числі працівників закладів охорони здоров’я комунальної форми власності, працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, комунальних підприємств, а також працівників підприємств і організацій, які забезпечують виробництво продуктів харчування, аптечних закладів, Тернопільської дирекції АТ „Укрпошта”, працівників аварійних служб. Таким працівникам потрібно мати посвідчення та бути в захисних масках.

Більше про зміни з 23 березня - читайте ТУТ.

20:00 УГКЦ готова перетворити всі храми на лікарні

Українська греко-католицька церква готова в разі епідемії коронавірусу в Україні перетворити всі свої храми на лікарні, де священики разом з лікарями рятуватимуть людей, заявив глава УГКЦ Святослав під час літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, повідомляє Департамент інформації УГКЦ

18:26 Лікарі "швидкої" робитимуть експрес-тести на коронавірус – МОЗ

Медики з бригади екстреної допомоги, прибуваючи на виклик щодо підвищеної температури і підозри на коронавірус, робитимуть два тести – на грип і експрес-тест на коронавірус.

17:30 Для боротьби з поширенням коронавірусу будуть залучати студентів-медиків: МОЗ

Йдеться про інтернів, які зараз перебувають на зочному циклі навчання, а також студентів 5 та 6 курсів медуніверситетів. Студентів закликають зв'язатися з відповідальними особами в медуніверситетах і вийти на допомогу медикам.

16:26 В Україну прибувають тести для визначення коронавірусу

МОЗ повідомляє: сьогодні в Україну літаком прибуває партія тестів для визначення коронавірусної хвороби. Доставляються обидва види тестів: тести для ПЛР (золотий стандарт діагностики) та тести експрес-діагностики.

Експрес-тести будуть використовуватися бригадами екстреної допомоги для «санітарного сортування», тобто у разі, якщо працівник екстреної допомоги прибуває до людини, в якої підвищена температура і є підозра на коронавірусну хворобу, медики мають зробити два тести: один на грип і експрес-тест на коронавірус. Це потрібно, щоб вирішити, який алгоритм дій застосовувати далі. Якщо спрацьовує тест на грип, лікарі вживають відповідних заходів. Якщо експрес-тест підтверджує коронавірус, лікарі мають узяти додатковий зразок для його підтвердження в лабораторії за допомогою тесту на ПЛР. Після цього можна говорити про підтверджений випадок захворювання та вживати необхідні протиепідемічні заходи.

Зазначимо, що у разі, коли негативні обидва тести – і на грип, і експрес-тест на коронавірус, – то в умовах загальнонаціонального карантину людина все одно має дотримуватися режиму самоізоляції наступні 14 днів.

16:00 МОЗ виправив дані про 8 людей, які одужали від COVID-19: діагноз не підтвердився

Уточнено, повідомляє МОЗ: ​у 8-ми людей було зафіксовано підозру на COVID-19.

Для отримання остаточного результату пацієнтам було зроблено 2 повторні тести на COVID-19, які були негативні. У цих людей не виявлено коронавірусної інфекції, повідомляє Центр Громадського здоров'я України.

15:00 Від COVID-19 в Україні одужали вже 8 людей.

Усі вони з Чернівецької області, повідомляє Центр громадського здоров'я.

Більшість людей, які хворіють на новий коронавірус, переносять його, як звичайний ГРВІ. Власне, ця хвороба і є ГРВІ, але викликана невідомим раніше збудником.

14:00 Вулицями Тернополя їздять спецмашини рятувальників і патрульних, які оповіщують населення про заходи карантину

Як це відбувається - читайте ТУТ.

12:52 Готель "Тернопіль" готовий прийняти на ніч медиків, які боротимуться з коронавірусом: Надал

У готелі «Тернопіль» зможуть залишитися на ночівлю, чи просто відпочити після зміни в лікарні усі медики, які при потребі рятуватимуть життя хворих на коронавірус. Медперсонал за таких умов не зможе повертатися додому, до своїх сімей. Адміністрація готелю БЕЗКОШТОВНО надаватиме номери для тернопільських медиків.

