Керівник тепломереж каже, що без торф’яних котелень його підприємство припинить існування

Керівник тепломереж каже, що без торф’яних котелень його підприємство припинить існування

Зустрітись та вислухати мешканців кількох масивів, де влада планує звести котельні на торф’яній котельні, пообіцяв директор тепломереж Андрій Чумак. Утім, одразу зауважив, аби  ці зустрічі люди не називали громадськими слуханнями. І ще попередив, щоб його не ображали, бо він діє у межах чинного законодавства.

Такий підсумок попереджувальної акції від ВО «Автомайдану», представників Національного корпусу тернополян - противників  будівництва альтернативних котелень. Акцію провели сьогодні, 22 червня, під стінами КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» на вул. Франка, 16.

Учасники акції вкотре переконались, що їх не чують і чути не збираються. Відтак кілька разів проскандували пану Чумаку  - «Вбивця!», «Чумак – вбивця!». Той, до слова, повідомив, що саме він є ініціатором появи твердопаливних котелень і умовив міського голову, а не навпаки. Така заява викликала сміх, адже вже достеменно відомо, що інвестор «енергетичного дива»  - фірма, серед засновників якої і швагро міського голови. А віднедавна до засновників увійшов свободівець, екс-очільник «Архбудсервісу», екс-очільник львівської Служби автомобільних доріг Юрій Лазаренко. Чому люди проти, читайте тут і тут. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

- Громада міста зібралась, але ви її не чуєте, - заявили Андрію Чумаку тернополяни. -  Ви слухаєте мера начальника, поміняється мер та люди вас виженуть. 
- Не виженуть мене. Це моя ініціатива, а не мера, - відповів пан Чумак.
- Ваша? То заберіть її, - вигукували люди.  

Пан Чумак же відповів, що його позиція – тверда, і якщо люди не хочуть цих котелень, то повинні заборонити йому реалізовувати проект у законний, на його думку, спосіб. Загалом, увесь час очільник тепломереж колотив воду у ступі, повторюючи про необхідність будівництва твердопаливних котелень, наявність усіх дозволів і законність своїх дій.

- Вся моя позиція, яку я буду доводити,  вона ґрунтується на одному, -  наголосив він. - Я чітко  розумію, що якщо я не влаштую мультипаливний режим в Тернополі, підприємство перестане існувати.

На чергове нагадування про припис від екоінспекції та заборону реалізацію проекту до отримання позитивних висновків екологічної експертизи по проектній документації семи котелень, він, як і його підлеглий під час візиту тернополян на котельню на Київській,3 с у середу, 21 червня, заявив, що згадувана структура не може заборонити їм будівництва. 

- Є припис екологічної інспекції про заборону експлуатації до проведення  екологічної експертизи. А реалізації проекту – такого слово в будівельному законодавстві нема, - каже Андрій Чумак. -  Виходячи з того припису, ми подали всі документи на новий дозвіл будівництва 7 червня, отримали всі нові документи на дозвіл будівництва, ми його ведемо. Нам екологічна інспекція не може заборонити будівництво, бо вона не в сфері того законодавства. Друге, ми подали в суд на опротестування і маємо перспективи виграти  суд на скасування цього припису. 

Роз’яснити пану Чумаку, що в поняття «заборона реалізація проекту» входить і «заборона будівництва» спробував очільник комісії з питань ЖКГ Іван Сороколіт. Ця комісія, нагадаємо, рекомендувала виконавчому комітету та тепломережам призупинити роботи, пов’язані з будівництвом, запуском, експлуатацією котелень на торфі і  розпочинати їх лише після позитивних результатів місцевих громадських слухань, позитивних висновків екологічної експертизи, одержання усіх необхідних дозволів та окремого рішення міської ради по кожній з таких котелень.

- Ми на комісії ніби одне одного трохи чули, що незалежно від будь-яких документів, не дуже добре проти громади йти, - каже Іван Сороколіт. – Але, так як у вас позиції сильні, хоча дайте якісь документи, які підтверджують, що щось не так. Люди, приміром, не розуміючись у законодавстві, в нормах, добилися і мають такий припис, який є досить сильний.  Це позиція від громади: «Ви нас не слухаєте, ми вам  такий посил даємо юридичний». Ви кажете, що він – не зовсім юридичний». Відбувається такий пінг-пон. Люди на якомусь етапі відсунуть всі ці юридичні моменти в сторону. Їм перестане буде цікавим цей пінг-понг і стануть просто в позицію «Ні, і все!», навіть якщо у вас будуть будівельні папери.

