"З нас просто насміхаються". Син пасажирки потяга, на яку впала верхня полиця, розповів про усі кола пекла після трагедії

"З нас просто насміхаються". Син пасажирки потяга, на яку впала верхня полиця, розповів про усі кола пекла після трагедії
  • Коли людина потрапляє у складну ситуацію, одразу вилазять всі дірки і недопрацювання у державній системі. І тут надія лише на добрих людей і самих себе, переконався син потерпілої Надії Полякової.
  • Минає два місяці, відколи сталася трагедія у потязі. На жаль, родина залишилася сам на сам зі своєю бідою. Як зараз почувається жінка, що каже слідство, «Укрзалізниця», медики, страховики з’ясовувала журналістка "20 хвилин" і “RIA плюс”.

Син потерпілої Надії Полякової, яка постраждала у потязі, розповів про усі кола пекла, які їм з мамою довелося пройти за тих два місяці, відколи стався нещасний випадок. Фінансові витрати на лікування, постійний стрес, проблеми з транспортуванням лежачої хворої на Полтавщину, жодної підтримки від держави, відмова «Укрзалізниці» від відповідальності і зрештою мізерна виплата від страхової компанії… Дехто зі сторін цього конфлікту виправдовується, мовляв син з матір’ю - складні люди і все перебільшують. Але опинитися прикутою до ліжка в чужому місті, з постійним фінансовим тягарем, у стресі від пережитого і думок, як повернутися додому, - все це, погодьтеся, непросто. Висновки робити вам. А далі все по порядку…

Олександр Тронь (син пані Надії) вражений людяністю багатьох тернополян - незнайомих людей, які, прочитавши у газетах про нещасний випадок з його матір’ю, приходили до лікарні її відвідати, поспілкуватися. Це було дуже приємно. Чоловік дякує лікарям, медсестрам, санітаркам обласної університетської лікарні, які лікували його маму і були чуйними до неї. На жаль, він розчарований в системі медзакладу, адже почувався там з матір’ю небажаними. Вже через кілька днів після операції, як каже Олександр, їм щодня нагадували, що пора виписуватися, їхати додому і лікуватися амбулаторно.

- А куди мені було їхати з прикованою до ліжка мамою та ще й з апаратом для фіксації перелому? – запитує чоловік.

Відео дня

Нагадаємо, Надія Полякова з Миргорода отримала перелом тазу  у поїзді «Київ-Рахів» 22 грудня, коли їхала на відпочинок у Карпати. Близько 2.00, коли вже спала, на неї упала верхня полиця разом з пасажиркою. Цей випадок стався по дорозі до Тернопільської області.

Важка дорога додому

Власне, транспортування матері було однією з найбільших проблем. Жінку виписали наприкінці січня - через місяць після нещасного випадку. Син спершу планував орендувати у Тернополі квартиру, щоб коли мамі полегшає і вона стане на ноги, простіше було заїхати додому. На той час жінка ще лежала, а перевозити її на ношах - складно. Чоловік вже навіть домовився з тернопільським реабілітаційним центром, який погодився взяти жінку на облік. Але знайти квартиру на першому поверсі не вдалося.

- Кілька тижнів тому, у п’ятницю, у лікарні нам сказали, щоб ми їхали додому, - каже Олександр Тронь. - Я запитав, чи можна лишитися на пару днів, щоб вирішити, як добиратись. Нам сказали, щоб о 9.00 у понеділок нас вже тут не було.

Окрім того, лікарня перед тим, як знімати апарат для фіксації перелому, виставила пацієнтці рахунок - 15 тисяч гривень.  За ліки син сплачував окремо.

- Це рахунок нібито за медпослуги і медінструменти. Не знаю, звідки взята ця цифра, я це сплатив і вирішив не влаштовувати розбірок. Заввідділенням сказав, що «Укрзалізниця» відшкодує видатки, але ж ніхто нічого не відшкодував, - каже Олександр.

Щоб добратися додому до Миргорода, довелося скористатися послугами приватної швидкої, яка коштує недешево. Звичайним автомобілем їхати не варіант, бо жінка була на ношах.

