Партнер рубрики Події

Плівка на вікна, вентилятор чи кондиціонер: як врятуватися від літньої спеки та скільки це коштує

Плівка на вікна, вентилятор чи кондиціонер: як врятуватися від літньої спеки та скільки це коштує
  • Після злив синоптики прогнозують спеку. У Тернополі температура піднімається до 30 градусів по Цельсію, тому багато людей шукають різні способи, як врятуватись від спеки у своєму домі.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, які бюджетні та дорогі способи дозволять захистити ваш будинок чи квартиру від сонця.

У багатьох будинках з вікнами на сонячну сторону є проблема – постійна задуха влітку.

- Я живу в гуртожитку, і нам не пощастило з кімнатою, - розповідає студент ТНТУ Максим. – Вікна виходять на сонячну сторону, до того ж, ми живемо на останньому поверсі. Навіть коли сонце заходить, у кімнаті дуже душно. Доводиться навстіж відкривати вікна, адже дихати важко.

Які недорогі способи захиститись від сонця

Не завжди, щоб закрити вікна від сонця, потрібно замовляти дорогі жалюзі. Є і значно дешевші варіанти.

Відео дня

- Ми на ринку купуємо спеціальну сріблясту плівку на вікна, - каже студент. – Вона не дорога – до 20 гривень за рулон. Однієї вистачить на вікно. Плівка відбиває значну частину сонячних променів і в кімнаті не так жарко. Але недолік цієї плівки в тому, що тоді в кімнаті буде темно, а зняти її важко. Фіксувати потрібно на скотч, і кожного разу відклеювати ніхто не буде.    

Ми знайшли таку плівку на Центральному ринку, хоча це не так легко. У багатьох продавців її розкупили. Знайти її можна у кіосках, де продають шпалери або різні товари для дому.

Ще один креативний варіант, який замінить віконні жалюзі – саморобні жалюзі з паперу. В інтернеті є багато відеоуроків та інструкцій, як зробити саморобні жалюзі. До того ж, порадити, як це зробити, можуть і продавці.

- На таку задачу треба брати не найдешевші шпалери, - каже одна з продавчинь. – Підійдуть цупкі шпалери за 80 – 120 гривень за рулон. Рулону вистачить на 3 – 4 вікна. Треба скласти шпалери гармошкою. Нижню частину можна зробити круглою, або ж просто зафіксувати до підвіконника скотчем.

Скільки коштують жалюзі та ролети?

Якщо ж вам потрібен варіант не на одне літо – можна замовити жалюзі або ролети. Це можна зробити в магазинах, де продають жалюзі та вікна на замовлення. На ринку у речовому відділі також є кіоски, де приймають замовлення. Можна замовити жалюзі чи ролети в інтернет-магазині. Головне – правильно визначити розмір вашого вікна. У магазинах є стандартні габарити жалюзі, однак можна замовити і нестандартні розміри.

Вартість жалюзі для вікна 130х160 сантиметрів обійдуться в 500 – 600 гривень. Усе залежить від розміру вікна та виробника. Жалюзі та ролети від українських виробників зазвичай дешевші.

Якщо ж ви маєте в домі жалюзі, однак вони зламались – їх можна відремонтувати. Спеціальні запасні механізми для відкривання та повороту жалюзі коштують 60 – 100 гривень.

Ролети коштують дешевше, ніж жалюзі. Для вікна 130х160 сантиметрів ролета зі спеціальної тканини коштуватиме 350 – 550 гривень. Можна замовити і ролети з бамбука, однак вони вартують дорожче – від 700 гривень.

Де дешевше купити вентилятор?

Якщо жалюзі не рятують від спеки в будинку – можна придбати вентилятор. Це також не дуже дорогий варіант. В одному з магазинів побутової техніки вентилятори коштують 650 – 900 гривень.

- Є вентилятори, які регулюються та вмикаються за допомогою кнопок на корпусі, - розповідає продавчиня-консультантка в одному з магазинів. – Такі коштують  650 гривень. Є три режими роботи, можна увімкнути режим, щоб вентилятор повертався. Є дорожчий варіант за 900 гривень. Цим вентилятором можна керувати за допомогою спеціального пульта.

А от на ринку можна знайти і значно дешевші варіанти. Ціни на вентилятори стартують від 250 гривень. Однак варто зауважити, що такі вентилятори від маловідомих виробників, хоча продавці їх хвалять та кажуть, що ніхто на них ще не скаржився.

В інтернет-магазинах діапазон цін на вентилятори значно ширший. Можна знайти і недорогий вентилятор за 200 гривень, є і за 2900.

Скільки коштує кондиціонер

Якщо ж у вашому будинку спекотно, і ні жалюзі, ні вентилятори вас не рятують – можна подумати про купівлю кондиціонера. Однак це далеко не дешеве задоволення. Ціни на кондиціонери в магазинах побутової техніки починаються від 7000 гривень. Однак середня ціна на них – 11 000 – 12 000. Чим дорожчий кондиціонер, тим більше в нього функцій та режимів. Також, ціна залежатиме на рівень шуму.

- Я встановив кондиціонер у квартирі три роки тому, - каже тернополянин Володимир. – Однак не впевнений, що він справді був потрібен. Звичайно, коли дуже спекотно, вмикаю його, але зазвичай вистачає і закритих жалюзів. До того ж, потрібно за ним доглядати. Мити фільтри періодично, іноді треба викликати майстра. Зимою на обігрів він не працює, бо це не вигідно. Тому варто подумати, чи справді він вам потрібен.

Однак якщо ви вирішили придбати кондиціонер, будьте готові заплатити і за його встановлення. Якщо самі ви цього зробити не можете – тернопільські майстри зроблять це близько за 1000 гривень. Саме такі ціни на сайтах оголошень. Також можна дізнатися у магазині, чи не пропонують вони встановлення кондиціонеру спеціалістами. Деякі крамниці пропонують цю послугу дешевше або навіть безкоштовно, однак це переважно стосується дорогих моделей спліт-систем.

А як ви рятуєтесь від спеки влітку? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Кондиціонер працює цілодобово, двотарифний лічильник. Чищу та дезинфікую сам, це нескладно.

keyboard_arrow_up