Митрополита Епіфанія обрали главою Єдиної помісної церкви України

Митрополита Епіфанія обрали главою Єдиної помісної церкви України

Об’єднавчий собор 15 грудня 2018 року обрав главу нової єдиної Православної церкви в Україні. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній, представник УПЦ Київського патріархату.

6 січня 2019-го очільник нової об’єднаної церкви разом із президентом полетить до Стамбула, де Варфоломій вручить томос про автокефалію — процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

«Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх», — заявив Епіфаній за підсумками Собору зі сцени на Софійській площі в Києві увечері 15 грудня, повідомляє hromadske.ua.

Митрополит Епіфаній є «правою рукою» Філарета в церковному управлінні Української православної церкви Київського патріархату. За церковними мірками, він молодий — 39 років. В миру — Сергій Думенко, він народився в селі Волково Одеської області в сім’ї робітників. Вчився у Київській духовній семінарії і в Київській духовній академії. Епіфаній також навчався в Афінському університеті на спеціальності філософія.

Наставником Епіфанія був Архієпископ Рівненський та Острозький УПЦ КП Даниїл: «Бажання стати ченцем виникло ще під час навчання в семінарії. Знав, що це надзвичайно відповідально. Було лячно. Але під час викладання в Рівненській духовній семінарії життєвий вибір сформувався – я однозначно вирішив прийняти чернецтво», — розповідав Епіфаній.

Відео дня

Епіфаній є членом Національної Спілки журналістів України та Міжнародної федерації журналістів, а також ректором Київської православної богословської академії. Займатися справами УПЦ КП почав у 2008-му. За 5 років Філарет своїм наказом назначив Епіфанія митрополитом з титулом Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, а в 2017 він став митрополитом Переяславським і Білоцерківським.

Про створення української помісної церкви Епіфаній говорив ще в 2013-му. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ната

    Не можу зрозуміти.....чому в них такі дивні Імена?Варфоломеі,Єпіфаніі,Діонісіі і т.д.Невже не можуть бути Іванами,Миколами та Василями?

    Бульба reply ната

    Це не імена, це клички-погоняла))

    Ігор reply ната

    Чим Варфоломей чи Епііфаній дивніші за Івана чи Миколу? Усі вони іноземного походження. Просто останні більш поширені у нас сьогодні. А через сто років може бути навпаки. Церква ж не така мінлива, як інше суспільство. От і все. Не бачу нічого дивного.

    Ната Лия reply Ігор

    ну добре....не подобається Василь,можу запропонувати ... Володимир,Святослав,Радомир і т.п.))))Щось ядо всяких Феофаніів-Філаретів ставлюся із недовірою)))як до чужинців.
  • David Starr

    Файно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up