Помер наш земляк, видатний економіст Богдан Гаврилишин

Помер наш земляк, видатний економіст Богдан Гаврилишин
  • 24 жовтня о 5-й ранку у 90-річному віці пішов з життя видатний україно-канадсько-швейцарський економіст, професор, благодійник та громадський діяч Богдан Дмитрович Гаврилишин.
  • Останні хвилини свого життя Богдан Дмитрович провів у родинному колі у своїй квартирі в Києві. Про це повідомляє на сторінці у соцмережі Facebook «Благодійний фонд Богдана Гаврилишина».

 

Пан Гаврилишин був економістом світового рівня, співзасновником Світового економічного форуму у Давосі, консультантом, меценатом, мільйонером, пластуном і громадським діячем. Він завжди залишався українцем. Навіть написав книгу «Залишаюсь українцем».

Богдан Гаврилишин народився у мальовничому Коропці на Тернопільщині. Під час Другої світової війни він пройшов через концтабори, але доля тричі рятувала його від смерті. Він втік у Канаду, де працював лісорубом, заробляв декілька центів на день, не знав англійської, лише трохи німецьку, польську та українську. Проте за декілька років зміг здобути освіту, громадянство і вибитись в економічні лідери. Про свій край не забував ніколи. До нашого міста пан Гаврилишин приїжджав неодноразово, аби поспілкуватися з молоддю. Адже він вірив у нашу молодь, тому інвестував у неї. 

Власне, фонд Богдана Гаврилишина фінансував програму "Молодь змінює країну", у рамках якої молоді люди зі всієї України мали можливість поїхати на стажування у країни Європи.

Відео дня

Учасниками такої програми стали багато тернополян. Сьогодні асоціація учасників налічує 500 молодих людей зі всієї України. Тернополянин Володимир Антків, який нині працює експертом Громадської ради експертиз Комітету з питань запобігання та протидії корупції Верховної Ради України, у 2014 році стажувався за програмою «Молодь змінює країну» у Польщі.

- Я познайомився з Богданом Дмитровичем ще у 2013 році, на зустрічі інтернів Верховної Ради України, - пригадує пан Володимир. - Він був енергійною, світлою, доброю та розумною людиною, яка заряджала своєю енергією всіх навколо. Минулого тижня я побував на святкуванні його 90-річчя. Ця подія зібрала дуже багато молодих активістів, науковців і лідерів країни. Не знаю, чи чийсь ювілей збирав стільки людей... Він посіяв у нас, молодих активістів, зерна. Тепер наше завдання - виконати його мрію. А це - успішна Україна, розумна молодь.

Довідка

Богдан Дмитрович Гаврилишин народився 19 жовтня 1926 року у с. Коропець Тернопільської області. Отримав диплом магістра за спеціальністю Інженер-механік в Університеті Торонто, MBA в МІМ-Женева, доктора економіки та суспільних наук у Женевському Університеті. Впродовж 18 років очолював Міжнародний інститут менеджменту в Женеві. Член Римського клубу, член Світової академії мистецтва та науки, член Міжнародної академії менеджменту, почесний доктор у 7 університетах Канади та України, консультант держав та міжнародних компаній, модератор і голова численних міжнародних наукових конференцій та семінарів у 89 країнах світу. 
Створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії, після – в Україні. Став співзасновником Європейського форуму з менеджменту у Давосі (тепер Світовий економічний форум). Був консультантом компаній «General Electric», «IBM», «Unilever», «Phillips», радником кількох країн. 
Був радником першого Президента України, чотирьох голів Верховної Ради та трьох Прем’єр-міністрів; Головою Консультативно-дорадчої ради при Президії Верховної Ради України. Ініціював створення деяких молодіжних організацій в Україні, був активним членом Всеукраїнської скаутської організації «Пласт». Очолював фонд Богдана Гаврилишина в Києві і фундацію «Відродження» в Женеві. 
Автор книг – «Дороговкази в майбутнє. До більш ефективних суспільств» (1980) та «Залишаюсь українцем» (2011). За значний внесок в розвиток України на честь 90-річчя був нагороджений орденом Свободи від Президента України та орденом Святого Миколи Чудотворця від Патріархату УПЦ (КП).

Вічна і світла пам’ять про Богдана Гаврилишина назавжди залишиться в серцях всіх, хто його знав.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Цебуля Аноній

    Придурки,він не наш,і став таким не ЧЕРЕЗ УКРАІНУ, а тому що не жив у ній. Освіту дало Торонто. Напевне фашист з концтабору, який тримав вижившого та ставшого відомим  єврея у Аушвіці,теж може сказати що то його заслуга що той став видатним вченим

    Євгенія Цебрій reply Цебуля Аноній

    Але народився він на Тернопіллі і завжди говорив про те, що він українець, навіть книгу написав: "Залишають українцем"... І помер він теж на рідній землі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up