Партнер рубрики Події

На Івана, на Купала: що тернополяни знають про "купальські" традиції (опитування)

На Івана, на Купала: що тернополяни знають про "купальські" традиції (опитування)
  • Свято Івана Купала відзначають 7 липня, проте святкування, за традиціями починається вночі, з 6 на 7 липня. 
  • У цей день українці мають безліч самобутніх та навіть містичних традицій.
  • Ми запитали тернополян на вулицях міста чи святкують вони та які традиції підтримують вони.

Оксана, Катерина та Вікторія (20 р.), студентки:

- Ми знаємо ці традиції, коли пускають вінки, стрибають через вогонь хлопець з дівчиною, тримаючись за руки. Кажуть, що якщо під час стрибка руки не роз'єднують, то вони незабаром одружаться. Ми зараз тут навчаємось в Тернополі, тому тут не підемо на гуляння, але вдома то часто ходили. Зазвичай молодь збирається компаніями, разом співають народні пісні. Це дуже атмосферно, насправді. 

 

Відео дня

 

Пані Олександра (29 р.), працює у комунальній сфері:

- Я святкуватиму. Піду на службу до церкви, як зазвичай. Знаю, що це велике свято. У церкві завжди багато людей. Традицій знаю небагато, чула, що плетуть вінки, стрибають через багаття, але сама на такі забави не піду.

 

 

 

 

Пані Стефанія (73 р.), пенсіонерка:

- Звісно знаю, що завтра свято. Знаю багато традицій. Колись були молоді - то завжди віночки кидали на воду, стрибали через багаття, робили діда великого з соломи і спалювали його. Співали пісні "На Івана, на Купала", така пісня була. Може тепер молодь теж співає. Я бачу, що зараз молодь теж підтримує ці традиції. Особливо - в селах. В селі таких звичаїв більше, всі всіх знають, потім на "музики" разом йдуть. Це і зараз збереглось. Я бачу, що молоді люди знову відроджують ці традиції і їм це цікаво. Тому думаю, що в нас все буде добре. Якщо не забувають нашого.

 

Пані Людмила (65 р.), пенсіонерка:

- Так, ми будемо святкувати у сімейному колі. Ліпитиму вареники з вишнями або з чорницями. Це наша сімейна традиція, бо я Іванівна. Колись, як я була молода, то ходили вночі на забави, плели віночки, збирались тут у парку "Топільче". Збирались з дівчатами, ходили- гадали. То було дуже давно.

 

 

 

Олег (24 р.), активіст:

- Так, я буду святкувати. Я живу у селі Чистилів біля Тернополя. У цей день в нас День села, ми кожного року святкуємо всім селом. Для мене це велике свято. З традицій, знаю, що дівчата пускають віночки на воду і, що люди ходять в ліс за папороттю.

 

 

 

 

Пані Галина (52 р.), тимчасово не працює:

- Святкую Івана Купала, бо сама родом з Теребовлі, а ще - дідо був Іван, тато - Іван, бабусина сестра була Іванка. В нас була родинне свято і День міста, празник у Теребовлі. Сподіваюсь, що цього року я теж поїду на батьківщину. В мене там живе сестра. З традицій знаю, що дівчата плели віночки, пускали на воду їх. Але сама я не ходила на такі святкування, бо коли я була молода - це було заборонено, а от дочка, то вже ходила на такі забави. Сподіваюсь, що онуки також будуть ці традиції підтримувати.


 

А ви святкуєте Івана Купала? Які традиції знаєте ви. Відповідь залишайте у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • 12

  • Таня Шевчук

    Не свято Івана Купала. А свято Іоана Хрестителя . Ми ж християни , а не язичники.

    Назарко reply Таня Шевчук

    Ні, ці всі традиції це язичницькі і тому святкують ним свято Івана Купала
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up