ПЛР-проблеми: чому в Тернополі хворі на коронавірус не отримують вчасно результати тестування

ПЛР-проблеми: чому в Тернополі хворі на коронавірус не отримують вчасно результати тестування
  • Чимало тернополян та жителів області скаржаться, що на результати ПЛР-тестів на визначення коронавірусу доводиться чекати не один день. Місцеві розповідають також, що часом взагалі бланки з результатами не могли потім знайти, бо, мовляв, їх втратили. 
  • Журналіст «20 хвилин» з’ясував – чому результатів доводиться чекати довго, чи встигає лабораторний центр опрацьовувати великі об’єми біоматеріалів та як вирішують проблеми з затримками результатів.

У області поступово збільшується кількість хворих. Протягом останнього тижня в середньому щодня +300 нових випадків. Три дні поспіль фіксують по 385 нових випадків, хоча ще місяць тому в області було 70 – 90.

Чекають на результати тижнями

Багато тернополян поділились своїм досвідом здачі ПЛР-тесту на сайті "20 хвилин".

Деякі тернополяни скаржаться, що чекати доводиться по кілька днів, а то і тижнів.

Відео дня

- Здавали ПЛР-тест знайомі два тижні тому, але результату немає, - пише тернополянка Оксана.

Дехто жаліється, що з симптомами довгий час доводиться чекати результатів.

- Мій кум, інвалід війни та учасник бойових дій два тижні мав температуру 37 – 37,2, кашляв, - каже Тернополяка Галина. - Звернувся до сімейного лікаря. Йому зробили ПЛР-тест, але результату чекали тиждень.

Були і випадки, коли результати просто губили.

- Моїй сестрі робили ПЛР-тест, зробили мазок, але потім сімейний лікар сказав, що результат загубили, - каже тернополянка Анна. - Порадили робити тест за свій рахунок повторно. Тільки через 10 днів знайшли результат.

Хтось каже, що сімейні лікарні довгий час відмовляються направляти на ПЛР-тест.

- Лікарка відмовлялась півтора тижні записувати на ПЛР, хоча були всі симптоми, - каже тернополянка Вікторія. – Спочатку мотивувала, що ще рано, а потім – а що воно мені дасть? Зі скандалом нарешті дала направлення.

Дехто робить ПЛР-тест за власні кошти. Результат приходить швидко, однак і заплатити доведеться немало.

- Здавала тест у приватній лабораторії, як приїхала з Польщі, - каже тернополянка Лариса. – Результат був готовий на наступний день. Заплатила 1500 гривень.

У приватних лабораторіях вартість тесту складає орінєнтовно 1500 гривень. Результат доведеться чекати до трьох днів. Одак є і термінове тестування.

- Здавала у приватній лабораторіях, без черги – пише тернополянка Лілія. – Прийшла на призначену годину. Результат був готовий на наступний день. Але ціна питання – 2100 гривень.

 Медики працюють на повну?

У лабораторному центрі запевняють – проблем з тестуваннями немає. Щодня доводиться обробляти величезні кількості біоматеріалів з усієї області.

- Тернопільський обласний лабораторний центр значно збільшив свої потужності і тестує значно більше осіб, ніж на початку пандемії, - каже директорка ДУ «Тернопільського обласного лабораторного центру» Оксана Чайчук. – Якщо ми починали з тестувань 230 осіб щодня, то наразі у нас найбільший рекорд – 1326 досліджень за добу. Поки що ми з такими об’ємами справляємося. Лікарі-вірусологи, епідеміологи та інші медики працюють без вихідних і в ненормованому робочому дні. Для переважної більшості наших працівників робочий день закінчується о 23:00 – 00:00 годин.

Ресурсів лабораторного центру вистачає, запевнила Оксана Чайчук.

- Міністерство охорони здоров’я розглядає питання, чи доцільно тестувати всі категорії населення, - каже Оксана Чайчук. – Йдеться про те, що контактні особи, які не мають проявів хвороби і які йдуть на самоізоляцію – тестуватися не будуть. 

Однак в лабораторному центрі наголошують - що 1200 - 1300 досліджень щодня - це забагато і це велике навантаження на медпрацівників. Однак наразі збільшувати штат чи закупляти нове обладнання перед сезоном осінньо-зимових ГРВІ не планують. 

- Наразі потреби купувати нове додаткове обладнання немає, - каже епідеміолог Володимир Паничев. - Це питання ще не стоїть. Наразі наш лабораторний центр має одні з найбільших потужностей на західній Україні. Ми розраховуємо, що МОЗ перегляне список категорій населення, які можуть безкоштовно отримувати цю послугу. Тоді зменшиться навантаження не лише на лабораторний центр, а і на бюджет, адже це все велике навантаження на державний бюджет і проводити тестування так, як це роблять зараз - недоцільно. 

