На вулиці «плюс», а в квартирах жарить, ніби в пеклі

На вулиці «плюс», а в квартирах жарить, ніби в пеклі
6-річний Максимчик показав, що неподалік батереї термометр добіг позначки 35 градусів
  • Тернополяни тримають відчиненими кватирки і стелять простирадла на батареї, аби бодай трохи знизити температуру у помешканні.
  • У міськраді «втішили»: за «зайве» тепло не доведеться доплачувати, адже нарахування здійснють відповідно до температури зовнішнього повітря та метражу квартири.

 

- Скільки вже пороги оббивали, скільки оббігали – результату нуль, - поскаржилась до редакції тернополянка Наталія Андросенко. – Щойно на вулиці «плюс» - у квартирі така спека, що годі дихнути.

Тернополянка, яка проживає на вул. Лесі Українки, 14, поскаржилась до редакції на дуже гарячі батареї централізованого опалення. Каже – витримати задуху у квартирі просто неможливо. Рятуються постійно відчиненими кватирками і навіть часом накривають простирадлами батареї, аби бодай трохи знизити температуру у квартирі. Проте ці методи зовсім не рятують, адже помешкання – на сонячній стороні. І коли на дворі сонце – вдома перебувати просто неможливо, обурюються мешканці.

Після обіду батареї аж киплять

- Ми проживаємо тут вже 10 років, от скільки живемо – стільки й проблема, - каже пані Наталія. – Не один раз зверталась в котельню. Пояснюють, що в них застаріле обладнання і вони мусять «на повну» розпалити, інакше не можуть нагріти воду. А від цього одночасно і температура в батареях підскакує. З 15.00 вони, здається, аж киплять. Руку прикласти неможливо.

Відео дня

Ще, пояснили жінці одну з можливих причин задухи, - багато квартир з індивідуальним опаленням. Відповідно все, що напалили, - розходиться по батареях централізованого.  І за рахунок того температура височезна.

- Вони можуть прийти додому, все заміряти і перевірити, - звертається жінка до комунальників. – Цього року в котельню навіть не зверталась. Нема ніякого результату. Немає його і після звернення на сайті міськради, де я залишала скаргу. В країні така проблема з енергоносіями і цінами. Певно, таки дешевше обійдеться казні нарешті оновити механізми. Або дозволити встановлювати індивідуальне опалення. І не мучити людей.

Платіжки за лютий у 2 тис. грн

Написала про свою проблему жінка і на власній сторінці у "Фейсбук". Як ми переконались завдяки коментарям, проблема з надто гарячими батареями є не лише у помешканні пані Наталії.

- І в нас аналогічно, - пише Наталія Дубей. - Вікна мусимо відкривати, бо нема чим дихати. Як я жартома до чоловіка казала, щоб потім люди не дивувалися, чого рахунок на 2000 грн. 

Жінці відповіли: справді, за лютий вже отримали платіжки. За опалення їй доведеться заплатити 1993 грн.

- Вони інакше не можуть, - пише Олександра Гордій. - Радянська система. Опалення з'єднане з гарячою водою. Якщо не палять, вода холодна. А щоб вода була гарячою, мусять палити і стає жарко.

 «Неправда, коли завершиться опалювальний сезон, гаряча вода все одно буде подаватися, - пише Ірина Миндзар. - Тут справа в іншому. Нерівномірно доходить тепло до різних будинків».

Врятують індивідуальні теплові пункти

У міськраді запевнили: за «зайве» тепло не доведеться доплачувати, адже нарахування здійснюються у відповідності до температури зовнішнього повітря та метражу квартири.

- Щодо надмірно гарячих приладів опалення, то ми звернулися до обслуговуючих підприємств, оскільки саме вони обслуговують внутрішні мережі гарячого водопостачання та централізованого опалення або укладають угоди з аварійними службами, які виконують ці роботи, - повідомила речник прес-служби міськради Мар’яна Зварич. - Проте зі скаргами на високу температуру у квартирах мешканці перелічених будинків не зверталися.

