Липневі зміни: що чекати тернополянам у новому місяці? Аналізуємо

Липневі зміни: що чекати тернополянам у новому місяці? Аналізуємо

 

  • Вже завтра наступає новий літній місяць – липень.
  • Які ж соціально-економічні та інші зміни він готує для тернополян?
  • Кому перерахують пенсії, як зросте прожитковий мінімум та чи збільшаться тарифи на електроенергію?
  • Відкриття ринку землі, центру контролю і профілактики хвороб з 1 липня, що відомо? Чому почнуть перевіряти роботодавців?
  • Це та інше з’ясовували та підсумовували журналісти «20 хвилин».
  • Авторизуйтесь, або підпишіться, і завдяки Вашій підтримці ми зможемо готувати більше цікавих матеріалів.

 

Кому перерахують пенсії?

Вже у липні буде проведено індексацію пенсій для одного мільйона пенсіонерів, яким пенсію призначено у 2018-2020 роках, а також тим, кому пенсії виплачуються в мінімальному розмірі. Про це заявила міністерка соціальної політики Марина Лазебна в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Треба сказати, що ми з 1 липня для більш, ніж мільйона людей, будемо індексувати по 100 гривень. Це та категорія людей, яка не потрапила в індексацію. В 2017 році було так ухвалене пенсійне законодавство, і деякі категорії людей вилучені з індексації. Індексація стала вибірковою. І тому ми не могли залишити. Тому що ціни зростають, житлово-комунальні тарифи зростають... Як не індексувати пенсії? Пенсія – це теж дохід. Вона не має знецінюватися. І це, до речі, теж норма Конституції, яку ми маємо виконувати. Тому зараз ще одному мільйону додамо по 100 гривень. Це буде щомісячна доплата до пенсії», – сказала міністерка.

Відео дня

Марина Лазебна також пояснила, що у цьому році підвищення пенсій загалом отримають 10,5 мільйона пенсіонерів. З них – 5 мільйонів пенсіонерів отримають цільові, адресні програми. Це пенсіонери за 75 років, за 80 років. З 1 липня ці люди отримають право на підвищення пенсій, але перерахунок пенсій проведуть з 1 жовтня із-за відсутності ресурсів. В уряді планують підвищити пенсії таким пенсіонерам на 400 грн, але з наступного року, обіцяють, такі доплати також будуть індексувати.

Як зміниться прожитковий мінімум і на що вплине?

З 1 липня 2021 року, традиційно, збільшується прожитковий мінімум для всіх груп населення. Це передбачено статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Так, з 1 липня 2021 року установлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2294 гривні, що на 105 грн більше у порівнянні з початком року.

У розрізі основних соціальних і демографічних груп населення з 1 липня зміни прожиткового мінімуму такі:

  • для дітей віком до 6 років: прожитковий мінімум становить 2013 гривень, що на 92 грн більше, ніж з 1 січня;
  • для дітей віком від 6 до 18 років: 2510 гривень, що більше на 115 грн, ніж від початку року;
  • для працездатних осіб: 2379 гривень, більше на 109 грн;
  • для осіб, які втратили працездатність: 1854 гривні, більше на 85 грн, порівняно з початком цього року.

З 1 липня 2021 року зросте мінімальна пенсія за віком до 1854 грн та доплата за понаднормовий стаж у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму.

Зросте і розмір аліментів, оскільки його розрахунок прив’язаний до прожиткового мінімуму. Так, відповідно до ч.2 ст.182 Сімейного кодексу України, мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, розмір аліментів з 1 липня 2021 року не може бути меншим:

  • для дітей віком до 6 років – 1006,50 грн (2013 грн *50%);
  • для дітей віком від 6 до 18 років – 1255 грн (2510 грн *50%).

Розмір мінімальної заробітної плати залишиться без змін. Його збільшать, відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік», аж з грудня на 500 грн: у місячному розмірі він зросте з 6000 грн до 6500 грн.

