Партнер рубрики Події

Перший в Україні суд над військовим злочинцем з росії: що пише світова преса

Перший в Україні суд над військовим злочинцем з росії: що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну Росії в Україні.

Головні теми:  У руїнах українського села залишилася лише одна дитина. Зерно як зброя у війні в Україні. Путін втручається у планування окремих військових операцій. Програма виходу ЄС з путінської енергетичної пастки коштуватиме 210 млрд євро до 2027 року, але через це 100 млрд євро не отримає Росія. Армія Китаю досліджує Європу за допомогою співпраці з данськими вченими. Перший в Україні суд над військовим злочинцем з Росії, який визнав себе винним. Китай повідомляє що з Азовсталі здалося 959 бійців, у тому числі 80 поранених.

Відео дня

«Опір розширенню НАТО»

Швеція та Фінляндія налаштовані серйозно: у середу обидві країни подали заявки на вступ до НАТО. Генеральний секретар Єнс Столтенберг з гордістю подав заявки на членство. Однак перші кроки на шляху до розширення трансатлантичного альянсу були вибоїстими: Туреччина чинить опір і висловлює власні вимоги з приводу безпеки.

Колонка редактора: "Правда"

Завжди знайдеться той, хто говорить правду – у російській "правді". У Росії зараз повна диктатура із доступом до офіційних ЗМІ. Тому, хто назве «спеціальну військову операцію» проти України «війною», загрожує 15 років ув'язнення.

Але полковник у відставці та військовий оглядач виступив у одній з найпопулярніших дискусійних програм на російському державному телебаченні та назвав війну Путіна серйозною помилкою. 

«Ми перебуваємо у повній геополітичній ізоляції, і весь світ проти нас, хоча ми й не хочемо цього визнавати», — заявив Михайло Ходаренок. Військово-технічні та політичні ресурси Росії обмежені, і росіянам не слід приймати "інформаційні заспокійливі". Українці готові воювати і набувають все більшої підтримки з боку Заходу.

Імператор голий, заявив де-факто військовий експерт.

Він не перший. Ще до війни відставний високопоставлений військовий офіцер Михайло Івашо, який також очолює консервативний офіцерський клуб, прямо нападав на Путіна, і закликав його піти у відставку і говорив, що військові плани президента — це ухилення від реальної політики країни, її проблем і поставить під загрозу Росію як державу. Дуже точний аналіз, який помер на той час. 

Чи дійсно реальність все-таки просочується в російську публіку через публічне медіа?

Китай. «CHINA DAILY». Підпис під фото: «Українських військовослужбовців, які здалися, забирають у вівторок після евакуації металургійного заводу «Азовсталь» у портовому місті Маріуполь на сході України».

Стаття: «Фінляндія, Швеція подають заявки на вступ до НАТО»

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив у середу, що Фінляндія та Швеція офіційно подали заявку на членство в Альянсі, переглянувши свою зовнішню політику, що тривала десятиліття.

«Я гаряче вітаю прохання Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО», – сказав Столтенберг журналістам після отримання листів-заявок від послів двох країн. Він назвав нації «нашими найближчими партнерами».

Тепер заявку мають розглянути 30 країн-членів НАТО, процес, який, як очікується, займе близько двох тижнів, хоча президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган висловив застереження щодо приєднання Фінляндії та Швеції.

Якщо його заперечення буде подолано, а переговори про вступ пройдуть так, як очікувалося, дві країни можуть стати членами НАТО протягом кількох місяців. Зазвичай цей процес займає від 8 до 12 місяців, але НАТО хоче рухатися швидко, повідомляє Associated Press.

Москва пригрозила відреагувати невизначеними «військово-технічними заходами», якщо країни Північної Європи зроблять те, що вона назвала «серйозною помилкою», вступивши до НАТО. У Кремлі попередили, що «загальний рівень військової напруженості зросте» в Європі, якщо альянс розшириться до порогу Росії.

Росія буде стежити за тим, як НАТО використовує територію Фінляндії та Швеції, і «робить свої висновки», – заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Фінляндія, Швеція та інші нейтральні країни роками брали участь у військових навчаннях НАТО», – сказав Лавров. «НАТО врахувала їх території при плануванні свого руху на схід. У цьому контексті, мабуть, це вже не має значення».

Він сказав, що Москва не бачить причин для того, щоб Фінляндія та Швеція турбувалися про свою безпеку. «До речі, і президент Фінляндії, і фінські посли всюди говорили, що не бачать загроз з боку Росії», – сказав Лавров.

Міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг заявив, що його країна збереже нейтральний статус, незважаючи на те, що союзники по Європейському Союзу Швеція та Фінляндія переглянули свою багаторічну зовнішню політику, щоб подати заявку на членство в НАТО.

«Ситуація для нас виглядає дещо інакше», — сказав він німецькому радіо Deutschlandfunk у середу, заявивши, що в Австрії існує «переважна» громадська підтримка нейтралітету. Шалленберг сказав, що країна, яка отримує 80 відсотків свого природного газу з Росії, продовжить надавати гуманітарну підтримку Україні, а не летальну зброю.

Тим часом Міністерство оборони Росії повідомило в середу, що 959 українських військових здалися цього тижня на обложеному металургійному заводі «Азовсталь» в українському портовому місті Маріуполь.

"За минулу добу 694 воїнів здалися, у тому числі 29 поранені", - йдеться в повідомленні міністерства на щоденному брифінгу щодо конфлікту. «Загалом з 16 травня здалося 959 бійців, у тому числі 80 поранених».

Міністерство закордонних справ Росії заявило у вівторок, що двом співробітникам посольства Фінляндії в Росії доведеться покинути країну у відповідь на подібний крок Гельсінкі.

Під час візиту у вівторок під контролем Росії Херсон на півдні України віце-прем’єр-міністр Росії Марат Хуснуллін заявив, що кошти вже виділено на проект відновлення доріг, мостів і будівель.

Наприкінці квітня російські війська взяли під контроль Херсон. Зараз у портовому місті використовуються російські рублі, а не українські гривні, а російські сили встановили промосковську «військово-цивільну адміністрацію».

Хуснуллін сказав, що відбудова зруйнованих частин міста буде першим пріоритетом Росії, але Москва також зацікавлена ​​в підтримці сільського господарства Херсона.

Агентства внесли свою лепту в цю історію.

Автор підбірки Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up