- Я ходив на залізницю, дізнавався про медичні вагони, яких є декілька в Україні. Мені відмовили, сказали, що його треба довго чекати під замовлення і там такі ж довгі, вузькі проходи як і в звичайному потязі, - каже Олександр. - Також я писав у Міністерство охорони здоров’я, мені зателефонували і сказали, що держава не надає таких послуг і лікарня теж не може допомогти… Довелося шукати приватну швидку. Чотири контори просили 15-20 тис. грн. Я вибрав за 15 тисяч, мені ще зробили знижку, заплатив 12 тисяч. Це була жахлива поїздка. Я через 5 хвилин вже шкодував про такий варіант. Спершу пічка в салоні не працювала, мама змерзла. Водій і медик почали курити, я зробив їм зауваження, а медик, сказав, що вони не можуть не курити, бо дорога далека. До того ж машина їхала на швидкості 130 км/год, на дорозі слизько…

Загальні витрати – понад 40 тисяч

Зараз Надія Полякова в лікарні у Миргороді, де проходить реабілітацію. Жінка відновлюється, робить вправи, потрохи ходить з милицями.

Після приїзду з матір’ю додому син підрахував витрати. Це близько 40 тисяч гривень. А нині ця сума вже значно більша.

- Поїздка приватною швидкою - 12 тисяч, 15 тисяч виставила рахунок лікарня, 5 тисяч - аптечні витрати. Вже маємо 32 тис грн. Решта -  інші витрати: вода, їжа, засоби гігієни, - каже Олександр. – Я вже не кажу про те, що мама підприємець - сплачує податки, оренду на ринку.

7 лютого Надія Полякова отримала виплату від страхової компанії - 6 тис 732 грн.

- Тобто по 204 грн за кожен лікарняний день, а їх у Тернополі було 33, - каже Олександр. – Ще мають виплатити за перебування на лікарняному у Миргороді -  це ще три тижні – 4284 грн. Разом 11 тисяч. А ми витратили понад 40. Наскільки я знаю, близько 100 тис грн. виплачують за смертельний випадок, 70-50 тисяч – за першу, другу, третю групи інвалідності, все що не підпадає під ці пункти – оплачують по 204 грн за кожен лікарняний день.  Ось і маємо те, що маємо…

Як повідомили у компанії “Арсенал страхування” страхова виплата потерпілій триває. Наразі жінці виплатили першу частину - 6732 грн. У страховій компанії також пояснили, як нараховується ця виплата згідно постанови Кабміну. У  разі тимчасової втрати застрахованим працездатності виплачують 0,2% страхової  суми за кожну добу перебування на лікуванні, тобто - 204 грн за добу. Страхова сума визначена постановою Кабміну - 102 000 грн. Залежно від того, скільки людина перебуває на лікуванні, стільки вона отримує. 

Якщо застрахований отримав інвалідність під час нещасного випадку у транспорті, він отримує виплату залежно від групи інвалідності: за першу групу - 90% страхової суми, за другу - 75%, за третю групу - 50%. У разі  смерті застрахованого під час нещасного   випадку у транспорті його сім'я чи спадкоємець отримує 100 % страхової суми. Тобто 102 000. У  разі  смерті  або встановлення інвалідності застрахованому після тимчасової втрати працездатності та отримання ним страхового відшкодування,   потерпілому або його спадкоємцеві виплачують різницю між максимальною страховою сумою, передбаченою підпунктами "а" і "б" цього пункту, та вже отриманим відшкодуванням.

«Укрзалізниця» відсторонилася

Нещодавно про Надію Полякову знімали сюжет журналісти одного з центральних телеканалів. Вони організували зустріч з директором департаменту організації внутрішніх та міжнародних пасажирських перевезень Укрзалізниці Олександром Красноштаном.

- Я приїхав у Київ 8 лютого, ми прийшли в «Укрзалізницю», до нас вийшов Олександр Красноштан і був готовий давати інтерв’ю, - каже Олександр Тронь. - Але поки оператор налаштовував свою камеру, пан Красноштан побачив мене і, мабуть, впізнав. Він вийшов на вулицю, поговорив по телефону, пройшов через прохідну  і пропав. Йшов час, журналістка почала телефонувати, їй відповіли: чекайте. Потім вийшла жінка, сказала, що «Укрзалізниця» - режимний об’єкт і зйомка буде не у фойє, а у конференц-залі. А туди можуть пройти тільки оператор і журналіст, ні адвоката, ні мене не пропустили. Я приїхав на зустріч, а зі мною навіть не хотіли розмовляти. Пан Красноштан у інтерв’ю сказав, що залізниця не винна і того не може бути. Йому дали подивитися запис дівчини-свідка, а він сказав, що вона не є експертом. З нас просто насміхаються. Свідок каже, що полиця впала на маму, а вони кажуть цього не може бути, бо перевірили, що всі кріплення справні, а свідки не експерти.

12 лютого Надію Полякову провідав один із політиків. Він зателефонував голові правління АТ «Укрзалізниця» Євгену Кравцову, поставив телефон на гучний зв’язок і запропонував йому вибачитись перед жінкою і відреагувати на її ситуацію, допомогти, адже минуло вже стільки часу, а реакції жодної. Пан Кравцов сказав: «Розберемося, в цьому випадку будемо реагувати відповідно, зробимо всі необхідні речі, будемо допомагати».