На таку заяву пан Чумак відповів: «І що далі?». Та почав знову нагадувати, що,  без цих котелень, комунальне підприємство перестане існувати. 

Очільник тернопільського осередку ВО «Автомайдан», на усі ці пояснення пана Чумака, нагадав, що  така акція – не остання.

- Сьогодні ми проводимо з людьми попереджувальну акцію, - каже він. - Сьогодні там, перед входом, "зламалась" машина буквально на дві години. Ми вам обіцяємо, якщо ви будете себе вести далі так, ми Вам заблокуємо два в’їзди. Тут залишимо машини на кілька діб. Зберемо 100, 200,300 чоловік. Ми вам просто не дамо працювати.

Результат бурхливого обговорення  - домовленості про чергові зустрічі Андрія Чумака з мешканцями прилеглих до котелень територій. Приміром, із людьми з Київської  домовились зустрітись у вівторок, 27 червня, з мешканцями вул. Франка – у середу, 28 червня, з мешканцями Живова – у вівторок, 4 липня. Однак припинити будь-які роботи із монтажу обладнання майбутніх котелень, зокрема на Київській, до проведення цих зустрічей, пан Чумак не погодився. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Олег Фостяк

    Ці котельні прискорять банкрутство цього КП адже за Угодою мерів це є грубим порушенням Угоди і згодом або уже в кінці 2019 р. потягне санкції на інвестиції, а це кінець комунальному підприємству і активи підприємства перейдуть до  родини мера за ціною одного європейського автомобіля.  Невже усі рішення які приймає на користь цих котелень міська рада та виконавчий комітет не є конфліктом інтересів з метою забрати у громади майно?

    Дивним є й те, що Чумак запевняє, що саме він і є автором документу "Угода мерів" чому тоді не сидить в Брюселі, краще б уже сів за таке виконання Угоди.   Проте Тернополя у підписантах угоди не видно. Як тоді міська рада зобов'язалась звітувати про виконання заходів щодо скорочення викидів CO2 Єврокомісії? Це чергова брехня чи у звіті приховають величезне збільшення цих викидів, а може цей звіт і буде тим "рубіконом" для захоплення такого бажаного майна?
  • Олександр

    Цікаво, а ті протестувальники користуються послугами КП "Тернопільміськтеплокомуненерго", чи давно перейшли на індивідуальне опалення? Вони так яро захищають свої інтереси, чи їм проплачують їх акції? І чи подумали вони, що як заблокують роботу котелень (я кажу про опалювальний період), чи буде тепло  тим людям, які мають централізоване опалення?

     Як завжди: питань більше, як відповідей. А може час почати робити щось, а не галасувати?

    Дора reply Олександр

    А цікаво, Вам заплатили за Ваш коментар, чи Ви просто так не далекоглядні?  КП у будь-якому випадку ліквідують, і всім опаленням і гарячим водопостачанням займатиметься  фірма потрібних  людей.  Прибутки отримуватимуть  вони, а люди що? Проблеми. В усьому світі збираються відмовлятись від подібних котелень, а в Тернополі - це енергетичне диво! Асматики, алергетики, сердечники особливо не натішаться! Але, мабуть, так і станеться, що прозрієте Ви тоді, коли все запрацює!

    Stels reply Олександр

    Можна подумати, що окрім котелень на торфі не існує альтернативи. Олександр та інші прихильники цього необдуманого проекту, а Ви подумали які будуть наслідки для здоров'я тернополян ,особливо дітей , та для екосистеми в цілому ?
  • Анонім

    Ось хто рахував , що та котельння буде економічно вигідно ,якщо так взяти то втрати там будуть і будуть бо поки та вода дійде до споживачів ,то половина енергії піде в повітря . Треба теплові пункти в будинках ставити ,а не цією х.... займатися .
  • Stels

    Тернопіль - для тернополян, а не для варварів зі *свободи* чи КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Моя думка , що може дійти до того що людям терпець увірветься і заблокують у Тернополі декілька основних вулиць.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up