Скільки тестують і скільки хворих

Ми склали графік кількості ПЛР-тестувань і кількості підтверджених захворювань за останній місяць. Як бачимо, останніми тижнями навантаження на лабораторний центр збільшилось, однак з цим об’ємом вдається впоратися, запевнив заступник директора лабораторного центру, епідеміолог Володимир Паничев. За його словами – жодної скарги на роботу лабораторного центру вони не отримували, однак є чимало людей, які зловживають можливістю безкоштовного тестування та вимагають від своїх лікарів направляти їх та ПЛР-тест.

Загалом  від початку спостереження обласний лабораторний центр провів близько 65 тисяч досліджень.

Чому виникають затримки?

У лабораторному центрі спростовують, що були затримки з оброкою біоматеріалів.

- У нас було надходження біоматеріалів, яке ми не встигали опрацьовувати, але максимальна затримка була максимум 3 дні, а не тижні, як це звучало на деяких засіданнях міського оперативного шабу, - каже директорка закладу. - Наразі затримок немає взагалі і якщо матеріал надходить зранку - то впродовж дня результати будуть готові. 

Аналізи виконують впродовж доби. Однак дійсно, результати можуть надходити значно пізніше, говорить Володимир Паничев.

- Наразі ми проводимо 1200 – 1300 досліджень щодня, але, хотілось би пошкодувати медиків, бо вони працюють на максимум, - каже пан Володимир. – Ми хочемо забезпечувати належну якість досліджень. Це можливо, якщо відсікти значну кількість досліджень, які є необгрунтованими. Відповідно до наказу головного санітарного лікаря, є пріорітетні групи населення, які підлягають обстеженню. Стандарт медичної допомоги говорить про те, що з лікарні людина може виписатися з за умови задовільного стану навіть без контрольного результату ПЛР. Дехто хоче пройти тест повторно, хоча на це немає показів. У нас дійсно були випадки, коли до лабораторного центру надходили біоматеріали у надмірній кількості. Було непросто.

Як пояснює епідеміолог, у лабораторному центрі сподіваються, що найближчим часом МОЗ перегляне пріоритетні групи населення, які можуть безкоштовно проходити ПЛР-тестування, і лише ті, хто мають медичні показники, зможуть отримати послугу.

- Наразі затримок з подачею результатів у лабораторному центрі немає, - каже пан Володимир. – Інша справа – окремі заклади днями не забирають результати тестів, вони днями не доходять до своїх пацієнтів і стрілки переводять на лабораторний центр, хоча тестування були проведені вчасно, і результати готові до видачі.  

Ми перевірили, чи дійсно результати можуть по кілька днів лежати на прохідній та чекати, доки їх заберуть. Журналісту «20 хвилин» показали кількість результатів, які накопичуються щодня.

Як розповів черговий на прохідній пан Юрій, який видає результати медикам, – деякі лікувальні заклади можуть по кілька днів не забирати результати.

- Проблеми частіше всього з районними закладами, їх є багато, і не всі вчасно забирають результати, - каже пан Юрій. – З деякими закладами проблем немає. Але ще є сімейні лікарі, які також забирають результати з запізненнями. Бували навіть такі випадки, що сімейний лікар відправляв пацієнта до нас самому забирати результати. Тоді доводиться зв’язуватися з сімейними лікарями. З’ясовувати хто це і видавати людині результат. Цим повинні займатися у лікарнях, а не пацієнти, які можуть бути хворі. Але виходить так, що люди не отримують по кілька днів результати через своїх лікарів, а винні ми, хоча результати давно готові і чекають, поки їх заберуть.

Як показав пан Юрій, усі результати розкладені по конвертах для кожного лікувального закладу. За вихідні збирається чимало таки конвертів від районних закладів та сімейних лікарів.

Однак тиждень чи навіть два тижні, які чекають люди – не межа. Нам показали «архів» довідок, які ніхто не забрав з серпня та навіть липня.

Імовірно, це результати тих, хто проходив тест, відповідно до вимоги після самоізоляції.

 

Як організовують доставку результатів

Ми звернулися до тернопільських медичних закладів, які регулярно подають біоматеріали до обласного лабораторного центру. Нам пояснили, що цим займаються окремі медпрацівники і проблем з тестами не виникає.

