«Люди порушують заборони та гуляють з дітьми»: чи демонтують дитячі майданчики на час карантину

«Люди порушують заборони та гуляють з дітьми»: чи демонтують дитячі майданчики на час карантину
  • У Тернополі на час карантину заборонено відвідувати дитячі майданчики, оскільки це потенційно небезпечне місце. Окрім того, що там відбувається контакт між дітьми та їх батьками, вірус може лишатися на поверхні різних конструкцій.
  • Прохання демонтувати майданчики на час карантину отримали голови ОСББ міста.

Хоча у місті є чітка заборона на відвідування дитячих майданчиків, деякі батьки просто ігнорують застереження та виходять на майданчики зі своєю малечею. За дотриманням виконання правил стежать муніципальні інспектори, однак, як каже начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський, багато хто не реагує на зауваження інспекторів, а хтось навіть починає сперечатися, буцімто дітей немає куди діти.

Просять демонтувати майданчики біля будинків

- Щоб люди з дітьми не ходили на дитячі майданчики під час карантину, спершу розвішували оголошення про заборону, однак на них багато людей просто не зважали, - пояснив Олег Соколовський. Інспектори також не можуть чергувати на кожному дитячому майданчику. Тому тепер будуть приймати більш радикальні міри. Голови ОСББ отримали листи з проханням демонтувати на час карантину конструкції на дитячому майданчику. Однак, як запевнив Олег Соколовський, це не вимога, а лише прохання.

- У вихідні ми проводили рейд, і багато людей, скажу, не дотримуються заборони, - каже Олег Соколовський. – Батьки продовжують водити дітей на майданчики. Ті граються, торкаються гойдалок, а це є один зі шляхів передачі коронавірусу. На зауваження люди не реагують. Є нерозуміння проблеми серед населення. Тому ми вирішили таким чином: де можна демонтувати різні елементи та на час карантину – краще це зробити, а де цього зробити не можна – ми обмотуємо атракціони плівкою, щоб діти вже не змогли там бавитися.

Відео дня

Олег Соколовський пояснює, що деякі атракціони можна демонтувати. Ніхто спилювати гойдалки не буде.

- Деякі атракціони просто прикручені і їх можна зняти, - пояснює начальник управління ЖКГ. – Там, де цього зробити не можна, ламати ніхто не буде. Просто плівкою, скотчем перемотуємо.

У парках також проводять заходи, щоб люди не відвідували дитячі майданчики під час карантину.

- Є рішення комісії, ми їх виконуємо, - каже директор КП «Об’єднання парків культури і відпочинку» Тернополя Микола Лесів. – Ми написали оголошення, що на час карантину заборонено гуляти на майданчиках на розмістили їх. Але люди не слухають, хоч і муніципальна поліція постійно робить обхід.   

«Демонтувати майданчики фактично неможливо»

Тернополян закликають відповідально поставитися до цього питання, адже сховати всі дитячі майданчики просто неможливо. Порушуючи правила – ви наражаєте на небезпеку дітей та себе. До того ж, прибрати всі атракціони біля будинків просто неможливо, - пояснює голова ГО «Рада Голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак.

- Більшість елементів дитмайданчиків приварені та забетоновані, тому демонтувати їх неможливо, - каже Сергій Лупак. – Нові гойдалки ще можна зняти, але більшість з них зверху зварюють та фіксуюють, щоб діти не змогли витягнути фіксуючі елементи. Каруселі фактично неможливо демонтувати, бо їх встановлювали спеціалізовані підрядні організації. Самостійно їх розібрати та зібрати неможливо.

Опитування

Чи варто зачиняти дитячі майданчики у місті?

Однак проблеми є не лише з тим, щоб демонтувати гойдалки. Є проблеми з місцями їх зберігання. Потрібні і люди, які цим займуться.

- Якщо будуть голови ОСББ, що виконуватимуть це розпорядження, то не зрозуміло, де вони перенесуть конструкції, - пояснює Сегій Лупак. – ЖЕКи так само не зможуть це зробити. Будуть проблеми з демонтажем, розміщенням, перевезенням. Людей, які це робили б, також не знайдеш. Деякі голови ОСББ вже позатягували майданчики стрічкою. Відповідальні батьки не випускають дітей туди. У першу чергу, за безпеку дітей мають відповідати батьки.

Чому варто уникати дитячих майданчиків

Ми запитали у лікаря-епідеміолога Тернопільського обласного лабораторного центру Володимира Паничева, чому варто уникати дитячих майданчиків під час карантину.

- Ці всі заходи проводять для того, щоб діти уникали контакту між собою на майданчиках, - каже Володимир Паничев. – Ще один важливий момент – хворі можуть залишати через виділення тільця вірусу на обладнанню дитячих майданчиків. Спосіб передачі коронавірусу через предмети громадського користування не можна виключати. Звичайно, усі хочуть почувати себе в безпеці, тому такі дії зараз застосовують.

Також не варто вважати, що якщо на майданчику нікого немає кілька годин, то вірусу на різних гойдалках бути не може.Життя тілець вірусу залежить від умов навколишнього середовища – пояснює лікар.

- Стійкість вірусу в зовнішньому середовищі залежить від того, де саме він потрапив, - пояснює пан Володимир. – У першу чергу, вас має цікавити не виживання самого вірусу, а наскільки зовнішнє середовище може негативно впливати на його поверхневі антигени. Поверхневі антигени представлені білками, і якщо зовнішнє середовище здатне до денатурації білкової складової поверхневих антигенів, вірус втрачає здатність проникати в живу клітину, навіть якщо він потрапляє на її поверхню. А термін виживання залежить від різних чинників – температури, кислотності, типу предмету, де знаходиться вірус і так далі.

Саме тому не можна ігнорувати заборони відвідувати громадські місця. Стежте за тим, щоб ваші діти не гралися на дитячих майданчиках.

А ви залишаєтесь вдома? Чим займаєте своїх дітей під час карантину? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (53)
  • Людмила Томашевська

    Смішно ,як демонтують ,це надовгий час
  • Анонім

    Треба штрафи, як за кордоном!!! Щоб не кортіло висувати носа! Провітрюйте приміщення частіше!!! Гляньте на світову статистику! Вже багато догулялося!!! НАВЧІТЬСЯ ДУМАТИ ГОЛОВОЮ! Це ваші ДІТИ!

    Мешканець з досвідом reply Анонім

    Провітрювання добре коли сусіди алкоголіки і вони бздять та смердять день і ніч! Або рагулі палять цигарки 12 разів на день сидячі на балконі і при Толик палять смердючого «Козака» або Прилуки
  • Марія Попович

    Та вже так не дуже і ходять, хоча ходити з дітьми треба, бо на свіжому повітрі менше вірусів. А якщо весь час сидіти в хаті, а по закінченні карантину вийти на вулицю, то всі хвороби будуть ваші.

    Ігор Ігорович reply Марія Попович

    Люди та трохи думайте.Це що тонкий спосіб самонавіювання.
    Перейде вірус і нагуляєтесь.Подивіться в неділю на дальньому пляжі адепти свіжого повітря свято вірять що всі навкруги захворіють але не вони.
  • Iryna Dudnik

    Я за те щоб обгородити стрічками.

    Анатолій Грицик reply Iryna Dudnik

    Iryna Dudnik Наше бидло огорожі не завжди спиняють, а ви про стрічку говорите.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up