- Ось так, ні вибачень, ні нічого, - каже Олександр Тронь. – Ти опинився у біді, а з тебе роблять дурня. Кажуть, що полиця не падала, а пасажирка зверху сама впала. Я вважаю, що «Укрзалізниця» і її цинічні заяви - ще більший злочин, ніж падіння цієї полиці у поїзді.  

Свідків не опитали

За випадком у потязі, тернопільська поліція розслідувала кримінальне провадження. 18 лютого Олександр Тронь телефонував слідчому, він відповів, оскільки «Укрзалізниця» дала відповідь, що це трапилось не в Тернополі, а по дорозі до нього, справа буде передана в Миргородський райвідділ поліції і нею буде займатися інший слідчий.

-  За цей час нічого не було зроблено. Свідків ще не опитали, судмедекспертизу не зробили. Слідчі направили запит в «Укрзалізницю», щоб їм дали дані про пасажирів, які  той час їхали у поїзді, щоб знайти цих свідків. Залізниця тягнула, а потім відповіла, що такою інформацією не володіє, - каже Олександр. - Потім слідчий зателефонував мені і попросив надати дані про тих свідків, кого я знаю. Я надав, але нічого не змінилося. За цей троє з цих свідків виїхали на заробітки до Польщі, є тільки одна дівчина, яка все бачила, від початку до кінця, а треба хоча б двох.

Нагадаємо, нещодавно міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що розслідування падіння верхньої полиці на пасажирку потяга Київ-Рахів гальмує те, що слідчі не можуть знайти жінку, яка була під час падінняна верхній полиці. У тернопільській поліції тоді заявляли, що проблем у розслідуванні немає. Мовляв, є багато свідків цієї події і вже опитали багато людей з того вагона. Щодо пасажирки з верхньої полиці, то її вже встановили, але ще не опитували, просто ще до неї не дійшла черга.  

Олександр Тронь збирається боротися далі і шукатиме правди в суді.

- Знайомі мені кажуть, не залишайте все просто так, доведіть справу до кінця, бо сьогодні це сталося з вами, а завтра може з кимось із нас. І коли я чую тих людей, я розумію треба щось робити, - каже чоловік.

Олександру дуже сподобався Тернопіль і його добрі та позитивні люди. Чоловік почав більше розмовляти українською. Наступного разу він планує приїхати сюди разом з матір’ю, аби показати їй красу нашого міста, яку тут побачив він.

«Зробили все, що могли»

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, кримінальну справу передали за місцем проживання потерпілої і тепер розслідування буде проводити миргородська поліція. Загалом у тернопільській поліції з приводу розслідування зараз небагатослівні, мовляв, вони зробили все, що могли, далі вже робота інших слідчих.

Що ж до рахунку у 15 тисяч гривень, який виставила пацієнтці обласна університетська лікарня, у нього входить вартість лікування і витрати на засоби медичного застосування, пояснив завідувач ортопедичного відділення Сергій Гаріян.

- Але ж вони застраховані, їм все оплатять, тільки треба зібрати документи, - каже він. -  А пацієнтка може ходити хоч сьогодні, але треба працювати над собою.

Нагадаємо, раніше «RIA плюс» зверталася з інформаційним запитом у прес-службу «Укрзалізниці». Нам відповіли, що полицю, яка впала на пасажирку, обстежувала комісія. За її висновками – полиця була справною. На запитання, чи будуть відшкодовувати потерпілій завдані матеріальні та моральні збитки, в «Укрзалізниці» відповіли, що всі питання до страхової компанії.

Довідка

Кошти на лікування можна перерахувати на картку: 4149 4391 0211 4349 (Полякова Надiя Василiвна).

Читайте також:

Медики складали її по шматках. У тернопільській лікарні прооперували пасажирку поїзда, на яку упала верхня полиця

Їхала в Карпати, а опинилася у лікарні. Надія Полякова, на яку впала верхня полиця у поїзді, розповіла про пережите

Хто відповість за нещастя у потязі? У поліції розповіли про розслідування випадку з пасажиркою, на яку впала верхня полиця
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ihor babey

    Адвоката в втаких випадках наймають , а не гають час!
  • Marcus Aurelius

    Кляті козли із УЗ, тупіци, можна було відкодувати ці копійки, вибачитись публічно. Народ би пробачив, і навтіь зареспектив це поступок. А тепер народ ненавидить цю чортову УЗ,  чорний самопіар. Ідіоти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up