Відкриття ринку землі

З  липня знімається мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, відкривається так званий ринок землі. Вже з липня кожен українець зможе реалізувати своє законне право та самостійно розпоряджатися земельними ділянками.

«20 хвилин» підготувало для вас серію публікацій про ринок землі з 1 липня.

Читайте далі: А де жити, якщо продамо чорнозем? Чи готові жителі області продавати землю з 1 липня? Думки експертів

Читайте далі: Як правильно оформити документи на землю, щоб не «прогоріти» на продажу? Поради юриста

Читайте далі: Продаємо землю: скільки коштує виготовити документи. У кого дешевше?

Відкриття центрів контролю та профілактики хвороб

В Україні стартує трансформація системи громадського здоров’я. Вже з 1 липня 2021 року в регіонах запрацюють новостворені центри контролю та профілактики хвороб. Це втілення нової концепції системи громадського здоров’я.

Нова система громадського здоров’я насамперед направлена на розбудову потужної вертикалі епідемічного контролю в регіонах, повідомляє Урядовий портал.

Центри контролю та профілактики хвороб створюються завдяки об’єднанню наявних регіональних потужностей — лабораторних центрів, обласних центрів громадського здоров’я, підрозділів зі статистики та відділів моніторингу та оцінки. Ці центри будуть повністю відповідальні за контроль над хворобами в регіоні — від рутинного моніторингу показників до прогнозування, виявлення надзвичайних ситуацій, спалахів та реагування на них.

Головні функції Центрів полягатимуть у забезпеченні епідеміологічного нагляду, санітарного та епідемічного благополуччя населення, захисту населення від інфекційних хвороб, попередження та профілактики неінфекційних захворювань, підтримки біологічної безпеки та біологічного захисту, епідеміологічного нагляду (спостереження), імунопрофілактики, просвітницької роботи щодо здорового способу життя та запобігання факторам ризику, боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани у сфері охорони здоров’я тощо

Детальніше ознайомитися з основними засадами нової системи громадського здоров’я та епідемічного контролю можна у Презентації про законопроект.

Перевірки роботодавців

«З 1 липня у співпраці з Державною податковою службою України розпочнуться інспекції Держпраці з метою виявлення роботодавців, що використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин. Заходи відбуватимуться відповідно до Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік», - повідомляє Міністерство економіки на своєму офіційному сайті.

Так, Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік включає два етапи:

  •  інформаційну кампанію про переваги офіційного працевлаштування та ризики використання незадекларованої праці;
  • інспекційну кампанію серед роботодавців, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

З 1 липня розпочинається другий етап кампанії. Тепер у полі зору будуть роботодавці, які не відреагували на тривалу інформаційну кампанію та продовжують ухилятись від декларування найманих працівників.

Відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України розмір санкції за порушення законодавства про працю складає 10 мінімальних заробітних плат, що у 2021 році становить 60 000 грн. Водночас, вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у 30 мінімальних зарплат за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, що складатиме 180 000 грн.

Головне – стабільність: що залишиться незмінним у липні?

Ціна на газ

25 червня ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» оновило на своєму офіційному сайті інформацію про тариф «Місячний». Наразі обидва тарифи і «Місячний» і «Річний» мають єдину ставку – 8,99 грн за 1 м.куб.

«Ціна природного газу становить - 8,99  грн. за 1 м. куб.

Термін дії пропозиції – з 01 липня 2021 року.

Умови оплати – не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Обсяг постачання визначається відповідно до даних оператора ГРМ.», - повідомляє ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» на своєму офіційному сайті.

Тарифи на електроенергію

Кабінет Міністрів України зберіг діючу ціну на електроенергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/ кВт-год.

Це передбачено у Постанові Кабміну від 29 червня 2021 року №659.

Відповідно до постанови, чинна ціна за електроенергію залишиться ще місяць – до 1 серпня 2021 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up