12:30 Відомі українські мами закликають: карантин - це не канікули

Подбайте про безпеку своїх дітей, поясніть прості правила та забезпечте комфортне навчання вдома. А якщо бачите тривогу в маленьких очах, обов’язково поговоріть зі своєю дитиною. Будьте правильним прикладом для своїх дітей.

11:30 Станом на ранок в Україні є 81 підозра на коронавірус

Станом на ранок 22 березня 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 81 повідомлення про підозру на COVID-19. Всього з початку 2020 року надійшло 531 повідомлення про підозру на COVID-19.

10:30 У Тернополі двоє дітей 1,5 і 8 рочків потрапили в лікарню з підозрою на коронавірус

🔹 Станом на 10 ранку зареєстровано 1 випадок COVID-19 - це мешканець міста Заліщики, стан хворого – середньої важкості
🔹 1 випадок з підозрою на COVID-19 в інфекційному відділенні Тернопільської лікарні швидкої допомоги
🔹 2 випадки з підозрою на COVID-19 в інфекційному відділенні Тернопільської міської дитячої лікарні. Дітям - 1,5 і 8 рочків. 

10:00 У Тернополі облаштовують контрольно-пропускні пункти

  • Пост (а/д М-19, вул. 15 Квітня)
  • Пост (а/д перехрестя вул. Купчинського та вул. Корольова)
  • Пост (а/д М-12, за Збаразьким кільцем)
  • Пост (а/д виїзд з с. Великі Гаї)
  • Пост (а/д М-19, вул. Микулинецька, навпроти ресторану «Шинок»)
  • Пост (а/д виїзд з с. Петриків, біля маркету «АТБ»)
  • Пост (а/д М-12, сервісний центр МВС)
  • Пост (а/д  М-09, біля автозаправки «Автотехсервіс»)
  • Пост (а/д перехрестя с. Біла, Бродівське перехрестя)
  • Пост (а/д виїзд вул. Текстильна на Об’їзну)

Тут будуть міряти температуру водіям і пасажирам, консультуватимуть з питань коронавірусу і в разі необхідності госпіталізують тих, кому потрібна медична допомога.

Контрольно-пропускні пункти функціонуватимуть з 23 березня.

9:00 В Тернопільській міській територіальній громаді діє масковий режим.

Це означає, що заборонено перебувати в місцях  загального користування, в закритих приміщеннях, офісах та транспорті загального користування без масок.

8:54 В Україну через коронавірус повернули майже 60 тисяч українців

За сприяння дипломатичних установ до України з-за кордону вже повернули 59 494 українці в зв’язку із поширенням у світі нового коронавірусу.  Про це повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України. 

Зазначається, що 152 українці перебувають на карантині в інших країнах. Ще 16 громадян України проходять лікування в Німеччині, Домініканській Республіці, Італії, Польщі, Об'єднаних Арабських Еміратах, Іспанії, Нідерландах та на Сейшельських островах. Шестеро українців уже одужали - четверо в Японії, по одному в Італії та Польщі. Водночас троє громадян України через коронавірус померли за кордоном. 

21 березня

21:50 В яких областях уже оголосили надзвичайну ситуацію

Ввечері 21 березня надзвичайну ситуацію оголосили на Донеччині. Раніше надзвичайна ситуація була оголошена у Київській, Чернівецькій, Житомирській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Тернопільській областях, а також у Тернополі та Києві.

21:00 Зведені дані у Тернополі

🔹 Зареєстровано 1 випадок COVID-19 - це мешканець міста Заліщики, стан хворого – середньої важкості.
🔹 1 випадок з підозрою на COVID-19 не підтвердився.
🔹 На самоізоляції нині в Тернополі перебуває 125 людей.

