Нерукотворний Хрест із ликом Богородиці з'явився на Тернопільщині. Чому варто побачити це чудо?

Нерукотворний Хрест із ликом Богородиці з'явився на Тернопільщині. Чому варто побачити це чудо?
  • У Бучачі виявили нерукотворний Хрест Господній на зрубі дерева. 
  • Що це значить для християн? Коли і де можна доторкнутися до зруба, яка сила насправді ховається за цим чудом, з'ясовували журналісти «20 хвилин».
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

 

Напередодні Дня святого Михайла на Тернопільщині чоловіки виявили два хрести, коли розрубали пень зрізаного ясена. Цікаво, що старий ясен ріс на території Свято-Михайлівського храму. Тому до храмового празника, кажуть священики, сталося справжнє чудо. 

Журналістка «20 хвилин» поспілкувалася із отцем Тарасом — священником храму святого Миколая у Бучачі. Саме парафія цієї церкви першою сповістила парафіян про подію.

Хрест — це зброя християнина

Отець Тарас розповів, що цьогоріч розчищували старі дерева навколо Бучацького Свято-Михайлівського храму. Вони затінювали храм і загрожували падінням, каже отець. 

Відео дня

Він розповідає, після такої знахідки чоловіки одразу зателефонували йому і сказали: «Отче, то з тих ясенів, які росли біля церкви».

Ці хрести — різні, не є ідентичними. Один — трохи більший, темніший хрест на світлішому фоні, інший — навпаки.

Отець Тарас каже, достеменно навіть вчені бояться тлумачити значення такого нерукотворного образу.

 Отець Тараc пригадав історичні моменти значення об'явлення Хреста людині. 

Імператор Костянтин, який йшов військом, аби здобути перемогу над своїм опонентом Максентієм, побачив на небі дивний знак — знак хреста й почув слово Боже: «Цим знаменням переможеш», тоді він наказав нанести знак хреста на прапори і зброю своїх воїнів, і здобув перемогу над переважаючим військом свого опонента. Костянтин зрозумів, що не він переможець, а Господь, який відкрив йому знак перемоги — знак хреста. Саме тому імператор розпорядився здійснити експедицію до Єрусалиму для пошуку Господнього Хреста, яку очолила його мати Олена. Свята Олена, віднайшла в Єрусалимі у 326 році Хрест, на якому був розп’ятий Господь наш Ісусу Христос. На згадку про свою перемогу Костянтин збудував в Єрусалимі величний храм Воскресіння Господнього, який було освячено 26 вересня 335 року, а 27 вересня цього ж року відбулося воздвиження — підняття віднайденого Хреста Господнього. 

 — Подібно, як з'явився хрест на небі імператору Костянтину, який йшов війною на ворога і побачив на небі Хрест із написом «цим переможеш». Зрештою, Костянтин виграв цю війну, — каже отець.

Образ Хреста, за словами отця Тараса, обнадіює людей. Тому що коли вони йдуть поряд із Хрестом, то йдуть із Господом Богом, з його допомогою.

У день свята, 21 листопада, духовенством було звершено освячення нерукотворних Хрестів та поставлено на середині храму, щоб усі охочі могли побачити та приклонитися до унікальної знахідки. 

Хрести наче намальовані

Отець Тарас забрав зруб із нерукотворними образами Хреста до  Бучацького Свято-Михайлівського храму. Саме там всі охочі можуть торкнутися зруба із нерукотоворним чудом. 

Люди торкаються, цілують зруб із нерукотворним образом. Це перше об'явлення нерукотворного образу Хреста на Тернопільщині, каже о.Тарас, який 44 роки служить священником. 

Набагато більше людей почали відвідувати церкву у зв'язку із об'явленням нерукотворного образу, каже о.Тарас. 

З'явився образ Богородиці

Зв'язалися наші журналісти зі священником Бучацького Свято-Михайлівського храму, де зберігається чудозруб, отцем Віктором. Священник каже — це хороший знак для віри християнина. 

На темнішому Хресті з'явився лик Матері Божої, каже отець.

— На днях мене повідомили парафіяни, що побачили обличчя Богородиці на темнішому Хресті. Я в цьому переконався  — теж побачив лик Матері Божої, — розповів отець Віктор. 

Крім того, 28 листопада до Бучацького Свято-Михайлівського храму навідався архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон, де звершив Божественну літургію.

 Бучацький Свято-Михайлівський храм цього тижня відкритий у середу і п'ятницю з 12:00 до 14:00 год. У суботу, коли богослужіння,  — з самого ранку до обіду. У неділю — також. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Ігор Непрілий

    до бога потрібно молитись  -а не до пеньків....чого тільки попи не видумають...Бігом несіть гроші  і цілуйти  пеньок
  • Віталій Шумський

    Точно, нерукотворний. Руками такого не втнеш. Тут без інструментів не обійшлося. Робота - так собі.
  • Mariana Dobrovolska

    Амінь
  • Ванджура Володимир

    Релігія це психічна хвороба.

keyboard_arrow_up