Ми перевірили, що приховує сервелат за 48 грн

Ми перевірили, що приховує сервелат за 48 грн

Скільки м’яса в ковбасі місцевих виробників досліджували журналістка "RIA плюс" та експерти лабораторії ДП “Тернопільстандартметрологія”.

Напередодні Великодніх свят з полиць магазинів розбирають чи не всю ковбасу - один з основних продуктів великоднього кошика. Ми перевірили, яку ж ковбасу продають у тернопільських магазинах.

Вибирати товар пішли у кілька магазинів, звертали увагу на ціни, вигляд та склад. Нашу увагу привернула ковбаса “Сервелат”, вартістю 48 грн за кілограм. До речі, поки ми стояли в черзі, чимало людей купили саме цю ковбасу. Питали і за вареною ковбасою “Русанівська” за 79 грн. Обидві ковбаси одного з виробників з села Острів, що біля Тернополя. Заради чистоти експерименту ми купили ще одну ковбасу вищого сорту. Це - “Розкіш”, вартістю 356 грн за кілограм одного з виробників з Копичинців Гусятинського району.

Усю цю ковбасу заносимо в акредитовану за міжнародними стандартами лабораторію ДП “Тернопільстандартметрологія”.

Відео дня

Сервелат із крохмалю

Перший зразок - ковбаса варенокопчена вищого сорту “Сервелат”. На упаковці не було відповідного маркування, але, як пояснили експерти, сервелат, згідно ДСТУ 4591:2006 може бути лише вищого сорту.

- Дослідження показали, що у цій ковбасі перевищено вміст вологи, - каже інженер відділу стандартизації ДП “Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. - Допустима норма - не більше 48%. А у цій ковбасі - 53,5%. Якщо купити кілограм цієї ковбаси, то 5,5% грошей заплатимо за воду, а не за ковбасу.

До того ж, при вищій волозі ковбаса зіпсується швидше, ніж передбачено терміном придатності. Згідно ДСТУ 4591:2006, при температурі не вище 6 градусів варенокопчену ковбасу можна зберігати не більше 30 діб.

Також знайшли крохмаль, що не допустимо у ковбасі вищого сорту.

Замість м’яса - курячі залишки

Ще у цій ковбасі знайшли кісткові включення. Це свідчить про використання м’яса птиці механічного обвалювання. Відповідно у ковбасі занижений вміст білка.

- Коли від курки відрізають ніжки, крила, філе, залишається каркас, на якому є ще маленькі шматки м’яса, - пояснює Орися Дмитренко. - Такий каркас беруть у спеціальні машини і пропускають через решітку під високим тиском. Виходить фарш. В ньому допускається маленька частина кісткового залишку. Це і є м’ясо птиці механічного обвалювання.

У варенокопченій ковбасі вищого сорту таке м’ясо не дозволене. Згідно з нормами, у сервелаті, має бути 100% м’ясної сировини: яловичина, свинина.

- Це не сервелат вищого сорту. В принципі, ціна 48 гривень за кілограм має уже наштовхувати покупця на певні думки, - додає експерт.

Жиру більше, ніж м’яса

У вареній ковбасі “Русанівська” під час досліджень теж знайшли кісткові включення та крохмаль. На цій упаковці теж не було відповідного маркування. У лабораторії кажуть, що ковбаса вищого сорту.

- Згідно ДСТУ 4436:2005 у вареній ковбасі вищого сорту не може бути крохмалю, - пояснює пані Дмитренко. - У цій ковбасі жиру більше, ніж м’яса. Може бути не більше 20-ти відсотків жиру, а в цій ковбасі – 22%. Білок занижений, знову ж таки, через кісткові включення. Вміст вологи у цій ковбасі в межах норми.

Згідно з нормами, у вареній ковбасі вищого сорту має бути знежиловане м’ясо, сало, сир, сухе молоко, вершки, яйця курячі, олія. І жодного крохмалю. Якби ця ковбаса була першого сорту, то може бути 70% м’ясної сировини та додавати білкові препарати, крупи, крохмаль, пояснює експерт. Але круп не більше 5%, а крохмалю не більше 3%.

А от сирокопчена ковбаса вищого сорту “Розкіш”, як показали результати досліджень, відповідає нормам.

- У них власні технічні умови, але, складаючи їх, вони мали врахувати норми, прописані у ДСТУ 4427:2005, - каже Орися Дмитренко. - І ця ковбаса виготовлена згідно з цими стандартами. Усі показники в межах норми, порушень експерти не знайшли.

Отож, згідно з висновком спеціалістів, з трьох видів ковбаси вищого сорту, державним стандартам України відповідає лише один.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олександр Марценюк

    Що б порiвнювати, потрiбно братии один вид рiзних виробникiв, або хочаб цiнову категорiю, а так даже похоже на заказуху!!!!
  • Олександр Марценюк

    Що порiвнювати, потрiбно братии один вид рiзних виробникiв, або хочаб цiнову категорiю, а так даже похоже на заказуху!!!!
  • Василь Метик

    Стою не раз в чергах за цією кобасою. І скажу так:  "там є і кращий вибір. А та бабуся, яка купляє раз на тиждень той сервілат і для неї - це св'ято коли в неї є ковбаса. Судити, що люди купляють ковбасу не дуже по госту, але смачну, в країні (Тернопіль) з заработньою платою 150 і пенсією 50 баксів. Альтернативи  не має.  Іншим виробникам треба вчитись в цього виробника..
  • Oleks Tokarskyy

    У цього виробника з Острова ЗАВЖДИ черги і свіжа, гарна продукція по приємним цінам. Хай інші повчаться у нього, така особиста думка. Щодо цін - а що ви хотіли за 48 гривень за кілограм? Хоча і та за 48 має непогані смакові якості.

    David Starr reply Oleks Tokarskyy

    Черги не показник, наш народ особливим розумом не відрізняється, що дають - те й жере.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up