20:35 У Заліщиках, де на коронавірус захворів священник, дезінфікували церкву, його помешкання, громадські місця та водогін

Скільки захворіли і вилікувалися у світі і Україні

Загальна кількість інфікованих новим коронавірусом у світі складає 303 816 осіб. Про це йдеться у даних від Центру системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Гопкінса, який відстежує виявлені випадки зараження коронавірусом по всьому світі, передає ТСН.

Першу сходинку за кількістю хворих продовжує посідати Китай. Там офіційно виявлено понад 81 тисячу заражених, однак ця кількість майже не зростає останніми тижнями.

Водночас активно росте кількість інфікованих в Італії - вона вже сягнула майже 55 тисяч.

Також у п’ятірку країн із найбільшою кількість заражених входять Іспанія (25 тисяч), США (24 тисячі) та Німеччина (22 тисячі).

Станом на 22 березня у світі зафіксовано 12 966 смертей від коронавірусної хвороби. Найбільше їх в Італії, яка щодня встановлює антирекорди зі смертності. Наразі там майже 5 тисяч померлих. Для прикладу, у Китаї зафіксовано лише 3 тисячі померлих.

Водночас, 91 676 людей по всьому світу вже вилікувались від COVID-19. Майже 60 тисяч з них - у Китаї. Також про понад 7 тисяч вилікуваних повідомили в Ірані, та про 6 тисяч - в Італії.

Міністерство охорони здоров'я повідомило про 47 інфікованих коронавірусом в Україні. Один чоловік вилікувався. Наразі коронавірусна хвороба виявлена:

Чернівецька область - 25 випадків (1 летальний, 1 одужання)
Житомирська область - 2 випадки (1 летальний)
Київська область - 4 випадки
Донецька область - 1 випадок
Дніпропетровська область - 2 випадки
Івано-Франківська область - 2 випадки (1 летальний)
Львівська область -1 випадок
Тернопільська область - 1 випадок
м. Київ - 9 випадків

Що було раніше

13 березня генеральний директор ВООЗ оголосив, що Європа стала епіцентром пандемії: тут реєструють більше випадків і смертей, ніж у решті світу, за винятком Китаю. Зараз щоденно реєструють більше випадків, ніж у Китаї в розпал епідемії.

11 березня ВООЗ охарактеризувала спалах COVID-19 у світі як пандемію. Організація визначила чотири сценарії розвитку подій у країнах для COVID-19 і розробила рекомендації щодо забезпечення готовності та реагування для кожного сценарію: Critical preparedness, readiness and response actions for COVID-19.

Також ВООЗ оновила настанови для клініцистів «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) за підозри на захворювання COVID-19»: Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected.

16 березня ВООЗ, Міжнародна федерація Червоного Хреста (IFRC) і ЮНІСЕФ спільно випустили Посібник щодо плану дій з ризикових комунікацій і залучення громадськості стосовно готовності й відповіді на COVID-19: Risk Communication and Community Engagement (RCCE) Action Plan Guidance COVID-19 Preparedness and Response.

З 14 березня 2020 року, з метою координації дій у період складної епідеміологічної ситуації, у Центрі громадського здоров’я України працює внутрішній Оперативний штаб, який займається виключно питаннями COVID-19, відповідями на запити, збиранням, обробкою та наданням аналітичних висновків, що будуть основою для прийняття рішень на рівні країни. До складу Оперативного штабу увійшли представники ЦГЗ, міжнародних та інших організацій, які працюють у режимі ненормованого робочого дня.

13 березня МОЗ України затвердило стандарти медичної та фармацевтичної допомоги пацієнтам із COVID-19, а також рекомендації щодо дій державних установ обласних та Київського міського лабораторних (зокрема на всіх видах транспорту) центрів МОЗ України у разі виявлення особи, яка відповідає визначенню випадку COVID-19 (наказ № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19»).

