У Тернополі таємнича організація встановила незрозумілий радар. Хто вони і для чого прилад - не зізнаються

У Тернополі таємнича організація встановила незрозумілий радар.  Хто вони і для чого прилад - не зізнаються
  • Табло, яке реагує на рух автомобілів на вул. Опільського, 5, користувачі соцмережі Facebook почали активно обговорювати 13 березня. 
  • Його встановила одна із організацій, які працюють в колишньому приміщенні "ВТБ Банку". Проте хто вони, як називаються, що це за прилад - не зізнаються.
  • Мешканці будинку про це нічого не знають. Не знали про встановлення приладу ні патрульні, ні в міській раді. Відтак дозволів не видавали. 

- Хто знає, що то за приблуду вчепили біля "ВТБ банку"? Таке враження, що якийсь лічильник транспорту: статично світиться нуль, а коли проїжджає повз автомобіль - вискакують на короткий час якісь циферки. Was ist das? - пишуть користувачі соцмережі Facebook.

Допис викликав чимало питань у людей і в коментарях усі почали перепитувати, що це за прилад, для чого його встановили саме на Опільського,5. Тернополяни вже і самі вирішили перевірити на що ж реагує цей прилад.

- Перевірив швидкість, - пише пан Олександр. - Завищує реальну десь на 4-5км/год, але на швидкість реагує. Тільки питання: чому там?! Там, по-перше, підйом на коротесенькій вулиці, а по-друге та вулиця така горбата, що у місцевих і проїжджаючих приступи сколіозу від їзди по ній. Реально весь потік машин їде там 20-25км/год, не більше. Для чого? І кому він це показує/демонструє?!

Відео дня

Що за прилад і хто його встановив, дізнавалася журналістка “20 хвилин”. В управлінні патрульної поліції повідомили, що прилад точно не їхній і жодних дозволів на встановлення такого обладнання вони не видавали. Не знають про це нічого і в міській раді, управління транспорту та управління муніципальної поліції. У прес-службі міської ради сказали, що такі прилади поширені за кордоном. Вони показують швидкість руху авто.

Секретні організації

Прилад встановили на одному із флагштоків біля будинку на Опільського, 5 поруч із приміщенням колишнього банку. Зараз там працює кілька організацій. Проте жодних вивісок ні на фасаді, ні всередині офісу - немає. Туди журналістка заходила 13 березня близько 16.30. Одразу при вході є працівниця, ймовірно, секретар. Після запитання, чи відомо їй щось про цей прилад, дівчина сказала, що директора на місці немає. Пішла з кимось порадитися, а коли повернулася, заявила, що коментувати вона не може. Коли з'явиться директор, вона теж не знає.

Як з’ясувалося, коли журналістка фотографувала прилад, директор це бачив, оскільки був у авто біля будинку. Потім поїхав. Контактний номер до нього працівниця дати не може, візитки теж. На запитання, як називається їхня компанія, дівчина відповіла, що там кілька організацій. Які - сказати чомусь не може. Обмовилася лише, що прилад вимірює об’єм викидів вихлопних газів з автомобілів, які там проїжджають. На будь-які запитання журналістки дівчина відповідала, що нічого не знає, не коментує. Під час розмови з одного із кабінетів вийшла ще одна працівниця, яка озвучити назву підприємства теж не змогла, але запропонувала журналістці залишити свій номер. Номер записали, але ніхто так не передзвонив.

Вранці, близько 9.10, 14 березня журналістка знову пішла в офіс, в якому працюють невідомі організації. На запитання, чому ніхто не передзвонив, та ж працівниця відповіла, що директора ще не було. Журналістка попросила зателефонувати йому при ній, якщо його номер такий засекречений. Дівчина відповіла, що не турбуватиме його о 9-й ранку. У коридорі сидів ще чоловік, який сказав, що директор, можливо, взагалі за межами міста. Під час розмови журналістки і двох працівників невідомої організації, з одного з кабінетів вийшов чоловік. У нього в руках було чотири помитих горнята. Поцікавився, що відбувається, але теж не зумів сказати в якій організації працює. Журналістка пожартувала: може, він зайшов до друзів на каву? Той посміхнувся і запропонував кави.

Журналістка ще раз попросила у працівниці, якій залишила свій номер, щоб та передала його директору. Станом на 15.00 п’ятниці, 15 березня, дзвінка так і не було.

