Тернополян «нагріли» із квартирами: чому видали документи на покійника. Розбираємось

Тернополян «нагріли» із квартирами: чому видали документи на покійника. Розбираємось
  • Біля міськради було «гаряче» – там зібрались кілька десятків людей. Тернополяни розповідають, що придбали квартири Михалевича, 14, але їх «кинули».
  • Більше про проблему читайте в тексті. 

Пікет біля приміщення міської ради відбувся у четвер, 26 серпня. Там зібралися люди, які купували квартири на вулиці Михалевича, 14.  Будинок мали здавати у вересні, однак люди напередодні помітили аферу. Деякі квартири, за словами пікетувальників, продали двічі, а то і тричі. П’ятиповерхівка на вісім квартир чомусь виросла вже на сім поверхів. Об'єкт досі не добудований і добудувати його не можуть. Дозвільні документи видали ще у 2015-му році, будівництво почалось у січні 2020-го. 

– Найбільше людей купували квартири на початку 2020-го року, коли почалось будівництво. Загалом виявилось, що є 18 ошуканих людей, які платили за квартири, хоча спершу мало бути 8 квартир на п'яти поверхах. Коли ми купували квартири, всі документи були, дозвіл на початок будівництва, договір з підрядником. Але коли ми виявили, що є квартири, які продані по два рази, звернулися в поліцію. У листопаді 2020-го року ми написали заяву до поліції, але справа не зрушилась з місця. Згодом виникла ще одна проблема. Міська рада, коли видавали документи, як ми з'ясували, видала їх на людину, яка вже померла. Померла вона ще у 2012 році. Видані документи міськрадою скасували. Через це тепер навіть ми самі не можемо за свій кошт добудувати будинок, – розповідає Степан Луцишин. 

Відео дня

Через те, що дозвільні документи на землю скасовані, люди не зможуть добудувати будинок навіть власними силами. Земля у приватній власності. Власники ділянки виставили вартість - 200 тисяч доларів. Люди в розпачі, адже більшість повністю оплатили ціну квартири і тепер у них знову вимагають платити чималі суми за землю.

– Після того, як скасували рішення міської ради, забудовник зник, не виходить на зв'язок, і ми лишилися ні з чим, – кажуть люди. – Забудовник був ТОВ «Обласне виробниче об'єднання сільського комунального господарства».

Редакції надали відповідні копії документів та договорів, які отримували люди.  

Кричали та сварилися

Біля міської ради пікетувальники розгорнули плакати. Люди частково звинувачують і представників влади, які допустили помилку і видали документи на померлого, а потім свої ж рішення скасували.

– Міська рада допустила помилку, ми вимагаємо, щоб влада тепер посприяла вирішенню ситуацію. Ми хочемо, щоб нам допомогли з цією ділянкою, щоб ми могли добудувати будинок власним коштом, або щоб міська влада виділила іншу земельну ділянку, щоб інший забудовник зміг звести там будинок і видати нам нашу житлову площу, – каже Степан Луцишин. 

До пікетувальників вийшли представники міської влади та поліції. Однак розмова не задалася. Почались словесні перепалки. Люди звинувачували владу, влада – докоряла людям.

– Була створена комісія, яка встановила, що проєктна документація на цей будинок не розроблялася і експертизу вона не проходила, – каже начальник відділ державного архітектурно будівельного контролю Тернопільської міської ради Михайло Горішний. – Через ЦНАП на цей будинок було подано документи для отримання містобудівних умов та обмежень. У 2015 році через обласне управління архітектурно–будівельної інспекції була подана декларація для початку виконання будівельних робіт, яка передбачає декларативний метод подачі документів.

Однак згодом виявили, що у декларації були подані недостовірні дані. Комісія, створена відповідно до розпорядження міського голови від 16.04.2021 №106, встановила, що замовники навели недостовірні дані у поданій декларації про початок виконання будівельних робіт від 13.08.2015 №ТП082152250340 в частині наявності проєктної документації та в частині експертизи проєкту. Проєктна документація не розроблялась, а договір на розробку проєктно-кошторисної документації на фірмі не зареєстровано. 

– Ми подали позов до суду, про скасування декларації, оскільки в ній були подані недостовірні дані. Під час слухань було встановлено, що один з замовників помер ще у 2012 році, до того часу, як були видані документи, – каже пан Горішний.

Відділом ДАБК міськради 5 жовтня 2020 року подано заяву до Тернопільського окружного адміністративного суду про припинення права виконання будівельних робіт, оскільки на адресу ДАБК ТМР надійшов лист, в якому повідомлялось, що згідно з журналу реєстрації документації за 2015 рік проєктна документація на об'єкт не надавалась, відповідно і експертний звіт відсутній. В ході засідання і стало відомо, що замовник робіт Микола Волянюк помер у серпні 2012 року. Тож Микола Волянюк не міг подати та підписати заяву на отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою вул. Михалевича, 14, які видано управлінням містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради у 2015 році. На підставі цього рішенням виконкому від 7.04.2021 року скасували містобудівні умови та обмеження по цій ділянці. 15 квітня, після рішення виконкому, наказом начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю видано наказ про скасування декларації про початок виконання будівельних робіт. Дозвільні документи на виконання будівельних робіт на Михалевича,14 у відділі державного архітектурно-будівельного контролю міськради відсутні. Про це повідомив Михайло Горішній у відповіді на запит громадян.

