Хто вони – тернополяни, які мають пенсію понад 10 тисяч? І що робити тим, у кого бракує стажу

Хто вони – тернополяни, які мають пенсію понад 10 тисяч?  І що робити тим, у кого бракує стажу
  • Якщо немає достатньо стажу для призначення пенсії в 60 років, то виплати можуть призначити в 63 чи 65 років. Мінімально необхідна тривалість стажу для призначення пенсій в 65 років – 15 років.
  • Якщо є менше 15 років стажу, то пенсії не буде. Що робити у такому випадку? Розповідаємо.

 

Хто на Тернопільщині отримує пенсію понад 12 тис грн., а кому не світить навіть й мінімальна? Що робити, якщо 60 років, а стажу бракує? І чому кількість потрібного для призначення пенсії стажу щороку збільшується?

— Я працювала останні років 15 за кордоном, але їхню пенсію не отримуватиму, бо там бракує стажу, — до редакції звернулась тернополянка Ольга Баглюк. —  Повернулась додому, бо сил гарувати вже немає, почала з’ясовувати, чи зможу отримати пенсію тут, в Україні. Виявилось, що пенсія мені не світить, бо й тут стажу немає. Що робити? Залишусь на старості без куска хліба?

«20 хвилин» опублікувала серію матеріалів щодо призначення пенсій, індексацій та виплат. Посилання на ці тести – наприкінці статті. Після цього тернополяни почали надсилати на гарячу лінію свої запитання.

Відео дня

— У мене пенсія дві тисячі, сусід, молодший за мене, має поза 10, — зателефонував тернополянин Іван Кузик. — Чому так? Я працював все життя, і доробився до мінімалки. Цікаво, кому нараховують по 10 тисяч і за що?

Нардепам 17 тис, прокурорам 18, а суддям – 96!

Всі питання тернополян ми адресували до Володимира Івахова, заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області  

— Станом на 1 січня 2022 року, в області 2 234 особи одержують пенсійні виплати у розмірі, що перевищує 10 тис. гривень, — пояснив Володимир Івахов. — Це, насамперед, особи, які мають статус особи з інвалідністю внаслідок війни І та ІІ груп. У таких середній розмір пенсії 12 744,44 грн та 10 196,23 грн відповідно.

Особи, які працювали на підземних роботах мають середню пенсію 11 115,38 грн. Льотчики цивільної авіації,в  середньому, отримують 18 940, 91 грн, а працівникм плавскладу річкового флоту – 14 185,71 грн.

— В області середній розмір виплат, призначених відповідно до законів України, становить: «Про статус народного депутата в Україні» – 17 500 грн, «Про прокуратуру» – 18 750,72 грн, «Про судоустрій і статус суддів» – 96 875,81 грн, — повідомив Володимир Івахов. — Від 1 січня 2022 року відбулося підвищення пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які визнані особами з інвалідністю, та середній розмір пенсійної виплати по інвалідності зазначених осіб становить 15 212, 25 грн.

20% мешканців області отримують пенсію, меншу ніж 2 тис грн. Таких 55 306 осіб. Це ті, хто одержують пенсійні виплати по інвалідності 2 і 3 груп, особи з інвалідністю, які не мають права на пенсію за віком у зв’язку з відсутністю страхового стажу, особи, яким продовжується виплата раніше призначених соціальних пенсій.

У 2018 потрібно стажу 25 років, у 2022-му вже 29

Чому необхідний стаж для виходу на пенсію за віком у 2021 році становив 28 років, а у 2022 – уже 29?

Саме в залежності від набутого страхового стажу визначається пенсійний вік особи, пояснили в головному управлінні Пенсійного фонду в області.

— Тривалість стажу, необхідного для призначення пенсії при досягненні 60-річного віку, визначена Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», — пояснив Володимир Івахов. . Починаючи з 2018 року норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік, і якщо у 2018 році вона становила 25 років, то вже у 2022 році – 29 років.

Окремо визначено стаж, який необхідний для призначення пенсії в 60 років — впродовж 2022 року – 29 років, в 63 роки та при досягненні 65 річного віку.

