Ковід, грип, ГРВІ — кількість хворих дітей на Тернопільщині стрімко зростає. Чи загрожує нам дистанційка?

Ковід, грип, ГРВІ — кількість хворих дітей на Тернопільщині стрімко зростає. Чи загрожує нам дистанційка?
  • В одній зі шкіл Тернополя на дистанційне навчання перевели одразу сім класів.
  • У двох закладах освіти області досі немає 80% вакцинованих працівників — обидва у Почаївській громаді. 102 працівники відсторонені від роботи без збереження зарплати. Дехто з них позивався до суду, але справи програли.
  • Дітей хворіє набагато більше, аніж педагогів. Чи загрожує нам дистанційка? Ми з'ясували. 

Стрімко росте кількість дітей, які останнім часом захворіли на COVID, грип типу А та ГРВІ. У стаціонарі дитячої міської лікарні, де приймають хворих на коронавірус дітей зі всієї області, зараз перебувають 20 діток. Решта лікуються амбулаторно і під наглядом сімейних лікарів.  

Щодня реєструють приблизно 30 підтверджених лабораторно випадків захворювання на COVID у школярів, водночас освітян в області — 2-3 щодня. Цифри суттєво зросли у порівнянні навіть з минулим тижнем, кажуть освітяни та медики.

Чи загрожує тернопільським школярам перехід на дистанційне навчання? Як вберегтись? І в якому випадку відправляють клас на дистанційку — якщо хворіють діти чи вчителі, з’ясовувала «20 хвилин».

Відео дня

У садках Тернополя від початку нового року не зареєстровано жодного випадку захворювання діток на COVID. У школах тернопільської громади ситуація дещо інша. У цьому запевнили в управлінні освіти та науки міськради.

В 11 школі закрили 7 класів

— Через ГРВІ у Тернополі закрили 8 класів — це 1 клас у початковій школі «Ерудит» та 7 класів у школі №11, — повідомили в управлінні освіти міськради. — Класи, де хворіє понад 30% учнів. Це дані, станом на 17 січня, і ми припускаємо, що діти не прийшли до школи, можливо, після канікул, за сімейними обставинами чи за рішенням батьків, а не через хворобу. Зараз ситуацію з’ясовуємо.  

9 класів у 8 закладах освіти Тернополя перейшли на дистанційне навчання через захворювання на коронавірус учнів. У школі №5 це два класи — 5-ий і 10-ий. Решта шкіл по одному класу.

— Станом на 17 січня на COVID захворіли 29 працівників закладів освіти, з них 19 вчителі, — повідомили в управлінні освіти міськради. — Класи на дистанційне навчання переводять лише у разі, якщо захворіли діти або вчителі початкових класів. Решта педагогів перебувають під час навчального процесу у захисних масках, тому загрози не несуть.

Тобто повністю школи, які раніше, не переводитимуть на онлайн навчання. 

Близько 30 дітей щодня — таку кількість учнів, які захворіли на ковід в області — фіксують в управлінні освіти на науки облдержадміністрації з посиланням на дані ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та інформації від самих закладів. Кількість дітей, хворих на коронавірус і ГРВІ стрімко росте, каже очільниця управління Ольга Хома. І це навіть за умов, що кілька шкіл ще не вийшли на навчання і до 20 січня перебувають на канікулах.

«Косить» дітей не зовсім звичне ГРВІ – симптоми, як при коронавірусі, але лабораторно ковід не підтверджує. І, відповідно, дітей лікують, як від вірусної респіраторної вірусної інфекції, каже головна освітянка області.  

У 2022-му захворіли вже 42 дитини

— Серед педпрацівників невеликий відсоток хворих на коронавірус, реєструють щодня 3-5 випадків, — каже Ольга Хома. — Це добрий показник, бо раніше, коли не було у закладах 80% і більше вакцинованих працівників, цифри були суттєво більшими. Щодня ми мали 25-30 випадків, а часом і більше.

В області немає закладів, які повністю перейшли на дистанційне навчання, хіба окремі класи, запевнила Ольга Хома.

Проте є заклади, де досі немає 80% вакцинованих працівників, хоча вже на рівні держави  вимагають 100% вакцинацію. Йдеться про два заклади освіти Почаївської громади.

— Станом на 18 січня, ми маємо 102 працівників, які не вакцинувались взагалі, і це здебільшого у громадах, що на півночі області, — каже Ольга Хома. — Вони всі відсторонені від роботи без збереження зарплат.

Дехто з цих освітян намагався відстояти своє право на працю в судах. Проте всі без винятків суди програли.

У стаціонарі КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» зараз перебувають 20 діток, хворих на ковід, ще 81 дитина перебуває на самоізоляції, як контактна. Від початку року на Тернопільщині на коронавірус захворіли 42 дитини, 20 з них потрапили до стаціонару. Про це повідомила Тетяна Томашівська,  медичний директор з лікувальної роботи міської дитячої лікарні.

І в стаціонарі, і амбулаторно, — медики в даний час спостерігають ріст захворюваності дітей на Тернопільщині. Багато випадків захворювання грипом А.

