Партнер рубрики Події

На Монастирищині знайшли капсулу з часточками хреста Господнього та Чудотворну ікону, якій майже чотири століття

На Монастирищині знайшли капсулу з часточками хреста Господнього та Чудотворну ікону, якій майже чотири століття
  • До ікони вже приходять тисячі паломників.
  • Печатка на капсулі свідчить про те, що в капсулі є частинки дерева Хреста Животворящого, які в свій час видавались в Апостольській столиці в Римі.

У храмі села Устя-Зелене, що на Монастирищині, знайшли унікальні християнські реліквії: Чудотворну ікону початку XVII століття і хрест-релікварій.

Настоятель храму Собору Пречистої Богородиці с.Устя-Зелене о.Степан Стрілецький розповідає, що ікона в Усті-Зеленому перебувала ще з довоєнних років і притягувала до себе багато людей. Була “намоленою”.

- У 2017-му ми вирішили її відреставрувати. Навіть знайшлися майстри, які готові були це зробити за певну оплату, - розповідає священик. - Однак я наполягав на тому, щоб спершу ікону дослідили фахівці. Восени 2017 року ми відвезли ікону майстрам зі Львова. Вже з першого погляду вони були вражені тим, що така цінна реліквія до цього часу перебувала в храмі і ніхто не надав їй особливого значення. Під срібними ризами виявили полотно, на якому намальовані Богородиця та Ісус. Ми підписали договір і погодилися на реставрацію ікони.

Відео дня

Під верхнім шаром ікони реставратори виявили зовсім інший образ Матері Божої з Немовлям. Реставратори датували ікону початком XVII століття. На цій іконі були сліди від прикріплених коштовностей.

- Ці сліди свідчать, що іконі в давнину залишали дорогоцінності за ласки, які вона дарувала, - говорить о.Степан. - Окрім того, ікона була прикрашена дорогоцінними металами: сріблом та золотом. Такі полотна одягались в дорогі ризи через заслуги.

За словами отця Степана, ікона привела їх до ще однієї святині - хреста-релікварія, який віддали на дослідження разом із образом.

- Ми віддали хрест для того, щоб його відчистили. Ми не знали, що в середині хреста знаходиться така святиня, частинки святого дерева, - каже настоятель храму. - Вже під час досліджень там виявили капсулу із частинкою хреста, на якому розіп’яли Ісуса. Для нашого храму, для нашого села - це велика благодать.

Над дослідженням капсули працювала спеціально-створена комісія. Саме вона визначила капсулу, ідентичною до двох, які зараз є в Римі.

- Печатка на капсулі свідчить про те, що в капсулі є частинки дерева Хреста Животворящого, які в свій час видавались в Апостольській столиці в Римі, - розповідає священик.

На честь повернення святинь до храму, 26 серпня тут відслужили урочисту Архієрейську літургію. З того часу, за словами настоятеля, щонеділі паломники із всієї області приїжджають до храму, щоб поклонитись реліквіям.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Eugene Sprytny

    Середньовіччя на гастролях у XXI столітті))
  • Sofiia Chervinska

    В церкві має працювати не священник а лікар психолог, тоді все стане на свої місця. Ну а священники нехай, краще, іншим бізнесом займуться, все таки талант потрібно використовувати.
  • Iryna Danylchenko

    Бізнес....приваблюють людей....які грошики привезуть🙄
  • Ruslan Melenchuk

    Ага і засушений палець св'ятого Варфоломія,пір'ячко архангела Гавриїла,стопа благочестивого Онуфрія,язик проповідника Євстратія ...

    Yuri Ltv reply Ruslan Melenchuk

    Mykola Halushchak скоро вибори, українці будуть покарані за тупість 🙄

    Ruslan Melenchuk reply Ruslan Melenchuk

    Тетяна Шевчук таким як ви, достатньо показати какашку св'ятого Нікіфора,і ви "увіруюте" в неї...моя порада,почитайте біблію,особливо старий завіт,поцікавтесь історією винекнення релігій,чи історією,а не слухайте жирних дармоїдів....для цього нам дано розум щоб читати,бачити,думати, порівнювати, аналізувати,робити висновки,це звичайно якщо голова не тільки для краси.

    Юлия Сергеевна reply Ruslan Melenchuk

    Я також дивилась "supernatural"

    Mykola Halushchak reply Ruslan Melenchuk

    Грішиш. Будеш покараний за цей гріх.

    Таня Шевчук reply Ruslan Melenchuk

    І мозги Руслана
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up