Партнер рубрики Події

Попили, поїли, а заплатити - нема? (експеримент)

Попили, поїли, а заплатити - нема?  (експеримент)
  • Чи було у вас таке: прийшли в заклад, замовили щось, а, коли дійшло до розрахунку, то зрозуміли, що гаманець залишили, наприклад, вдома? Або не вистачає кілька гривень?
  • Що в таких випадках запропонують у тернопільських закладах перевірили журналісти "20 хвилин". 

Ця публікація, не є інструкцією, як можна “на халяву” поїсти чи попити у закладі. В житті бувають різні ситуації, але людяність ніхто не відміняв.

Ми вибрали п’ять закладів: “Фламінго”, “Барбареско”, “Клуб Файного”, “Лампа” та “Коза”. Обирали найбільш популярні заклади, та щоб був не ті самі власники. Для себе вирішили, що розрахуємося тоді, коли вже знайдемо з офіціантом вирішення проблеми, тоді зізнаємося, що проводимо експеримент і сплатимо за кожним чеком.

Довіряють клієнту

Розпочинаємо експеримент з пастерії “Фламінго”, що біля “шостого магазину”. Сценарій такий: журналістка замовляє чай, просить рахунок, і раптом розуміє, що прийшла без гаманця. Мовляв, забула вдома.

За чай потрібно заплатити 35 грн. Офіціантка закладу відреагувала на це досить спокійно.

- Нічого страшного, - каже офіціантка. - Ви можете донести гроші або сьогодні ввечері, або протягом кількох днів. Залиште свій номер мобільного і все.

Офіціантка розповіла, що були випадки, коли клієнти не докладали 10-20 грн до всієї суми в чеку і йшли. Або, коли у закладі не працював термінал, то клієнти йшли до банкомату. А, якщо поруч не було потрібного банкомату, то залишали номер мобільного і приносили гроші наступного дня.

Залишіть щось цінне

У “Лампі”, що на вул. Грушевського,1, ми не мали 45 грн, щоб заплатити за десерт.

- Вибачте, у мене виникла проблема. Я забула гаманець вдома, - розгубленим голосом журналістка запитує у офіціантки, як вийти з такої ситуації.

- Ви далеко живете? - відразу запитує офіціантка. Чує, що на “Алясці” і просить залишити щось в заставу, наприклад, телефон та привезти гроші.

На наше запитання, чи часто у їхньому закладі трапляються такі ситуації, офіціантка розповіла, що бувають випадки з дітьми.

- Якщо сидять школярі, то їм може не вистачити кілька гривень, - каже дівчина. - Тоді вони телефонують батькам і ті привозять гроші. А загалом, то ще не було таких ситуацій. Але, якщо б таке трапилось, а у людини не було телефону з собою, то просили б залишити щось цінне.

“Надіюсь, ви повернетесь”

В арт-барі "Коза" ми спробували як це не змогти заплатити за імбирний лимонад вартістю 35 гривень. Офіціант трохи розгубився:

- Ну і? (незручна пауза)

- То, чи можу побігти додому і взяти гроші? - журналістка сама пропонує вихід з ситуації.

- А які є ще варіанти? Нема ж, - відповідає офіціант. - Я до другої години тут працюю. Надіюсь, ви повернетесь.

На запитання чи часто стаються такі випадки, офіціант відповів, що буває.

- Часто люди йдуть не додому, а в банкомат знімати гроші, - каже хлопець. - В заставу ми нічого не беремо, хіба це замовлення на кілька тисяч гривень.

“Принесете гроші сьогодні”

В "Клубі Файного міста" замовляємо десерт за 55 грн. Розігруємо ситуацію, що коли хотіла оплатити рахунок побачила, що "не взяла" гаманця. Коли пояснила свою ситуацію, офіціант спокійно відповів, що вона може принести гроші.

- Я можу зараз збігати за грошима додому? - перепитала журналістка. На що офіціант відповів: “Як хочете. Якщо ви сьогодні принесете мені гроші - проблем немає. Я сьогодні на роботі.”

Офіціанти закладу розповіли, що на їхніх змінах випадків, коли клієнт не мав грошей, щоб оплатити рахунок - не було.

В заставу за каву залишив 100$

В "Барбареско" сума в рахунку була найбільшою - 185 грн. Цього разу журналістки сіли разом і змінили сценарій: гроші є, але не вистачає 35 грн. Що робити? Офіціантка почувши це і побачивши гаманець однієї з журналісток, в якому було дві гривні, посміхатись перестала.
- А я не знаю, як ви маєте оплатити рахунок, - спершу офіціантка трішки розгубилась. Але, коли журналістки запитали, чи можна піти за грішми, то офіціантка відповіла, що можна.

- Але залиште щось цінне, або одна нехай залишиться, а інша піде, - додала офіціантка.

Зізнаємося, що проводимо експеримент. Тоді офіціантка розповіла, що такі випадки і справді бувають. Клієнт повинен залишити щось цінне, так офіціанти страхують себе, адже рахунок закривати доведеться їм. Дівчина розповіла, що був випадок, коли чоловік не мав готівки на каву, яка коштувала 25 грн. Він залишив 100 доларів і пішов міняти валюту. Повернувся та заплатив за каву.

Додамо, що у кожному з цих закладів офіціанти були привітними і залишались такими ж незважаючи, на те, що їм попались такі "забудькуваті" клієнтки.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валера Матів

    та приємних людей,приємно пригостити навіть безкошт. От як повелись би офіціанти якшо клієнтиами були два "чувака").....в нас народ добрий.І то файно.)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up