У Центрі громадського здоров’я МОЗ України пояснили, що спільного і від’ємного між грипом та коронавірусом, а також нагадали, як вберегтись.

Грип і ковід: як відрізнити?
 

Що спільного

Нова коронавірусна інфекція COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до смерті.

Новий коронавірус SARS-CoV-2 і віруси грипу передаються краплинним шляхом. Тому запобігти поширенню інфекції допоможуть такі заходи, як гігієна рук і дотримання етикету кашлю: руки треба мити з милом, часто і ретельно, а кашляти і чхати слід у згин ліктя або в одноразову серветку.

Що відмінного

Грип має менший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і коротший послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж коронавірусна інфекція.

Послідовний інтервал для COVID-19 оцінюють у 5-6 днів, а для вірусів грипу він становить 3 дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж COVID-19.

Передбачається, що інфікована вірусом SARS-CoV-2 людина може заразити від 2 до 2,5 осіб, — це більше, порівняно з грипом. Проте, оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу дуже контекстні та специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння.

Діти є важливими факторами передавання вірусу грипу в суспільстві. Для вірусу SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти інфікуються рідше, ніж дорослі, і частота випадків у віковій групі до 19 років є низькою.

Попередні дані, отримані в КНР, показують, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки.

Симптоми COVID-19 і грипу

Фахівці припускають, що 80% випадків коронавірусної інфекції COVID-19 мають легкий чи безсимптомний перебіг, 15% є тяжкими і вимагають кисневої терапії, а 5% є критичними випадками, які потребують штучної вентиляції легень. Ці важкі й критичні випадки COVID-19 серйозніші, ніж під час грипу.

Найбільш схильні до ризику тяжкої грипозної інфекції діти, вагітні жінки, люди похилого віку, особи з хронічними захворюваннями і люди з імунодефіцитом.

Щодо COVID-19, то, згідно із дослідженнями, старший вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції.

Летальність COVID-19 і грипу

Відома наразі інформація свідчить про те, що смертність внаслідок COVID-19 є вищою від рівня смертності грипу, особливо сезонного.

Істинні показники смертності від COVID-19 достеменно не відомі, адже на їх визначення потрібно більше часу. Наявні дані показують лише приблизне співвідношення щодо смертності (кількість звітованих смертей поділена на кількість звітованих випадків), що складає від 3% до 4%.

Для сезонного грипу летальність зазвичай нижча 0,1%.

Захист від COVID-19 і грипу

Незважаючи на те, що в КНР здійснюють клінічні випробування лікарських засобів і розробляють понад 20 вакцин від COVID-19, ще немає ліцензованих вакцин або терапевтичних засобів.

Водночас, існують противірусні препарати і вакцини для захисту від грипу. Щорічна вакцинація є доведеним ефективним засобом попередження грипу і його ускладнень.

Вакцина проти грипу не ефективна проти коронавірусу SARS-CoV-2.

Медична маска не захищає від зараження вірусами. Носити її повинні лише люди із симптомами респіраторних захворювань, медпрацівники та особи, що доглядають за хворими.

Пам’ятайте! Звичайне миття рук захищає не лише від нової коронавірусної інфекції COVID-19, а й від інших небезпечних захворювань.

Як захистити себе:

мийте руки 20–40 теплою водою з милом чи обробляйте їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%;

уникайте близького контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція — 1,5 м);

не торкайтеся обличчя, зокрема очей, носа і рота;

термічно обробляйте продукти (особливо м’ясо, його субпродукти і яйця);

у разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

У Міністертсві охорони здоров’я розповіли, чи є нежить протипоказанням для відвідування садочка чи школи?

— Діти дошкільного та молодшого шкільного віку більш сприйнятливі до вірусних інфекцій та частіше хворіють на гострі респіраторні захворювання, — запевнили у МОЗ. — Якщо дитина вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень і навіть має додаткові щеплення, вона все одно може інфікуватися вірусами, що спричиняють нежить, біль у горлі, кашель, блювоту та діарею. Адже вакцинація не є 100% гарантією захисту від усіх можливих захворювань, проте значно полегшує їх перебіг та запобігає ускладненням.

Вчіть малюків етикету чхань і кашлю

Американська академія педіатрії зазначає, що якщо йдеться про малюків у дошкільному навчальному закладі, то вони хворіють набагато частіше ніж ті, які не відвідують садочок і не мають контактів з іншими дітьми, у т.ч. братами чи сестрами. Упродовж другого року відвідування дитячого колективу кількість захворювань на респіраторні захворювання зменшується, оскільки вплив великої кількості мікробів та вірусів формує імунітет.