Проблема перегріву помешкань з року в рік турбує як споживачів, так і виробників теплової енергії та гарячої води. Звісно, це затратно та неекономно, - погоджуються у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».
- Оскільки для того, щоб подавати гарячу воду, потрібно її нагріти, - коментують у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». - А так як система теплопостачання та постачання гарячої води цілісна, то коли на вулиці тепло, і в квартирах збільшена температура.

Саме тому в Тернополі, відповідно до Програми модернізації централізованого теплопостачання, встановлюють індивідуальні теплові пункти (далі ІТП – прим. авт.), які забезпечать регулювання температури теплоносія у відповідності до погодних умов.

- В місті встановили і запустили в експлуатацію 85 ІТП, - кажуть тепловики. - В тих будинках, де є ІТП, встановлена відповідна температура, немає перегріву і цілодобово подається гаряча вода. Зрозуміло, що відразу не можливо встановити ІТП у всіх будинках міста Тернополя. Проте у тісній співпраці міської влади зі Світовим банком, ЄБРР та іншими інвестиційними фондами, всі будинки міста будуть обладнанні індивідуальними тепловими пунктами з автоматикою погодного регулювання.

Довідка

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»: 25-25-39. З інших питань – звертатися у балансоутримуючу організацію (жек, ОСББ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • тойво

    з понеділка знов морози на тиждень.

    а котельня просто не може регулювати температру.вона або гріє або не гріє.

    і включати-виключати її тоже не будуть,бо щоб її запустити то це треба купу часу.
  • Анонім

    За купу років ніх.... не зробили ,сидять із року в рік і спалють купу кубів газу . Країна в такій сраці із тим газом ,а у нас видно де проходять теплотраси .А в період березень квітень це взагалі ж...... в квартирі +30 ,і ось питається нах...... так палити . Гаряча вода у нас з 7 до 10 ,і з 17 до 23 годи то ,що в  часи коли гаряча вода відсутня не можуть взагалі заглушити щоб будинок троха  вистиг . Я взагалі дивуюсь в ранкові години, коли сонце в вікна світить це взагалі природнє опалення ,а вони м.......и палять . Березень це вже не та погода ,що в січні ,чи лютому . Ці м.....и з котельні щось мутять і кажуть ,що іде привязка до гарячої води ,а літом тоді ,що теж привязка до опалення . На мою думку таке поняття як гаряча вода взагалі мало бути відсутнє оскільки її можна замінити бойлерами ,і це б дозволило б скоротити витрати на газ ,а людям довелося б меньше платити за ту воду .
  • Ната Лия

    Це в будинках біля котельні жарко,а у віддалених будинках все добре,можна і гарячіше палити!

    Ната Лия reply Ната Лия

    ????чому прапор агресора мені вліпили?
  • Убивця Тараканів

    В місті встановили і запустили в експлуатацію 85 ІТП, - кажуть тепловики. - В тих будинках, де є ІТП, встановлена відповідна температура, немає перегріву і цілодобово подається гаряча вода.



    Ага, а на Володимира Великого 5, з січня!!! відколи встановили ітп, гарячої води немає!!!!!!

    Орися Марценюк reply Убивця Тараканів

    шо ти пиздиш??? В моєму будинкуІТП.вода ледь тепла цілодобово.а за опалення нараховують оплату так як відкотельні

    Убивця Тараканів reply Орися Марценюк

    По-перше прошу не матюкатися, а по друге читайте повністю написане

    Орися Марценюк reply Убивця Тараканів

    при такійроботі тогоІТП не те що хочеться матюкатися-можна здуріти.аякщо ти не ознайомлений зІТП то не пиши дурню всяку

    Убивця Тараканів reply Орися Марценюк

    Якраз з роботою ітп ознайомлений, якщо Ви уважно прочитали то в кінці вказана адреса будинку де я живу і де немає гарячої води, від коли встановлене ітп. А дзвінки в теплокомуненерго нічого не дають, ніжно посилають в СОВР, тому що проблема в трубах в будинку. СОВР ще ніжніше посилає на відсутність коштів на ремонт, чекайте сесію міської ради, може в цьому році зробимо!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up