“Ліки від раку крові можуть бути у кожному з нас”: презентували перший в Україні реєстр донорів кісткового мозку

“Ліки від раку крові можуть бути у кожному з нас”: презентували перший в Україні реєстр донорів кісткового мозку
  • Сьогодні, 18 серпня відбулася презентація діяльності реєстру донорів кісткового мозку.
  • Підтримати благодійний фонд запрошували чиновників та бізнесменів Тернополя.

- Допомагали в організації презентації наші друзі, які вирішили підтримати наш проект, - розповідає голова благодійного фонду "Український реєстр донорів кісткового мозку" тернополянин Роман Куць. - Метою є презентувати нашу діяльність, наш реєстр. Хочемо залучити до допомоги і владу, і бізнес. Адже зараз проект набув такого масштабу, що ми не можемо самостійно фінансово його підтримувати.

За словами засновника фонду, реєстр існує за кошти з благодійних внесків.

Відео дня

- Частину витрат оплачувала наша сім’я, частину друзі, друзі друзів, - продовжує Роман Куць. - Часто потенційні донори, які реєструються, виявляють бажання оплатити вартість проведення аналізу, дехто надсилає більші суми. Але людей, які хочуть стати донорами більшає, не всі мають можливість оплачувати аналіз. Тому для цього потрібні додаткові кошти.

Організатори презентації запросили близько сімдесяти гостей.

- Сьогодні тут присутні не лише тернопільські чиновники та бізнесмени, а й гості з Києва, Львова, Білої Церкви, а також з Німеччини та Канади, - зазначає голова благодійного фонду Роман Куць.

- Для того, щоб реєстр донорів повноцінно функціонував, у ньому має бути достатня кількість зареєстрованих людей, - коментує донор Юрій Гуцалюк. - Щоб це відбулося, охочі стати донорами мають бути свідомими. А для цього вони мають бути добре проінформованими. Тому цей захід може зацікавити  людей, які б сприяли розвитку фонду.

Юрій Гуцалюк розповів, що став донором для своєї сестри.

- Ми зіткнулися з проблемою, що в Україні таких операцій не роблять, - пояснює чоловік. - Довелося їхати закордон, а саме в Польщу. Лікар сказав, що найкращий варіант - це коли донор - брат. Та ймовірність, що сестра чи брат підійдуть для донорства - 25%. Я дуже переживав, що можу не підійти. Та все склалося добре.

Під час презентації голова благодійного фонду "Український реєстр донорів кісткового мозку" Роман Куць ознайомив присутніх з діяльністю реєстру, порівняв роботу існуючого впродовж дев’яти років державного реєстру зі створеним недержавним, розповів про наповненість таких же закордонних реєстрів.

- Шукаючи допомоги для хворого, потрібно знайти його генетичного близнюка, - зазначає пан Куць. - І він може бути будь-де. Та набагато легше знайти потрібного донора в одній країні, бо ДНК у нас схожі. Тому ми й хочемо наповнювати вітчизняну базу. Так ті, хто потребує допомоги зможуть знаходити неродинних донорів.Ми повинні знати, що ліки від раку крові можуть бути у кожному з нас.

Кожен охочий віком від 18 до 45 років може стати потенційним донором кісткового мозку. Для цього не потрібно проходити надскладних перевірок. Лише заповнити  форму для отримання тест-набору у благодійному фонді,  його надсилають поштою. Безпосередньо діагностику ДНК проводять у Німеччині. Якщо результати добрі донорів заносять до реєстру.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up