— Для того, щоби захистити дитину від інфекційних хвороб необхідно вчасно проводити вакцинацію за Національним календарем щеплень та за можливості — робити додаткові щеплення, — радять фахівці МОЗ. — Варто також навчити дитину певних правил і заохочувати її дотримуватися етикету кашлю і чхання, викидати використані серветки до урни, а також правильно та ретельно мити руки.
У більшості випадків легкий кашель або нежить, особливо — залишкові після перенесених хвороб, не є протипоказом для відвідування закладів освіти. Утім, якщо ці симптоми супроводжуються високою температурою, або з’явилися в розпал сезону ГРВІ, краще залишитися вдома. Зважайте також на пандемію COVID-19.

Не дозволяйте дитині йти до школи чи садочка, якщо в неї є якісь з основних симптомів цього захворювання:
1) Висока температура
 2) Безперервний кашель
3) В’ялість та загальна слабкість
4) Втрата або зміна нюху або смаку

У такому випадку краще залишатися вдома та звернутися по медичну допомогу.

— Якщо дитина температурить, у неї з'явився висип, болі в різних частинах тіла чи ознаки інфекційних захворювань, перед поверненням до школи чи садочка її має оглянути лікар, — пояснили у МОЗ. — Він і визначить, чи можна відвідувати школу чи садок. Щоби повернутися до навчання, дитина має бути активною, мати добре самопочуття і температуру нижчу за 37,2° без прийому жарознижувальних препаратів.

Пам’ятайте, що наближається сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій. Щоби знизити ризик зараження чи розвитку ускладнень дітям, а також співробітникам освітніх закладів рекомендовано щорічно здійснювати вакцинацію від грипу.

Як уникнути ризику зараження

Ось чотири запобіжні заходи, яких ви та ваша сім’я можете вжити, щоб уникнути зараження:

  • Часто мийте руки, використовуючи мило та воду або спиртовмісні засоби для миття рук
  • Прикривайте рот і ніс при кашлі або чханні суглобом ліктя або серветкою і викидайте серветку у смітник, що закривається кришкою
  • Уникайте тісного контакту з усіма, хто має симптоми застуди або гриппу
  • Негайно звертайтеся до лікаря, якщо у вас підвищена температура, кашель або якщо ви відчуваєте, що вам важко дихати.

Чи варто носити медичну маску

Використовувати медичну маску рекомендується, якщо у вас є такі симптоми, як кашель або чхання, для захисту інших. Якщо у вас немає таких симптомів, не потрібно носити маску.

Якщо ви використовуєте маски, їх необхідно носити та утилізувати належним чином, щоб забезпечити їх ефективність та уникнути підвищеного ризику передачі вірусу, кажуть фахівці.

Самого лише використання масок недостатньо для того, щоб зупинити інфекцію. Окрім носіння маски, слід часто мити руки, прикривати рот під час чхання та кашлю та уникати тісного контакту з будь-ким, хто має симптоми застуди чи грипу (кашель, чхання, лихоманка).

Що робити, якщо у дитини є симптоми COVID-19

Зверніться до лікаря, але пам’ятайте, що в Північній півкулі нині сезон грипу, і симптоми COVID-19 (такі, як кашель або лихоманка), можуть бути схожими на симптоми грипу або звичайної застуди – захворювань, які трапляються набагато частіше.

Продовжуйте дотримуватися гігієни рук, як-от регулярно мийте руки, кашлевого етикету, дотримуйтесь графіку вакцинації для вашої дитини, щоб ваша дитина була захищена від вірусів та бактерій, які викликають інші захворювання.

Як і у випадку з іншими респіраторними інфекціями, такими як грип, якщо у вас або вашої дитини є симптоми, негайно звертайтеся до лікаря і намагайтеся уникати відвідування громадських місць (робоче місце, школа, громадський транспорт), щоб вірус не поширювався на інших.

Що робити, якщо у члена сім’ї є симптоми

Якщо у вас або у вашої дитини спостерігається підвищення температури, кашель або утруднене дихання, вам слід негайно звернутися за медичною допомогою. Якщо ви їздили в регіони, де виявлено випадки інфікування COVID-19, або якщо ви були в тісному контакті з тими, хто приїхав з одного з цих регіонів і має респіраторні симптоми, подумайте про те, щоб повідомити свого лікаря про це заздалегідь.

Чи потрібно не пускати дитину до школи

Якщо у дитини спостерігаються симптоми, зверніться до свого лікаря та дотримуйтесь його рекомендацій. Як і при інших респіраторних інфекціях, таких як грип, якщо у дитини є симптоми, давайте їй добре відпочити вдома та не водіть її у громадські місця, щоб запобігти поширенню вірусу серед інших людей.

Якщо ваша дитина не має симптомів, таких як лихоманка або кашель, і якщо органи влади у сфері охорони здоров’я або інші відповідні офіційні служби не видали наказів чи роз’яснень щодо закриття школи вашої дитини, дитині краще продовжувати ходити до школи.

Замість того, щоб не пускати дітей до школи, привчайте їх до миття рук та кашлевого етикету в школі та інших громадських місцях. Наприклад: часто мити руки (див. нижче), прикривати рот і ніс під час кашлю чи чханні згином ліктя або серветкою, а потім викидати серветку в смітник, що закривається кришкою, а також не торкатися очей, рота чи носа, якщо діти не мили руки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up