"Маланка і Василь, цигани і ведмеді": цікаві традиції, як тернополяни маланкують (ФОТО, ВІДЕО)

"Маланка і Василь, цигани і ведмеді": цікаві традиції, як тернополяни маланкують (ФОТО, ВІДЕО)
Фото Марини Дашкевич
  • На Василя 14 січня святкують Маланку. Дійства у цей день поширені найбільше на Південному Заході України. 
  • Тернополяни сьогодні маланкують в Заліщицькому районі і гостюють в сусідів-буковинців в с. Красноїльськ. Фото з святкування дивіться нижче. 

Щороку на Маланку з гучним розмахом гуляють у Синькові Заліщицького району, Горошовій та Усті Борщівського району. Це свято має чимало цікавих традицій, бо ж стародавній обряд із "переберією" та обрядом "водити козу" за давнім повір'ям відганяє злих духів. Тому маланкують у цих селах з розмахом. 

Як маланкували у Синькові два роки тому, читайте у репортажі "Маланка на березі Дністра: "козу водили" 17-річний Петро та 74-річна пані Марія"

Цікаві традиції цього свята є і у селі Винятинці Заліщицього району. 

Відео дня

— У нашому селі це свято чи не найулюбленіше. Маланкують у нас в ніч з 13 на 14 січня, - каже житель Винятинців Павло Мандзюк. — Поглянути на дійство сходиться багато людей. Перевдягаються лише хлопці, а потім ідуть до незаміжніх дівчат цілими парадами. 

До свята готуються заздалегідь: проводять репетиції, готують костюми. Їх збирають у всьому селі, а деякі роблять власноруч.

Серед найпопулярніших персонажів: Маланка, дід, засівач, жид, смерть, медсестра, жид. Дехто традиційну історію про те, як Маланка водила козу, переробляє зовсім на новий лад. 

"Маланка ходила - козу водила"

А це фото у мережі опублікували мешканці села Устя

Зображення може містити: 2 людини, люди стоять, дерево, небо, надворі та природа

У Горошовій цього року Маланку відмінили через пандемію.

— І нехай карантин, і нехай в Горошові заборонили святкування через ковід (як колись в СРСР за хуліганство садили), але все одно збирають Маланку і хлопці ходитимуть з музиками до дівчат плясати від хати до хати! Є речі які живуть і зберігаються, незважаючи на заборони влади Темненька нічка петрівочка, не виспалася Маланочка, — пише у мережі мешканка села.

Все ж місцеві шанують традиції. У групі села опублікували фото Маланки ще 1950-их років. 

Зображення може містити: 12 людей

Тернополяни маланкують на Буковині 

Найбільші дійства або "переберії", як їх ще називають, у цей день відбуваються на Буковині. Тут влаштовують цілі паради, а конструкції за розмірами навіть б'ють усі рекорди. 

Незважаючи на карантин, свято вирішили проводити. Отож людей зібралось чимало.

Цього року на фестиваль у с. Красноїльськ Чернівецької області на Маланку поїхали кілька десятків тернополян. 

— Уже декілька років поспіль ми подорожуємо на фестивалі Маланки. З 2017 по 2019 рік відвідували фестивалі Маланки на Тернопільщині, в селах Синьків, Грошова та Устя. Минулого року були в Чернівцях. Цього року єдина масштабна Маланка яка відбувається -  у селі Красноїльськ Чернівецької області. Вона дуже відрізняється від тої яка проходить на Тернопіллі. Тут відображаються румунські традиції. Головними героями є циган і ведмідь, а також дід з бабою, — каже тернополянка. — Для мене це дуже яскраве та надзвичайно цікаве дійство. На село є 4 рік різних груп Маланок. З однією з них ми пройшлися по дворах, вони заходять до всіх хто має неодружених дівчат, тут і відбувається дійство. Все дуже атмосферно і яскраво, це чисті традиції люди самі організовуються. Усі пісні на румунській мові, вона зовсім інша, ніж в нас.  

Жінка поділилась фото із читачами "20 хвилин". 

А які традиції на Маланку поширені у вас? Пишіть відповідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Козійчук

    село Устечко
    Заліщицький район
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up