Надія Боднар, заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги»:

- Щоденно мобільні бригади проводять забір біоматеріалів. До когось приїжджають додому – це люди, які мають виражені симптоми хвороби. Ті, хто мають змогу прийти до пункту забору матеріалу самі – можуть це робити. Мобільні групи доставляють біоматеріал до лабораторно центру. Якщо їх доставляють у другій половині дня – то результати є на наступний день. В нас є відповідні працівники, які щодня забирають результати. Зазвичай це зранку і після обіду. У вихідні дні також результати ми забираємо.

 

Андрій Артимович, директор комунального закладу "Тернопільська міська дитяча лікарня":

- Результати ПЛР- тестів ми забираємо щодня по мірі їх поступлення. Нас повідомляють, що результати готові,  і відповідні працівники їх забирають. Кожні кілька годин працівники дізнаються про наявність результатів. Це стандартна процедура, яка однакова у всіх закладах. Інше питання – чи може впоратися лабораторний центр з таким об’ємом біоматеріалів на дослідження.

 

Юрій Лазарчук, директор КНП «Міська комунальна лікарня №3»:

- Ми щодня забираємо результати ПЛР-тестів з лабораторного центру. Відповідні працівники везуть біоматеріал до лабораторного центрі та забирають попередні результати. Кожного разу кількість досліджень різна, тому що ми відправляємо зразки на дослідження лише тих пацієнтів, які перебувають у нас на лікуванні.

 

 

Однак якщо місцеві заклади мають змогу вчасно забирають результати, то для різних медичних закладів з віддалених районів треба значно більше часу. Про це наголошує директорна лабораторного центру.

- Це систематична проблема, не можу виділити конкретні районі заклади, які своєчасно не забирають результати вчасно, ця проблема є всюди в області, - каже Оксана Чайчук. - У місті також можуть виникати проблеми з лікарнями. Наразі ми працюємо над тим, щоб цієї проблеми більше не було.

Впроваджують електронну систему

Як пояснює директорка лабораторного центру Оксана Чайчук, щоб лікувальні заклади могли отримати результати аналізів максимально швидко і уникати нагромадження результатів – їх передаватимуть в електронній формі.

- Лабораторний центр не працює з пацієнтом напряму, ми працюємо з медичними закладами, - каже Оксана Чайчук. – Коли з медзакладів до нас надходить біоматеріал – ми видаємо результат, і медичний заклад повинен його забрати і розповсюдити результати на сімейну медицину. В кожному місті та районі є певна кількість мобільних бригад. Ці бригади отримують результати, які мають передати.

Як пояснює директорка закладу – лабораторний центр зараз запроваджує електронну систему, щоб лікувальні заклади одразу отримували результати досліджень.

- Ми почали впроваджувати нову систему з 15 вересня, - каже Оксана Чайчук. – Це далеко не в кожному лабораторному центрі, адже це дороговартісна річ. Ми заплатили близько 500 тис. гривень, щоб її втілити. 

Лабораторний центр має контакти до усіх медичних закладів області як первинної, так і вторинної ланки – пояснює Оксана Чайчук. Коли в лабораторний центр приходить біоматеріал – він отримує всій штрих-код. Його реєструють в системі і після дослідження в систему вноситься результат. Всі результати одразу надходитимуть по електронній пошті до закладів. Тоді очікувань пацієнтів на свої результати вдасться повністю уникнути.

Наразі систему лише впроваджують і результати продовжують видавати у звичайному паперовому вигляді. Щоб повністю перейти на електронну систему - потрібен час, щоб перекваліфікувати працівників, навчити їх працювати з системою. Однак це зможе значно скоротити час на передачу результатів. 

А у вас чи у ваших знайомих виникали проблеми з результатами ПЛР-досліджень? Що казали лікарі?  Чи потрібно переходити на електронну систему передачі результатів? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрій Свідовий

    Якщо в Німеччині коефіцієт виявлення 1%,то в нас 27% (350/1300). Тобто там роблять багато тестів, щоб локалізувати поширення. А в нас хочуть зменшити тестування контактних, бо "недоцільно"?! Але ж безсимптомні з вірусом будуть заражати далі якщо їх не виявити і не ізолювати ...!
  • Богдан Попадин

    Доки лікар не отримуватиме більше, ніж співак, актор, клоун чи спортсмен (бо не ці є елітою нації), нація здоровою не буде...
  • Ростислав Гарасимчук

    віктор попко reply Ростислав Гарасимчук

    В десятку!!!
  • Олеся Лт

    Вже вилікуєшся або помреш - поки результат прийде😄
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up