Партнер рубрики Події

Кроплять хімікатами за кілька метрів від пологового і дитмайданчика

Кроплять хімікатами за кілька метрів від пологового і дитмайданчика

Люди скаржаться за головний біль та першіння і бояться за своїх дітей. Оббивають пороги різних інстанцій. Фермер стверджує, що поля обробляє екодобривами, які є нешкідливими. В екоінспекції радять викликати поліцію та інші служби

У керівництва області вже шукають захисту мешканці вул. Корольова, 5, що у Байківцях.

До цього люди оббивали пороги не однієї інстанції, куди скаржились на дії фермера, що оббризкує хімікатами поля. Вони – буквально за 20 метрів від дитячого майданчика багатоповерхівки. І – поруч з пологовим відділенням та обласною дитячою лікарнею.

Відео дня

Фермер запевняє людей, що обробляє поля екопрепаратами, які не є шкідливими. Люди не вірять і переконують: на собі і своїх дітях щораз відчувають усю шкоду. І страждають від головних болів, першінь і болів у горлі та нудоту.

Ми потерпаємо! Страждають наші діти!

  • Пестициди і гербіциди нешкідливими не бувають! – стверджують в ініціативній групі будинку, що на вул. Корольова, 5, яка звернулась за допомогою до редакції. – Ми потерпаємо! Страждають наші діти! Всі цим дихають. Бо поле – буквально в 20 м від майданчика.

Люди вже написали колективне звернення до голови облради і чекають на відповідь.

Кажуть, в 2016 році вже мали інциденти з фермером. Тоді на місце виїжджали різні служби і склали на фермера припис, бо виявили порушення у його діях. Два роки був спокій. Цього літа поля почали обробляти вночі, коли всі сплять. Однак, мешканці швидко мобілізувались, незважаючи на пізню годину.

  • Ви зрозумійте, в нас 350 квартир і практично в кожній є маленькі діти, - кажуть люди. - Ми як в мурашнику. Маса дітей. Концентрація пестицидів зберігається до 3 діб. Нас таке не влаштовує.

Мешканці будинку Корольова, 5 села Байківці неодноразово зверталися з даним питанням до п. Кулика, голови Байковецької сільської ради та директора ФГ «Вікторія» щодо шкоди окроплення полів для мешканців прилеглих будинків. Боротьба триває 3 рік, і от, в ніч з 31 травня на 1 червня ФГ "Вікторія" знову без попередження проводило окроплення полів біля будинку засобами захисту рослин, чим порушило «Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Відстань має бути не менше 500 м

  • П. 6.3.4. цих Правил передбачає, що ,,Зона санітарного розриву від населених пунктів тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду сільгоспкультурами, водойм i місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м. при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м, - цитують закони мешканці Корольова, 5.

П. 6.1.7: завчасно, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об‘єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

«У період проведення робіт в радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи, - йдеться у зверненні людей. - Зона окроплення розміщена на відстані 20 метрів від будинків на вул. Корольва с.  Байківці. В радіусі 100 метрів Зони окроплення знаходиться густо населений масив вулиць Корольова та Сахарова м. Тернопіль, пологовий будинок Тернпільської МККП, на відстані 200 м. - Тернопільська обласна дитяча лікарня».

  • В період оприскування полів в баґатьох дітей наших будинків у попередні роки спостерігались випадки підвищення температури, симптоми подразнення горла, кашель, нудота, - скаржаться люди. - Літо лише розпочалося, а, отже, подібні випадки будуть повторюватися.

Викликайте поліцію. Ті повідомлять служби

Начальник державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц каже: людей мали заздалегідь попередити про кроплення. Якщо цього не зробили і мешканці вбачають інші порушення – їм потрібно викликати на місце екологів, поліцію і представників Держпродспоживслужби.

  • Окроплювати поля можуть лише дозволеним в Україні препаратом, - каже Едуард Ференц. – У законодавстві чітко прописані норми. В даній ситуації потрібно виїжджати на місце і вивчати ситуацію. Чи всіх правил дотримано.

Якщо люди вважають, що окроплення полів завдає шкоди їхньому здоров’ю, потрібно повідомляти про це Держпродспоживслужбу та екоінспекцію. Вони мають дати висновок - як хімікати впливають на мешканців. Повідомляти треба оперативно.

Варто також викликати на місце поліцію. Саме поліцейські зафіксують факт, зберуть матеріали і передадуть їх службам. Особливо, коли події відбуваються вночі. Адже лише оперативні служби працюють цілодобово.

Ми хотіли також почути коментар з приводу окроплень поруч з житловими будинками у керівника ФГ ТОВ «Вікторія» Степана Маціборки. Неодноразово дзвонили чоловікові, однак слухавку той жодного разу не взяв. Якщо п. Степан надасть нам коментар – ми опублікуємо його позицію.

Довідка

Державна екологічна інспекція в Тернопільській області: 25-95-82 (в роб. час).

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області: 52-10-10 (в роб. час).  

Поліція: 102 (цілодобово)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • тойво

    нічого.скоро і то поле забудують.
  • Anonymous

    Екоінспекція радить викликати поліцію? А вона для чого?! Суки, та приїдьте, перевірте сертифікати, візьміть проби, зробіть аналізи і ви, падли, ви тоді звертайтесь в правоохоронні органи, якщо там щось не так. Ви ж падлюки за який хер штани протираєте і зарплату отримуєте Чи лише для того, щоб хабарі отримувати?

    Ірина Белякова reply Anonymous

    Передусім, до вас прохання стежити за своїми вислловами та уникати образ.

    Окрім того, для того, аби екоінспекція виїхала на місце і перевірила, їм потрібно хоча б про випадок повідомити.

    Так, радять викликати поліцію, адже ні Держпродспоживслужба, ні екоінспекція не працюють цілодобово. Тому у разі, якщо інцидент виник вночі, на місце може виїхати лише поліція, яка має зафіксувати випадок і зібрати матеріали.

    Дякую за розуміння
  • Anonymous

    А хто дав дозвіл на будівництво житла із землями сільгосппризначення без санітарної зони? Поля там були раніше ніж будинки. Тепер що, фермер має нести збитки через те, що комусь прийшла в голову ідея побудувати там житло?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:45 Біля Тернополя зіштовхнулися громадський автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up