РНБО ухвалила рішення про закриття державного кордону України через загрозу поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19: з 00:00 16 березня до 00:00 3 квітня 2020 року припинено в’їзд на територію України для іноземців та осіб без громадянства. Заборона на в’їзд може бути скасована чи продовжена залежно від ситуації із поширенням коронавірусу в світі. Детальніше про новий порядок перетину кордону: роз’яснення від МЗС України.

Міністерство охорони здоров’я України інформує населення про заходи боротьби з коронавірусом за допомогою СМС-повідомлень.

У зв’язку із поширенням COVID-19 у світі громадянам України рекомендовано тимчасово утриматися від поїздок до країн чи окремих територій держав, найбільш уражених вірусом. Зокрема до Іспанії, північних регіонів Італії, Франції, В’єтнаму, Республіки Корея, Японії, Ірану. Відповідні рекомендації щодо кожної з таких країн: https://bit.ly/2wFYj4O.

17 березня Верховна Рада України ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

За даними МЗС, станом на 7 березня 2020 року інформація про наявність громадян України серед інфікованих коронавірусом на території КНР до нашого посольства не надходила.

У Посольстві України в КНР цілодобово працює оперативна група з надання допомоги громадянам України, що у режимі реального часу опрацьовує звернення наших співвітчизників, здійснює комунікацію з громадянами України, які перебувають у Китаї. Особливу увагу надають трьом громадянам України, яким китайський санітарно-епідеміологічний контроль через підвищену температуру тіла відмовив у посадці на український евакуаційний літак 20 лютого. В однієї громадянки зафіксовано захворювання нирок, в іншого громадянина — ускладнення після запалення легень. Стан здоров’я третього громадянина повністю задовільний. Усі вони перебувають у м. Ухань в умовах загального безстрокового карантину, який запроваджено у провінції.

Станом на 7 березня 2020 року дипустанові відомо про 41 громадянина України в м. Ухань та інших містах провінції Хубей, на які поширюються карантинні заходи.

На консульському обліку Посольства України в КНР, а також Генеральних консульств України в Шанхаї та Гуанчжоу перебувають 592 громадянина України. За офіційними даними китайської влади, в КНР проживають 4 803 українських громадянина.

28 лютого по всій Україні у визначених медичних закладах почалися навчання (симуляційні вправи) на випадок фіксації коронавірусу. У них беруть участь медики, рятувальники, представники поліції та органів місцевої влади.

На засіданні Кабінету Міністрів України 11 березня запропоновано обмежити проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також заплановано карантин у навчальних закладах на три тижні.

Крім того, ухвалено рішення закупити інфрачервоне обладнання для скринінгу на відстані в Міжнародному аеропорті Бориспіль, а також засоби індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств, служб і для поповнення держрезерву. Водночас, до 1 червня заборонено експорт товарів протиепідемічного призначення, щоб гарантувати забезпечення необхідними засобами захисту населення.

Медична система повністю готова на випадок фіксації коронавірусу. В Україні є близько 12 000 ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 000 лікарів-інфекціоністів та 5 000 інших медичних працівників, які працюють в інфекційних лікарнях та боксах.

ЦГЗ за підтримки ВООЗ організував дводенний тренінг, учасники якого отримали вичерпну інформацію про новий коронавірус, останні рекомендацій ВООЗ, а також алгоритми роботи у лабораторіях з випадком, що відповідає визначенню COVID-19. Окрім цього, тренінг включає сесію з комунікації: як працювати з інформацією під час кризової ситуації, пов’язаної зі спалахом COVID-19 у світі.

У тренінгу взяло участь понад 70 лікарів — епідеміологів та вірусологів з Києва та регіонів України.

В Україні зареєстрували швидкі тести на SARS-CoV-2 (вірус, що спричиняє COVID-19). Можливе їх використання вже на 4 добу після появи симптомів. Результат готовий за 10 хвилин.