Мешканці не знають

Вранці, 14 березня, більшості мешканців будинку, принаймні першого під’їзду, квартири якого журналістка обійшла, вдома не було. З тих, хто відкрив двері, про те, які організації зараз працюють у приміщенні колишнього банку в їхньому будинку, - не знають. Один чоловік сказав, що помітив радар близько двох тижнів тому, але точно не впевнений, коли його встановили. Ще один мешканець розповів, що те приміщення колись викупив банк. Але його ліквідували. Хто зараз власник, чоловік не знає. Проте знає, що там працює кілька організацій, одна з них напевно пов’язана з ІТ, а в назві іншої точно є слово буд. І назву добре було видно на прапорі, який висить якраз на тому флагштоці, куди прикріпили радар для вимірювання швидкості. Проблема в тому, що прапор обмотаний кабелями від радару і на ньому абсолютно нічого не видно. Але кому саме належить той пристрій - чоловік не знає.

Голова ОСББ “Опільського, 5” Федір Тара про радар вперше почув від журналістки.

- До мене, як до голови ОСББ ніхто не звертався ні з яким клопотанням про те, щоб встановити цей радар, - каже пан Тара. - Якщо чесно, то я от сьогодні проходив там, але і не звернув уваги. Так, це прибудинкова територія будинку, ми її обслуговуємо, але вона у власності компанії, яка будувала наш будинок. Зараз ми виготовляємо документи, щоб територія була в нашому користуванні. А хто працює в тому приміщенні - не знаю. Там є власник, який сплачує послуги на утримання будинку, і це його каденція.

Перевірять, якщо буде звернення

Спостерігаючи за тим, як працює пристрій, журналістка помітила, що він реагує лише на ті авто, які заїжджають на Опільсього з вулиці Крушельницької, тобто передом до радару. Коли проїжджає авто, то на табло радару з’являються цифри. На авто, які повертають на Опільського із вулиці За Рудкою, - не реагує. Та ж реакція й на пішоходів.

Журналістка кілька разів перепитувала і в управлінні патрульної поліції, і в міській раді, але до них ніхто не звертався за дозволами на встановлення будь-якого радару на вул. Опільського, 5.

- Будь-яка організація, яка хоче встановити такий радар, має отримати погодження від міської ради та від управління патрульної поліції, - коментує начальник відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Мар’яна Зварич. - Управління транспорту не давало документів на погодження встановлення такого приладу, управління муніципальної поліції теж нічого невідомо про цей об'єкт. 

В міській раді кажуть, якщо вони отримають звернення від будь-кого з тернополян, мешканців того будинку чи журналістів щодо перевірки наявності дозвільних документів, така перевірка буде. Якщо у того, хто встановив радар, не буде жодних необхідних документів, його можуть демонтувати. А якщо цей пристрій відповідає нормам, то його можуть узаконити. І неважливо, чи це приватна власність, дозвіл все одно має бути.

Редакція “20 хвилин” просить міську раду перевірити законність встановлення цього радару, оскільки жителів міста та водіїв цікавить, хто і для чого встановив такий пристрій на Опільського, 5.

Директор відділу технагляду міської ради Олег Вітик повідомив, що звернення взяли до уваги.

І все таки очікуємо на коментар від таємничої організації, яка його встановила. Контактний номер журналістки у вас є.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Vitaliy Popkiv

    Разують трафік, налаштовують світлофор
  • Anonimus

    Дикуни , і цим все сказано, дич не освідчена роздула паніку з попереджувального радару який світить зеленим коли їдеш з дозволеною швидкістю і,червоним при перевищенні, для інформації водіїв про небезпеку порушення, защвичай встановлюють в зоні підвищеної небезпеки коли є школи дитсадки і так далі в європі ці радари дозволяють їхати до 30 км при порушенні знаку хоч на 2 км конфісксція прав на рік часу повторно довічна конфіскація з конфіскацією авто без права на оскарження , заспокойтеся вуйки і спіть спокійно нікого не покусає радар.

    David Starr reply Anonimus

    Не розказуй байки, ніхто в Європі за 2 км прав чи машини не забирає. І писати навчись, темнота. Водіям похер на той пристрій.

    Anonymous reply Anonimus

    Так ми зрозуміли що то типу радар, а хто вчіпив, як називаються фірми і чому люди? так люто шифруються?
    Нормальний сюр вийшов, в давніх традиціях Тернополя.
  • Я

    Прибор визначає і встановлює особу.а швидкість додаткова незначна функція яка виводиться на ...
  • Ігор

    Тіпа як в криму було - так це наша земля, а що тут за озброєні люди (якісь радари) ми не знаємо...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up