Померти після 15-го: на родичів чекають хаос і армагедон

Померти після 15-го: на родичів чекають хаос і армагедон

Поховати - лише з дозволу суду. Такого доведеться чекати до трьох діб. Що робити родичам і де тримати тіло – ніхто відповісти не може. Приватники похоронного бізнесу припускають, що поправки до Закону «замовні» і вигідними будуть тим, хто матиме приватні морги. На Тернопільщині офіційно поки таких немає. Але якщо й з’являться – суми там зашкалюватимуть

Від 15-го березня похоронити небіжчиків зможуть лише після експертизи, яку має призначити суд. Такого рішення доведеться чекати не менш як три доби. А без рішення суду тіло не прийматимуть навіть морги. 

І неважливо, померла людина своєю смертю чи ні. Поховати дозволять тільки після експертизи, яку має призначити не слідчий, як раніше, а суд. На Тернопільщині єдиний – міскрайсуд. І байдуже - померла людина в Тернополі, чи в крайньому селі Борщівського чи Шумського районів.

З 15 березня 2018 року в Україні набирають чинності так звані «поправки Лозового» до Кримінального кодексу. У зв'язку з даними поправками, без дозволу судді навіть поховати померлу вдома людину буде неможливо. Про це повідомив речник поліції Київської області Микола Жукович.

Відео дня

Він запевняє, що проблеми в такому випадку торкнуться дуже багатьох українців.

  • Якщо людина потрапила в ДТП, в бійці або іншій ситуації отримала тілесні ушкодження, то слідчому необхідно буде звертатися в суд, і тільки після рішення суду людина зможе пройти судово-медичну експертизу, - каже Микола Жукович. - Наскільки вчасно суди зможуть приймати ці рішення - це питання. А найчастіше саме вчасно проведена експертиза дуже сильно впливає на хід розслідування. Кримінальних проваджень, де потерпілим необхідно пройти експертизу, у нас дуже багато. Також тепер через суди доведеться брати дозвіл на експертизу навіть для тих, хто помер своєю смертю.

Треба суттєво більше часу

Донедавна, якщо хтось помер, потрібно було викликати медиків і поліцію. Приходив поліцейський. І якщо була потреба в патологоанатомічному розтині, слідчий вносив відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. І виносилась постанова про проведення експертизи, пояснили тернопільські поліцейські. Якщо не було сумнівів, що смерть природна – родичі писали відмову і займались похоронами.

Тепер, коли людина помре, - постанова слідчого не буде чинною, а потрібна ухвала суду.

  • Тепер, щоб зробити розтин тіла, – поліцейський із Заліщиків, Монастириської чи будь-якого села має приїхати до тернопільського міськрайсуду з матеріалами, - пояснили поліцейські. - І має взяти ухвалу суду на проведення розтину. Ми ж розуміємо, що для цього потрібно суттєво більше часу. Скільки саме – навіть прогнозувати не беремось.

І раніше збір документів та папірців вимагав втрати часу і вимотував родичів померлих. Замість того, аби попрощатись з покійним, тернополянам доводилось намотувати три кола пекла, аби зібрати всі документи. А якщо небіжчик відійшов у світи у вихідний – справа затягувалась ще на довше.

  • Нещодавно у нас померла сусідка, а її найближчі родичі були за кордоном, - розповіла тернополянка Олена Жук (ім’я жінки змінене на її прохання – прим. авт.). – Нам довелось збирати всі документи і на прохання родичів забальзамувати тіло. Це був армагедон.  

Літня жінка померла близько 17-ої у суботу. Аби її забальзамували, потрібні були дозволи поліції та сімейного лікаря. А останній міг видати довідку лише наступного ранку.

  • Але до наступного ранку тіло вже застигне – і що потім з ним зробиш, - каже пані Олена. – Раніше, коли я ховала своїх батьків, первинну довідку про смерть, на підставі якої видавали свідоцтво про смерть, видавала швидка. Вже понад 3 місяці – лише сімейний лікар.

Поправки «замовні». Для приватних моргів

Не «для преси» люди, які мають похоронний бізнес, кажуть: поправки до Кримінального кодексу внесли нереальні і нерозумні. А ще припускають, що вони «замовні» і вигідні для тих, хто матиме приватні морги. Адже державні, нагадаємо, взяти тіло на зберігання не можуть без дозволу суду.

Як рятуватись мешканцям області? Отут, кажуть приватники з похоронного бізнесу, може з’явитись корупційна складова. Тобто, потрібно буде просто заплатити. А, зважаючи, що це незаконно – суми будуть відповідні. Навіть ті, хто щодня стикаються з похованнями, не беруться їх прогнозувати.

На Тернопільщині приватних моргів немає. Принаймні, з’ясовуючи офіційно, ми таких не знайшли. Є при лікарнях. Найбільший морг – у психоневрологічній лікарні. Однак, точну цифру, скільки тіл можуть вмістити їхні холодильники, - не кажуть. 

У 2017 р. в області видано 14 814 свідоцтв про смерть. У січні 2018 р. – 1 389. За аналогічний період минулого року - 1 510, повідомили в головному територіальному управлінні юстиції в області.

Якщо взяти приблизну цифру померлих за місяць і поділити на 30 днів, виходить, в області щодоби помирає близько 50 чоловік. Множимо її на три, а саме 72 години, чи 3 доби потрібно на отримання постанови суду, виходить, в області за три дні чекатиме поховання близько 150 чоловік.

Що робитимуть суди і як рятуватимуться з напливом, офіційного алгоритму дій ще немає, повідомили в тернопільському міськрайсуді. Однак, запевнили: було прийнято рішення на зборах суддів про те, щоб додати ще одну одиницю слідчого судді. Тобто, донедавна у міськрайсуді їх було три. Відтепер стане чотири. Їм затвердять графік чергувань, в т.ч. і у вихідні і святкові дні.

