Кримінал за "п'яну їзду" відмінили. Як покарають водіїв, які їздили напідпитку та чи "світить" їм амністія?

Кримінал за "п'яну їзду" відмінили. Як покарають водіїв, які їздили напідпитку та чи "світить" їм амністія?
  • З 1 липня в Україні за нетверезе водіння почала діяти вже не адміністративна, а кримінальна відповідальність. Збільшились і розміри штрафу за правопорушення. Однак вже 2 липня президент Володимир Зеленський підписав новий указ, що скасовує кримінальну відповідальність.
  • Як це вплине на тих, кого затримали за водіння напідпитку? Яку відповідальність нестимуть ті, хто вже попавсь п’яним за кермом – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Про посилення відповідальності за водіння в нетверезому стані говорили багато народних депутатів та звичайних людей, адже саме п’яні водії часто стають причиною ДТП.

Яка відповідальність передбачена?

До кримінальної відповідальності притягувати п’яних водіїв хотіли ще з 1 січня 2020 року. Сам закон прийняли восени 2018, однак парламент відклав його на пів року до 1 липня.

Головна зміна, яка мала б запрацювати – п’яний водій отримує судимість. Збільшуються і розміри штрафів, а водійські права мають забирати вже за перше правопорушення.

Відео дня

Опитування

Яка відповідальність має бути за водіння п’яним?

За перше правопорушення водія можуть оштрафувати на суму від 17 до 34 тис. гривень. Раніше це було 10,2 тис. гривень. За друге правопорушення штраф уже становитиме до 51 тис. гривень. Забиратимуть і права керування транспортним засобом на термін до 3 років, як за перше, так і за повторне порушення.

Скасували за два дні?

Про те, що кримінальну відповідальність не варто вводити в МВС говорили ще до 1 липня, однак президент України підписав це рішення лише 2 липня. Нова редакція закону вступить в дію після того як його опублікують.

Міністерство внутрішніх справ виступило за повернення норми про водіння автомобіля у стані сп’яніння до попереднього стану — в адміністративну площину, пояснюючи це тим, що криміналізація нетверезого водіння може заблокувати роботу патрульної поліції.

Як пояснила речниця патрульної поліції у Тернопільській області, введення кримінальної відповідальності вплине на роботу патрульних.

- Наразі патрульні лише виявляють водіїв напідпитку або в стані наркотичного сп’яніння, - пояснює речниця патрульної поліції Катерина Метельська. - Але якщо раніше патрульні могли складати протоколи самостійно, то при введенні кримінальної відповідальності потрібно викликати слідчо-оперативну групу. Справою займатимуться в Головному управлінні національної поліції. Патрульні ж лише виявлятимуть факти порушення.

Як повідомила Катерина Метельська, у період з 1 по 2 липня у місті патрульні фіксували 2 факти порушення. Один водій напідпитку став учасником ДТП. Іншого в стані алкогольного сп'яніння виявили правоохоронці під час патрулювання. 

Для п’яних – «амністія»?

Ми запитали у автоюриста Богдана Глядика, як вплинули ці зміни до законодавства на тих, хто попався на п’яній їзді до 1 липня та в період, коли за водіння в стані алкогольного сп’яніння діяла кримінальна відповідальність. Як пояснює юрист, фактично всі, хто ще не відповів за порушення, покарання не понесуть.

- До 1 липня була адміністративна відповідальність за водіння у нетверезому стані, і всі справи, які були початі, але не було рішення суду – повинні бути закриті, - каже Богдан Глядик. – Усі водії які вчинили правопорушення до 1 липня, але не встигли понести відповідальність фактично звільняються від відповідальності.

Однак і ті, хто мали б відповідати по криміналу, також відповідальність не понесуть, каже юрист.

- Президент підписав закон, який скасовує кримінальну відповідальність та вводить адміністративну 2 липня, - каже пан Богдан. – У кращому випадку, якщо текст закону опублікують на офіційних ресурсах, він вступить в дію 4 липня. Тобто всі ті, хто за цей час були затримані за керування авто у нетверезому стані, також звільняються від відповідальності?

Однак в управлінні патрульної поліції у Тернопільській області кажуть, що "амністії" ні для кого не буде. Всі водії, на яких склали адміністративні протоколи до 1 липня, і які ще не понесли відповідальність, будуть відповідати, бо справи переопрацюють. Понесуть покарання і ті, хто попався в нетверезому стані після 1 липня. 

Більш детальні роз'яснення, як саме діятиме закон в області зможуть надати у понеділок, після того, як буде опубліковано нову редакцію закону.  

А як ви ставитесь до таких змін? Чи варто було посилювати відповідальність за водіння в нетверезому стані? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Никанор Иванович

    Ну а хуле? а вдруг криминал припаяют когда то? ну ребята, будьте честны перед собой - кто за рулём хоть раз подбухивал, хотели бы криминал иметь в истории своей? наверное нет.... Вот и пацан, он ведь не лох, думает - пока есть такая возможность в моих руках, дай-ка я отменю этот дурацкий закон - бережёного Бог бережёт, а то вдруг когда-то против меня сыграет, или судью с прокурором, "нужных" под криминал придётся отправить, а это не по-пацански.... да и мой электорат не в восторге перед осенними выборами от закручивания гаек будет))) А так: казино - вперёд, бухой - админка, кража до 100 тыщ - проступок без тюрьмы!!! Гуляй маргинальщина!!! Верной дорогой идём!!!
  • Петрик

    У кодекс введено нову статтю що передбачає кримінальну відповідальність ,а саме 286/1 ККУ.На офіційному сайті уряду присутня версія саме з нею в редакції від 01.07.2020 р  і зі статусом чинного документу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up