Партнер рубрики Події

На Тернопільщині виявили небезпечного метелика

На Тернопільщині виявили небезпечного метелика

У трьох районах області оголосили карантин.

 

Небезпечного карантинного шкідника – американського білого метелика (Hyphantria cunea) виявили фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області при обстеженні багаторічних насаджень. Про це повідомляє прес-служба організації. Небезпечного шкідника виявили в трьох районах області:

- у Гусятинському районі на площі 44,2 га (с. Коцюбинці);

- у Підволочиському районі на площі 6,0 га (смт. Підволочиськ);

Відео дня

- у Тернопільському районі на площах - 15, га (смт. Великі Бірки); 4,5 га (с. Малий Ходачків); 8,0 га (с. Смиківці).

Розпорядженнями голів відповідних райдержадміністрацій запроваджено карантинний режим та затверджено заходи по локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму – американського білого метелика, які є обов’язковими для виконання землекористувачами та землевласниками.

Основними локалізаційно-ліквідаційними заходами є – збір та знищення гусениць та кладок яєць. Зрізування гілок з гніздами гусені, які спалювати у спеціально відведених місцях. Проводити очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток, перекопування пристовбурових кругів в садах та на присадибних ділянках.

Довідка

Американський білий метелик  пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих рослин, кущів та дерев. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Це призводить до ослаблення рослин, у підсумку чого знижується врожайність, захисна, декоративна, естетична функція насаджень. Поширюється метелик транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Илона Рабчун

    Тільки тепер побачили?
  • Oksana Dovgan

    Управління фітосанітарної безпеки 3 роки спали, а тепер пробудилися як таке можливо в Гусятмнському районі 44гектари, за чим слідкували, зарплату за сидіння брали.
  • Петро Крутій

    Той метелик в області вже 3-4 роки бичує.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up