Коментар

Сергій ТЛУМАЦЬКИЙ, начальник СКП «Ритуальна служба»:

- Поховати ми маємо право лише після того, як нададуть свідоцтво про смерть з РАЦСу. У виняткових випадках, чи то технічні проблеми, чи людський фактор, але коли причина вагома, – можемо хоронити, коли є медичне заключення про причину смерті. Це ж стосується і поховань з Будинку жалоби. Аби прийняти покійника, потрібне свідоцтво про смерть. Для нас великої різниці цей закон не внесе. А для людей, які втратили близьких – так. І суттєві. Якщо поправки до Закону стануть чинними - покласти небіжчика в одному із залів Будинку жалоби без всіх документів буде неможливим.

Довідка

У 2017 р. в області видано 14 814 свідоцтв про смерть. У січні 2018 р. – 1 389. За аналогічний період минулого року - 1 510, повідомили в головному територіальному управлінні юстиції в області.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Діонісій

    вони не тільки під час життя допомагають своїми покращеннями та реформами, а тепер дойшло до того, що і після смерті, вони будуть їбати мозги.
  • Марія Зазуля

    Дай Боже тим хто це запровадив лежати 40 днів без поховання.Ви вже не можете нажертися,голота.Щоб вже з мертвих робити бізес.Коли ж ви нарешті вдавитеся???!!!!
  • Nick Stan

    "І неважливо, померла людина своєю смертю чи ні." - звідки така впевненість, адже ці зміни стосуються ст.243 КПК України лише щодо насильницької смерті, тобто злочинів.

    Anonymous reply Nick Stan

    Встановити причину смерті може лише судово-медична експертиза, а провести її можна лише згідно постанови суду... Тобто, будь-яка смерть апріорі буде  вважатись насильницькою, а щоб довести зворотнє потрібно буде проводити експертизу, а для цього обов'язковою є постанова суду. Дійшло?

    Ні, ця держава приречена. Ну не може існувати така система загального ідіотизму і безпорядку. Колись то все має таки бабахнути...

    Nick Stan reply Anonymous

    Апеляційний суд Івано-Франківської області оприлюднив роз’яснення щодо так званої «поправки Лозового»

    14 березня 2018, 14:20

    Інформація, яку останнім часом активно поширюють ЗМІ про те, що дозвіл на похорон з 15 березня 2018 року надаватимуть тільки після рішення суду, не відповідає дійсності.

    За новелами кримінально-процесуального кодексу України будь-яку експертизу, в тому числі судово-медичну, з 15.03.2018 призначатиме слідчий суддя, але тільки в межах кримінального провадження. Тобто, у випадках насильницької смерті і лише після реєстрації повідомлення про кримінальне правопорушення. Адже тільки експерт видає лікарське свідоцтво про смерть, якщо вона настала внаслідок травми, отруєння, ураження струмом, дії інших зовнішніх факторів, раптової смерті дітей віком до 1 року та якщо особа померлого не встановлена.

    Якщо ж людина померла природною смертю, дія нововведень кримінально-процесуального законодавства на процедуру видачі дозволу на її поховання не розповсюджується. Правила поховання в Україні не змінились, змінився тільки суб’єкт, який призначає експертизу: не слідчий, а слідчий суддя.

    У випадках, коли слідчому доведеться звертатись до слідчого судді з клопотанням про призначення експертизи, воно розглядатиметься слідчим суддею негайно і без жодних зволікань.

    Висновок експерта виготовляється на основі Акту судово-медичного дослідження та результатів аналізів у місячний термін з моменту призначення експертизи, але тіло віддається на поховання після завершення розтину. Проведення експертизи на правила поховання також не впливає.

    За повідомленням прес-служби суду

    https://court.gov.ua/press/news/447099/

    ДІЙШЛО ТУПИЙ ВУЙКО "Anonymous reply Nick Stan Вчора о 10:41  ???

    Anonymous reply Nick Stan

    Мало того, будь-яка експертиза за рішенням суду! А оперативність і тайна слідства? Тобто, слідчий тепер не є незалежною процесуальною особою, а його дії повинні погоджуватись з якимось суддею? А судді в нас 100% корупціонери! Це ж який ідіот таке видумав. Або те ж поховання, прийшла гнида в формі і каже, або мені в кишеню, або чекайте на тіло 3 дні? Це ж для скотів золоте дно просто.

    Точно, дебіли, бля... Дебіли і виродки.

    Anonymous reply Nick Stan

    Ти хоч свій текст прочитай, придурку: "Апеляційний суд Івано-Франківської області оприлюднив роз’яснення щодо так званої «поправки Лозового» 14 березня 2018, 14:20 . Дату, дебільне, подивись! Це ж якийсь апеляційий суд лише 14-го(!) березня зліпив якесь рішення, щоб "роз*яснити" поправки до закону? Це ж вчора лише! А що ж то за закон такий, якщо його потрібно "роз*яснювати" в судовому порядку, які тупі вуйки його створили, що написано одне, а читати треба інше? А завтра якийсь інший районний суд винесе протилежне рішення, і що тоді?

    Дебіли, бля... Підозрюю, що ти один з них.

    IVAN TERNOPIL reply Anonymous

    До тебе так само дійшло як і для декого  значення слова "апріорі" !!!

    Anonymous reply IVAN TERNOPIL

    І що ти придуркувате ляпнуло? У ВР терміново готують закон, щоб ситуацію виправити, а дебіл IVAN TERNOPIL незнайомі слова вивчає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up