На «Доступні ліки» дали більше грошей та оновили список

На «Доступні ліки» дали більше грошей та оновили список
Архів редакції: Торік у квітні, на початку старту програми "Доступні ліки", тернополяни та жителі області масово кинулись за ліками в аптеки. Причому, не усі відразу зрозуміли, що за певні препарати їм треба буде доплачувати

 У лютому МОЗ оновило список медикаментів, які можна придбати за програмою «Доступні ліки». Тож тепер у ньому більше на 41 препарат, а тих медикаментів, які можна отримати безкоштовно — плюс 13

Старт програми «Доступні ліки» у 2017 на Тернопільщині супроводжувався неабияким ажіотажем серед населення. Люди кинулись за ліками, які можна було отримати відповідно до програми, однак нерідко й нарікали. Мовляв, серед запропонованого державою — нема справді потрібного, а те, що є — непомічне.
Окрім того, були певні труднощі із замовленням та постачанням ліків. Попри всі такі моменти від програми у країні виграло чимало людей, і зокрема, на Тернопіллі.

— Я на цих «халявних» ліках уже рік, — розповідає пан Богдан, (чоловік лікується від діабету та гіпертонії, пережив інсульт) — І задоволений. Бо, які б вони не були, але на них є знижка або й повністю дають безкоштовно. І якби не допомагали, то я б це відчув відразу. Якщо раніше мені на один препарат йшло, наприклад, 100 гривень, то тепер отримую його за 20 гривень. Знаю, що є люди, які не хочуть тих ліків за програмою, мовляв, там тільки українські, а вони гірші від закордонних. Але я переконаний, що за закордонні ми просто переплачуємо. Бо переконався у цьому на власному досвіді.


Купує ліки за програмою і тернополянка Ольга Ткачук. Вона зауважує, що сильно економити не вдається. Однак також рада, що в країні почала діяти хоч якась знижка.
— Навіть, якщо гривню вдалось зекономити, то вже добре, — каже вона. — Добре було б, якби цю програму ще удосконалили, додали препаратів у той МОЗівський список.


Від чого лікують


За урядовою програмою «Доступні ліки», нагадаємо, громадяни можуть отримувати певні препарати безкоштовно або з незначною доплатою. Механізм відшкодування вартості ліків, тобто — реімбурсації, поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу — це неінсулінозалежний діабет та бронхіальну астму.

Відео дня


— Сама програма — це одна із частин великої реформи системи охорони здоров’я, яка не змінювалась упродовж 26 років, — каже заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Лідія Чайковська. — А її мета — забезпечити кожного громадянина України доступними та життєво-необхідними лікарськими засобами із доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і запобігатимуть виникненню ускладнень та передчасної смертності.

На реалізацію програми у 2018 році Тернопільщина отримала 27 мільйонів 295 тисяч гривень — торік мали 13 млн. 671 тис. А придбати ліки, відповідно до програми, можна на сьогодні у 258 аптечних закладах — серед них як державні, комунальні, так і приватні.


— Чому в країні зосередилися саме на лікуванні цих трьох видів захворювань? — додає пані Чайковська. — Бо вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта, але ефективно лікуються на амбулаторному рівні. 

Приміром, тільки на Тернопільщині є 646 тисяч хворих на серцево-судинні захворювання — це 60% населення області, 39 тисяч хворих на цукровий діабет ІІ типу та 4800 — на бронхіальну астму.


Як це працює 


Схожі програми з повним або частковим відшкодуванням коштів, за інформацією аналітиків ГО «Український центр європейської політики», діють у багатьох країнах. Однак відрізняються за переліками захворювань, на які розраховані, та за сумами відшкодування. Українська ж версія — добрий початок на шляху до європейської практики відшкодування ліків державою. Але, щоб наблизитись до неї, Україні слід розширювати список доступних ліків, дієвіше обмежувати сукупні витрати громадян на медикаменти і включати ще конкретні цілі, такі як боротьба з небажаними вагітностями або тютюнопалінням.

Наразі ж українська програма зосереджена тільки на трьох згаданих вище захворюваннях.


Щоб отримати ліки, українцю потрібно звернутись до сімейного лікаря, взяти із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі та вже там отримати обрані препарати.


— Ми виписуємо тільки діючу речовину, так звану міжнародну непатентовану назву лікарського засобу, — пояснює заступник директора «Центру первинної медикосанітарної допомоги» Надія Боднар. — Людина приходить в аптеку, а там може бути 515 різних препаратів від різних фірм з тією діючою речовиною, яка вказана в рецепті. Певну кількість препаратів відпускають, відповідно до затвердженого МОЗ реєстру, повністю безкоштовно, а за інші, з тією ж речовиною, слід доплатити фіксовану суму. Якщо фірма не є учасником програми, бо не захотіла подавати заявки на участь, то її препарат людина зможе придбати тільки за повну оплату.

Придбати ліки за рецептом тернополяни, за словами пані Боднар, можуть у 53 аптечних пунктах. На всіх аптеках, де можна придбати ліки відповідно до програми, є відповідні наліпки «Доступні ліки».


— Були спочатку нарікання на ті ліки, які можна придбати за програмою. Але, врешті, якби ці ліки не допомагали, то б за ними люди не приходили щомісяця. Бо по всіх канонах рецепт можна виписати тільки на місяць. Скажімо, так — крейда тиску не зіб’є. Окрім того, про популярність програми говорить і кількість громадян, які отримують рецепти. 


Наприклад, на Тернопіль у 2018 році на цю програму виділили 4,5 млн. гривень. Якщо поділити цю суму на 12 місяців, то на місяць виходить орієнтовно між 300 та 400 тисячами грн. За три місяці 2018 у Тернополі вже відпустили ліків на 1 мільйон 100 тисяч. Відтак у центрі медсандопомоги уже думають, чи не попросити їм про додаткові кошти.

Додали грошей і оновили  список


Що ж нового у програмі цьогоріч? МОЗ наказом від лютого, за інформацією Лідії Чайковської, затвердило оновлений реєстр лікарських засобів, за якими  проводиться виписка лікарських засобів за програмою «Доступні ліки». 


У новій редакції реєстру — 184 препарати для лікування серцево-судинних захворюваннь, з них 47 є безоплатними, 43 препарати для лікування діабету ІІ типу, серед яких — сім безоплатних, і 12 препаратів для лікування бронхіальної астми, повністю безкоштовними з яких — чотири препарати.


— Тож доступних ліків у новому реєстрі стало більше на 41 препарат, — каже Лідія  Чайковська. — А список безоплатних ліків розширили додатково на 13 торгових найменувань — з 34 до 47. Відповідно до попереднього переліку у новому реєстрі стало на 24 позиції більше для пацієнтів, які хворіють на серцево-судинні захворювання, на 14 більше — захворювання на діабет ІІ типу і на три позиції — для хворих бронхіальною астмою. У програмі з’явились дві нові діючі речовини, це — «Лозартан» — плюс 11 препаратів, і «Глібенкладмід» — плюс три препарати.


Окрім того, цьогоріч діючу програму, як кажуть аналітики ГО «Український центр європейської політики», планують поширити ще на три нозології. Йдеться про  виразки шлунково-кишкового тракту та хронічні гастроентерологічні патології, депресивні стани, а також анемія вагітних у першому триместрі. 


Про такі наміри чули на місцях. Однак тут зазначають, що все це поки що на рівні розмов, а контретних рухів до цього нема.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр

    Перелік ліків. Де отримати? http://liky.gov.ua

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up