— Тобто, якщо особа не набула достатньо стажу для призначення пенсії в 60 років, то їй може бути призначена пенсія в 63 роки, якщо ж напрацьованого стажу не достатньо для призначення і в 63 роки, тоді пенсія призначається при досягненні 65 річного віку, — пояснив Володимир Івахов. — При цьому слід зауважити, що мінімально необхідна тривалість стажу для призначення пенсійної виплати в 65 років – 15 років.

Якщо набуто менше 15 років стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата. В такому випадку особа може претендувати на призначення державної соціальної допомоги органами соціального захисту населення.

Що робити тим, хто не має стажу 29 років?

Яким чином вирішується питання пенсійного забезпечення для тих осіб, які не працювали, стояли на обліку в центрі зайнятості та не мають стажу 29 років у 2022 році, пояснили у Пенсійному фонді.  

Порядок обчислення страхового стажу та періоди, з яких складається страховий стаж, визначено статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

— Страховий стаж, починаючи з січня 2004 року, обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку — на підставі документів і в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом, — кажуть у Пенсійному фонді.

При цьому періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до 1 січня 2004 року, зараховують до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше — на підставі трудової книжки, диплома про навчання, військового квитка тощо. До того ж, застосовуються і норми законодавства щодо пільгового обчислення стажу.

— Період, протягом якого особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, отримувала допомогу по безробіттю —  крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності, — та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації, включається до страхового стажу, — пояснив Володимир Івахов.

Альтернатива: договір на одноразову сплату

Період отримання допомоги по безробіттю підтверджується до 1 січня 2010 року на підставі записів у трудовій книжці, а починаючи з 1 січня 2010 року — довідкою із бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

— Якщо ж страхового стажу таки недостатньо, то звичайно є право набути стаж шляхом укладення договору на одноразову сплату страхових внесків за минулий період, протягом якого особа не підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, — каже Володимир Івахов. — Для укладення такого договору слід звернутися в органи податкової служби.

У разі, якщо починаючи з 1 січня 2004 р. є періоди роботи, протягом яких особа працювала повний місяць, але суми сплачених страхових внесків є меншими, ніж мінімальний страховий внесок, тобто до страхового стажу враховано не повний місяць, а період роботи пропорційний до суми сплачених внесків, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду, відповідної доплати до мінімальної суми страхових внесків, пояснив Володимир Івахов.  

Через помилку в букві нема пенсії: що робити?

— Якщо людина працювала 35 р. і при виході на пенсію в 60 р. не може одержати пенсію через неправильну букву, шо робити? — написала до редакції Ярослава Криницька.

Статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду, відповідно до вимог цього Закону за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 1.01.2004 р.) – на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом, зокрема, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до статті 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення», основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

— Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі – Порядок № 637 – прим. авт.) визначено, що за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, — Пояснив Володимир Івахов.

Це довідки, виписки із наказів, особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори та угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи. Для підтвердження трудового стажу приймаються лише ті відомості про період роботи, які внесені на підставі документів.

— Згідно із зазначеним Порядком, якщо ім’я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, що підтверджує трудовий стаж, не збігаються з ім’ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження, факт приналежності цього документа даній особі може бути встановлено в судовому порядку, — пояснив Володимир Івахов.

 

Довідка

Станом на 1 січня 2022 року на обліку в Головному управлінні як одержувачі пенсій перебуває 272 415 осіб. З них 165 840 осіб, а це 61%, — жінки.

Читайте також

На пенсію відтепер можна йти раніше. Кого це стосується?

Для тих, хто виходить на пенсію у 2022-му: як і скільки нарахують і на кого чекає індексація?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ольга Кунців

    Потрібна реформа пенсійного не більше 3 мінімалки і баста поголовно всім чиновникам і  службістам
  • Людмила Корчевська

    Де ж та державна робота?
  • Читач92

    Чи маю право на пенсію в Україні в 60 років коли стажу на Україні маю 17 років і офіційно в Іспанії 20 років.
  • Pavel Orestovich

keyboard_arrow_up