Місцеві вибори - 2020: скільки застави внесуть кандидати в мери та депутати?

Місцеві вибори - 2020: скільки застави внесуть кандидати в мери та депутати?
  • Визначено, що кандидат-самовисуванець вносить платіж за себе, а партія, яка висунула кандидатів, вносить цей платіж за кожного кандидата одним платежем.
  • У 28 громадах Тернопільщини, 7 селищних та 21 сільській, де число виборців менше 10 тисяч, сума грошової застави для кожного кандидата у депутати місцевих рад становить 1 000 гривень.

Найбільший розмір грошової застави для участі у місцевих виборах 25 жовтня визначений для списку кандидатів у депутати обласної ради – 178 тисяч гривень. Для кандидатів на посаду міського голови Тернопільської громади ця сума становить 39,7 тисяч гривень.

Ці дані, відповідно до Постанови №246 Центральної виборчої комісії від 10 вересня, на повідомляє «Опора».

Менш як 10 тисяч виборців - внесуть 1 тис грн

  • В абзацах 1-2 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України вказано, що кандидат у депутати, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі, чи організація партії, яка висунула кандидатів у депутати сільської, селищної, міської ради,  де у громаді до 10 тисяч виборців, вносить одним платежем у безготівковій формі на спеціальний рахунок виборчої комісії грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, - пояснили в «Опорі».

Відео дня

При цьому визначено, що кандидат-самовисуванець вносить такий платіж за себе, а партія, яка висунула кандидатів  вносить цей платіж за кожного кандидата одним платежем.

Станом на 5 вересня розмір мінімальної зарплати становив 5 тис. грн. Таким чином, у 28 громадах Тернопільщини, 7 селищних та 21 сільській, де число виборців менше 10 тисяч, сума грошової застави для кожного кандидата у депутати місцевих рад становить 1000 гривень. У цих громадах ради будуть налічувати по 22 депутати.

Кандидат в мери внесе майже 40 тис застави

Також у абзаці 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України зазначено, що організація партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської ради, де у громаді 10 тисяч і більше виборців, вносить грошову заставу в розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного територіального виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

- Таким чином найбільший розмір грошової застави визначений для виборчого списку кандидатів у депутати Тернопільської обласної ради. За підрахунками ОПОРИ, до неї обиратимуть 64 депутати. До Кременецької районної ради обиратимуть 42 депутати, до Тернопільської та Чортківської районних рад – по 54 депутати, - повідомила Ольга Галушка, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області. 

Аналогічно за  абзацом 4 частини 2 статті 225 Виборчого кодексу України визначається сума грошової застави для кандидатів на посаду міського, сільського чи селищного голови, де кількість виборців 75 тисяч і більше.  Лише у Тернопільській територіальній громаді кількість виборців більша за 75 тисяч. Там 178 854 особи мають право голосу і грошова застава для кандидатів на посаду міського голови становить 39 745 гривень.

Натомість у сільських, селищних та міських громадах із кількістю населення до 75 тисяч виборців на виборах сільського, селищного, міського голови сума застави до сплати дорівнює мінімальній заробітній платі у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу, тобто 5 тисяч грн (абзац 3 частини 2 статті 225 Кодексу).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up