Партнер рубрики Події

На Набережній знепритомніла іноземка: як реагували тернополяни та чи розуміли медики англійську

На Набережній знепритомніла іноземка: як реагували тернополяни та чи розуміли медики англійську
  • Журналістка "20 хвилин" стала свідком того, як на Набережній втратила свідомість дівчина-іноземка, яка прогулювалась там разом із друзями.
  • Розгублені друзі не знали, як допомогти, бо не володіють українською. Як рятували іноземку - читайте в матеріалі.

Троє іноземців прогулювались Набережною сьогодні, 11 травня. День виявився спекотним, тож на березі Тернопільського ставу - багатолюдно, незважаючи на карантин. 

Раптом одній із дівчат стало погано, вона втрачала свідомість та просто впала на землю. Розгублені товариші дівчини наче намагались допомогти, але із сторонніх не кликали нікого. 

Непритомну дівчину помітила журналістка "20 хвилин", яка проходила повз. 

Відео дня

- Я просто побачила, як на землі лежить людина, - розповідає журналістка. - Ніколи не доводилось бути в таких ситуаціях, тож теж дещо розгубилась. Насамперед запитала друзів, чи телефонували вони у швидку. Вони відповіли, що ні. Тож на "103" подзвонила я. Диспетчер запитав, кому потрібна допомога та що трапилось. Друзі непритомної пояснили, що у дівчини, ймовірно, сонячний удар, адже тривалий час вона скаржилась, що спекотно. Одразу зазначили: алкоголю не вживала. 

Чи допомогли перехожі?

Практично одразу після дзвінка дівчина прийшла до себе. На хвилю піднялась, але знову опустилась на землю. Кілька перших хвилин перехожі, яких було чимало, просто оминали місце із непритомною дівчиною та скоса дивились. 

- Я не могла повірити, що люди просто пройдуть повз, - продовжує журналістка, яка стала свідком. - Попросила у якоїсь жінки воду. Вона запитала, що з дівчиною.  Англійською володію не надто добре, тому попросити друзів дівчини, щоб вони побігли купити. Ми перенесли її в затінок. Руки трусились, бо було незрозуміло, що з нею. 

Менше, ніж через п'ять хвилин до допомоги приєднались троє перехожих. Це були молоді люди, віком не більше 25-ти років. Одна із дівчат зняла із своєї шиї хусточку, змочила її у воді та приклала до лиця непритомній. Їй стало значно краще.  

Вже через десять хвилин біля дівчини зібралось з десяток людей. Вони запитували, чи потрібно ще чимось допомогти, питали, чи викликали швидку. 

Медики вільно спілкувались англійською

Швидка приїхала приблизно через десять хвилин. Дівчина до того часу опритомніла. Їй купили води та морозиво, щоб охолодити трохи. Вона сиділа на лавці та посміхалась. Дякувала людям, що їй допомогли. Просила не лити воду на обличчя, бо макіяж.  

- Оскільки дівчині стало краще, я вирішила перевірити, чи зможуть наші медики допомогти тим, хто взагалі не розуміє української, - розповідає журналістка "20 хвилин". - До того часу, усі, хто допомагав іноземці, уже розійшлись. Тож я попросила друзів дівчини самим говорити із лікарями. 

Із швидкої до нас підійшли молоденька лікарка, якій на вигляд не більше 25-ти та чоловік, якому близько 40-а. Чоловік одразу запитав, чи спілкуються англійською. Він вільно говорив із іноземцями. Запитував і саму дівчину, що з нею трапилось. 

Дівчині надали усю необхідну допомогу. 

Коментар журналістки 

Ольга Турчак

- Я злякалась. Чесно. Бо завжди лячно бачити, коли комусь погано. Сама, не вагаючись, підійшла допомогти, хоча й справді англійську знаю погано. Я не могла повірити, що люди просто можуть пройти повз. Але точно знала, що знайдуться небайдужі. Треба було бачити, як тремтячими руками молода тернополянка витирала обличчя непритомній дівчині. Це було відважно та варто поваги. 

Окреме дякую нашим медикам. Душа радіє, що у нас працюють такі чудові люди. Особливо у такій непростій ситуації, як зараз. Знаю, наше здоров'я - в надійних руках. 

Чи все в порядку з дівчиною, ми уточнимо згодом у медиків. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (108)
  • Альона Уманська

    Може вона знепритомніла від "маски "яку треба носити навіть у шалену спеку🤔
  • Тарас Рудий

    "Попросили не лити воду, бо в неї макіяж". В мене слів нема.
  • Олена Грабовська

    Люди майте серце в грудях❤
  • Nazar Stetsyshyn

    За пару днів напишете корона ......... " вірус "
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up