Через це рішення міськради скасували. На питання пікетувальників, як змогли видати документи на ім’я померлого – лиш розвели руками. Це питання до слідства.

– Це питання щодо підробленого підпису має бути спрямовано до слідства, а не до міської ради, - каже речниця міськради Мар'яна Зварич. – Ми готові посприяти з видачею необхідних документів в межах чинного законодавства, однак спершу необхідно врегулювати питання з земельною ділянкою, яка знаходиться у приватній власності.

Як пояснили представники влади – вони не можуть ніяк вплинути на ситуацією з ділянкою, оскільки вона в приватній власності, а не комунальній.

Що кажуть правоохоронці

Були присутні і представники правоохоронних органів. Начальник міського відділу поліції Сергій Осадца намагався заспокоїти пікетувальників та пояснити, що наразі слідство триває. Слідчий, який займається справою запевнив – справу не затягують, необхідно провести ще деякі експертизи.

– Для проведення почеркознавчої експертизи необхідно отримати вільні взірці почерку та підпису фігуранта справи. Ми вже вилучили такі зразки одного з фігурантів справи. З потерпілої сторони нам повинні надати оригінали та квитанції документів. Для підтвердження факту шахрайства нам необхідні ці документів. Протягом місяця ми організуємо цю експертизу. Тоді можна довести факт шахрайства, – розповів слідчий Вакиряк.

Сергій Осадца також запевнив, що експертизу проведуть впродовж місяця, і цю справу не залишать. Повинні і допитати директора фірми-забудовника. Його бачили в місті ошукані люди, однак він не виходить на зв'язок - кажуть пікетувальники. Як розповів слідчий, кілька разів його намагались викликати на допит та приїздили за адресою його проживання, однак його на місці не було. Його повинні допитати. Пікетувальники обурились, що цього ніяк не вдається зробити, та навіть почали казати, що самі готові спіймати його та привести до поліції.    

Пікетувальники погодились на ці умови  влади. Однак попередили – якщо ніяких зрушень не буде – готові діяти більш радикально та почнуть перекривати вулиці міста.

Що відомо про забудовника

Ми спробували зв’язатися з керівником ТОВ «Обласне виробниче об'єднання сільського комунального господарства» Олександром Соколюком. Саме він, згідно із даними youcontrol, очолює фірму. 

Номер телефону товариства, який вказаний у системі, як з’ясувалося, не має стосунку до компанії. Чоловік, який підняв трубку, коли почув, що з ним спілкується журналіст, одразу сказав, що знає, з якого питання до нього звертаються. Однак зарадити нічим не може.

– Мене звати Ігор Петрович, я не працюю в ТОВ «Обласне виробниче об'єднання сільського комунального господарства» вже майже двадцять років. Мій телефон вказали у державного реєстратора, і мені тепер телефонують. Ви на рахунок квартир телефонуєте? Бо я вже знаю цю ситуацію. Ви не перший хто мене турбує. Контатів до Соколюка я, на жаль, не маю.

Ми готові висвітлити позицію забудовника, якщо він вийде на контакт з журналістами «20 хвилин».

Соколюк Олександр Олексійович, як ідеться в youcontrol, - також керівник кількох інших підприємств в області. У деяких – діючий, у деяких – історичний.

Згідно із даними судового реєстру, його вже притягували до кримінальної відповідальності за шахрайство. Згодом він же звертався в суд з позовом про зняття судимості.

Відповідно до ухвали Гусятинського районного суду Тернопільської області від 30 травня 2014 року засудженого звільнено від покарання у вигляді позбавлення волі на підставі ст. 2 Закону України «Про амністію у 2014 році».

Є і ухвала Тернопільського міськрайонного суду від 22.04.2019 по справі №1–231/11 про зняття судимості. Засуджений Соколюк звернувся з клопотанням про зняття судимості за вироком від 9 червня 2011 року. Клопотання обгрунтовано тим, що після звільнення з місць позбавлення волі він повернувся додому і працевлаштувався. З 2017 року він є пенсіонером за віком і продовжує працювати навіть після призначення пенсії. З дня його звільнення від відбування покарання минуло більше, ніж половина строку, що передбаченого ст. 89 КК України «Про строки погашення судимості». Суд задовольнив клопотання.

Він також одна з його компанія займалась будівництвом та ремонтними роботами в Тернополі.   

Також ми знайшли купу справ щодо стягнення боргових зобов'язань. Але більше про забудовника і цю справу ми розкажемо у наступних публікаціях...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віталік Віталій

    50 відсотків хтось взяв
  • Mary Gray

    За за забудовник????напишіть хто аферист.щоб інші не попалися
  • Ігор Степанович

  • Ігор Степанович

    Головне про замовника Малярик Н.Б. ні слова. Яка основний фігурант в цій афері.

keyboard_arrow_up