У 8 регіонів України додатково спрямовано німецькі тест-системи для виявлення коронавірусу COVID-19. Зокрема, тести вже доставлено або буде доправлено найближчим часом до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Києва, Рівного, Львова, Запоріжжя. Триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей. Усі тести сертифіковані ВООЗ. Набори розроблені з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу.

​​МОЗ України закупило швидкі тести для виявлення нового коронавірусу: швидкі тести на грип А+В (для виключення грипу та переходу на дослідження коронавірусу), набір реагентів для виявлення коронавірусу і швидкі тест-системи на SARS-CoV-2, які дають змогу здійснювати дослідження безпосередньо біля ліжка хворого. 19 600 пачок таких тестів вистачить для перевірки понад 90 000 людей.

Нагадаємо, що 24 лютого розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію України. Наразі такий контроль здійснюють в усіх контрольно-пропускних пунктах і в аеропортах країни. Тут працюють епідеміологи, бригади екстреної допомоги. За даними Держприкордонслужби, станом на 6 березня було перевірено близько 540 000 осіб.

За підсумками позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося 10 березня, Кабінет Міністрів України обмежив кількість активних пунктів пропуску через державний кордон та посилив на них контроль.

Крім того, в Україні може бути запроваджено облік осіб, які в’їжджають з епідемічно небезпечних країн, а в разі ускладнення епідемічної ситуації за ними може бути організовано медичний нагляд.

На сайті Кабінету Міністрів України публіковано Розпорядження від 03.02.2020 № 93-р «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV».

Що таке новий коронавірус SARS-CoV-2 (2019-nCoV)?

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

Симптоми

У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами:

  • гарячка;
  • кашель;
  • задишка (ускладнене дихання).

Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень.

Чи є вакцина?

Наразі немає вакцини для захисту від SARS-CoV-2. Найкращий спосіб запобігти зараженню — уникнути впливу цього вірусу.

Чи є лікування?

Не існує специфічного противірусного лікування від COVID-19. Люди, інфіковані новим коронавірусом, можуть звернутися по медичну допомогу, щоби полегшити симптоми.

Як захиститися від інфікування:

  • уникайте близького контакту з тими, хто має гарячку або кашель;
  • не торкайтеся обличчя немитими руками;
  • часто мийте руки з милом чи обробляйте дезінфекційними засобами;
  • ретельно готуйте їжу, зокрема м’ясо і яйця;
  • уникайте незахищеного контакту з дикими та свійськими тваринами.

Як запобігти поширенню інфекції:

  • якщо відчуваєте симптоми респіраторного захворювання, обмежте контакти з іншими людьми і використовуйте захисну маску для обличчя (її слід регулярно заміняти/знезаражувати);
  • якщо ви відвідували країни, де зафіксовано випадки COVID-19, і протягом 2 тижнів після цього у вас виникли симптоми респіраторного захворювання, негайно зверніться по медичну допомогу;
  • під час кашлю та чхання прикрийте рот і ніс зігнутим ліктем чи одноразовою серветкою, після чого викиньте серветку та вимийте руки;
  • необхідно дезінфікувати поверхні, яких торкалася інфікована людина.

Які алгоритм і тактика ведення контактних осіб?

30 січня 2020 року було отримано рекомендації щодо алгоритму і тактики ведення контактних осіб від Європейського центру з профілактики та контролю захворювань (ЄЦПКЗ).

Згідно з цим алгоритмом, ті особи, які не мали близького контакту з новим коронавірусом, зокрема пасажири, що прибули з епідеміологічно неблагополучних районів, не підлягають спеціальному медичному спостереженню. Їм рекомендовано самостійні нагляд і термометрію протягом 14 днів з моменту останнього можливого контакту з новим коронавірусом. Ці заходи може бути припинено, якщо у них відсутні симптоми ГРВІ.

Якщо температура підвищується, таким особам рекомендовано надягнути захисну маску і звернутися до лікаря.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up