Партнер рубрики Події

На що у Збаражі даватимуть 1500 грн людям, які забиратимуть безпритульних собак

На що у Збаражі даватимуть 1500 грн людям, які забиратимуть безпритульних собак
  • Програму “Регулювання чисельності безпритульних тварин” започаткували у Збаражі.
  • 1500 грн отримає людина, яка забере з вулиці безпритульного собаку.  
  • За ці кошти тварині зроблять щеплення, чіп 

- Ця програма ще не діє, - каже міський голова Збаража Роман Полікровський. - І хочу, щоб люди розуміли, ця програма не є панацеєю, чи революційним вирішенням проблеми безпритульних собак. Бо ця проблема дуже серйозна і не лише у нашому місті, а й по всій Україні. Але завдяки цій програмі ми зробимо бодай щось для вирішення проблеми. Скажу відверто, не знаю, як у Тернополі, але у нашому місті, на жаль, нічого ніхто не робив для того, щоб вирішити проблему. Якісь круглі столи збирали, щось говорили, а толку ніякого.

Читайте також: "Попісяв в тапки - викинули. У людей совкове ставлення до тварин", - волонтери

За словами пана Полікровського, програма дає можливість цивілізовано вирішити проблему. Адже варіант з отруєнням собак, які вмирають посеред вулиці, неприпустимий. Притулки теж не зможуть повністю вирішити проблему.

- Скажімо так, є притулок, в який ми забрали з вулиць собак, а через кілька тижнів на їхнє місце прибігли собаки з ближніх сіл, - каже пан Полікровський. - Притулки були б доцільними, якби їх було кілька і вони розраховані на певну кількість місць.

Він розповідає, що, наприклад, в США собака живе у притулку місяць. За цей час їй знаходять господаря, або хтось бере на опіку. Якщо ні, тоді її гуманно усипляють, бо довічно утримувати в притулку її не можуть. 

Читайте також: Вбивцю собак у Тернополі досі не знайшли. Волонтери хвилюються, що небезпечна людина ходить поміж нас

1500 грн за безпритульну собаку

- Багато собак, які гуляють містом, мають господарів і домівку, - каже Роман Полікровський. - Але господарі неналежно доглядають за ними, відпускають собак, щоб вони собі бігали. Ми плануємо зробити чіпування собак в кожному домі. Щоб собака була закріплена за господарем. Тоді буде можливість притягнути недобросовісного господаря до відповідальності. Ми ще не продумали до кінця, як це буде, але ми працюємо над цим.

Робити це влада планує спільно з ветеринарною клінікою, яка вакцинує тварин. Якщо собаки будуть прочіповані, тоді люди знатимуть, яким собакам потрібна домівка.

- Є дуже багато людей, які активно пишуть в соцмережах, що собаки бідні і давайте поставимо їм в центрі міста утеплені будки, - каже мер Збаража. - От для таких співчуваючих людей ми даємо можливість взяти собаку додому. І в собаки буде чіп, ми так би мовити, припишемо до господаря. Але на цей чіп потрібні будуть кошти, на вакцини. А людина скаже, що немає коштів. От для цього ми і платитиме компенсацію - півтори тисячі гривень, щоб зробити собаці усі необхідні щеплення та чіпування. Ну, і плюс це підтримка людині за те, що вона зробила такий добрий крок.

Закликають інші міста

До того ж, такий проект допоможе показати, чи насправді зоозахисники настільки люблять тварин, як пишуть про це у соцмережах. За словами мера Збаража, усі охочі допомогти уже можуть писати заяву у Збаразьку міську раду.

- Ми ще повідомимо людей, щоб вони позабирали своїх собак з вулиць, щоб випадково не забрати чиюсь собаку, - додає пан Полікровського. - І хотілось б, щоб такі проекти робили і в інших містах та населених пунктах.  Ми не кажемо, що наш проект це стопроцентне вирішення проблеми. Але це крок вперед. Можливо, у когось є кращі ідеї, чи проекти, які уже працюють. Потрібно ділитись досвідом. 

Відповідальність за такий проект, як каже мер Збаража, на комунальному підприємстві. З його бюджету і вилачуватимуть по 1500 грн тим, хто забере безпритульну собаку. 

- До речі, до мене звертались волонтери, які пропонують відкрити якийсь рахунок, щоб люди, які не мають можливості забрати собаку, але хочуть допомогти, могли перераховувати кошти, - додає пан Полікровський. - Ми повинні самі придумувати виходи з ситуації, включати фантазію, поки немає справедливого закону, який би чітко регулював це питання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Білецький

    Всьо !!!  Тепер ні одної собаки не залишеться в селах. Будуть ше й спеціально розводити і продавати.
  • David Starr

    Чому не зробити, як у тих же штатах - місяць у притулку, потім приспати. Проблема вирішиться досить швидко.

    Mila reply David Starr

    А може тебе приспати?

    David Starr reply Mila

    А хто тоді собак буде присипати? )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up