Назвали країни, що відкрили свої кордони для українців: які умови потрібно виконати?

Назвали країни, що відкрили свої кордони для українців: які умови потрібно виконати?

Станом на 1 липня відкриті кордони 5 країн.

Станом на сьогодні Туреччина, Єгипет, Албанія, Хорватія та Чорногорія відкрили свої кордони для України. Інші європейські кордони поки залишаються зачиненими для українських туристів через епідеміологічну ситуацію.

Про це написав на своєму Telegram-каналі міністр інфраструктури Владислав Криклій, повідомляє РБК-Україна.

Міністр також уточнив, за яких умов можна потрапити в вищезгадані країни. Наприклад, Хорватія дозволяє за умови підтвердження бронювання готелю або гостьового житла.

Відео дня

Можна полетіти в Єгипет, але з обов’язковим дотриманням 14-денної самоізоляції після повернення додому, бо у цій країні високий рівень інцидентності COVID-19.

У разі покращення епідеміологічної ситуації буде ухвалено Грузією рішення про відкриття кордонів з Україною.

Міністр зазначив, інші країни ЄС поки не відкривають кордони для українців. Але кожні два тижня блок переглядає список держав.

По обіді 1 липня стало відомо, що Чорногорія з 30 червня змінила умови допуску громадян України на свою територію. Зокрема, потрапити до країни можна не тільки з результатом ПЛР-тесту, а і з результатом тесту на антитіла. Про це йдеться у повідомленні посольства України в Чорногорії в Facebook.

Повідомляється, що українці можуть в'їжджати до Чорногорії при наявності негативного тесту на COVID-19. Раніше було необхідно мати результати ПЛР-тесту, тепер дозволили в'їзд і з результатами ІФА-тесту на антитіла (ELISA). Експрес-тест не підходить.

При цьому тест повинен бути зроблений не раніше 72 годин до перетину кордону Чорногорії з моменту забору зразків. Тест має бути роздрукований, переклад на англійську або чорногірський бажаний, але не обов'язковий.

Тест має бути зроблений в лабораторії, яка має акредитацію ISO 15189 або ISO / IEC 17025. Тест може бути зроблений не тільки на території України, але і в будь-якій іншій країні.

Крім того, повідомляється, що поки немає інформації про мінімальний вік, з якого треба робити такий тест. Українців закликають утриматися від автомобільних поїздок до Чорногорії, використовуючи перельоти.

Раніше міністр Криклій повідомляв, що у Чорногорію можна потрапити в разі наявності негативного результату ПЛР тесту на COVID-19, зробленого протягом останніх 48 годин.

Крім того сьогодні українцям пояснили правила в'їзду до Хорватії. Їх сьогодні повідомила пресслужба Посольства України в Хорватії.

Нагадаємо, 22 червня 2020 року МЗС оновило рекомендації громадянам України, які планують здійснити подорожі за кордон.

У зв’язку з пандемією коронавірусу COVID-19 у світі та зростанням кількості нових випадків захворювання МЗС України рекомендує українським громадянам утриматися від поїздок за межі України без нагальної необхідності.

При ухваленні рішення в МЗС просять орієнтуватися на актуальні офіційні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо поширення коронавірусної інфекції у світі та найбільш уражених регіонів.

Що робити, якщо...

...я вже запланував подорож та навіть сплатив кошти?

  • Перш за все, переконайтесь, що ви насправді зможете здійснити подорож. 

Для цього:

  • зв’яжіться з авіакомпанією, туристичною фірмою або тим оператором, через якого ви бронювали поїздку, та уточніть актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірте статус вашого бронювання. Ситуація може змінюватись, тож,  перебувайте з оператором на постійному зв‘язку;
  • паралельно зв’яжіться з дипломатичною установою України в країні, куди запланували подорож, а також із представництвом цієї держави в Україні. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень.
  • Максимально подбайте про власну безпеку. Ретельно вивчіть умови вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває втрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі, інфікування коронавірусом;
  • Подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо). Візьміть з собою різні платіжні засоби - платіжні картки, готівку тощо;
  • Потурбуйтесь про власне здоров’я. Візьміть з собою необхідні особисто вам медичні препарати “з запасом” - на випадок вимушеної затримки за кордоном;
  • Перевірте стан вашого здоров’я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо.

...я вже в перебуваю в країні, де продовжують реєструвати випадки інфікування громадян COVID-19?

...я за кордоном, і моє здоров’я чи життя в небезпеці.

  • Зберігайте спокій та невідкладно звертайтесь на “гарячу лінію” найближчої дипломатичної установи України (список номерів)  або на цілодобову «гарячу лінію» МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти [email protected]

У відомстві просять також ретельно дотримуватись рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та органів охорони здоров’я України (зібрана актуальна інформація від Міністерства охорони здоров’я України). 

22 червня Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба презентував інтерактивну онлайн-карту, яка дозволяє перевірити актуальний режим в’їзду та транзиту для громадян України у будь-якій країні світу.  

Карта вже працює у тестовому режимі та доступна за посиланням: https://tripadvisor.mfa.gov.ua/map

Міністерство закордонних справ України звертає увагу, що згаданий онлайн-інструмент не є політичною картою світу. В основі зображення лежить картографічна модель. 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up