Партнер рубрики Події

"Посеред ночі стояли і молилися": чому горіла школа на Тернопільщині, досі не знають. Що буде з учнями?

"Посеред ночі стояли і молилися": чому горіла школа на Тернопільщині, досі не знають. Що буде з учнями?
  • Про те, що у селі Манаїв, що у Зборівському районі, уночі 22 серпня горіла школа, у Фейсбуці повідомив начальник Головного управління ДСНС в області Віктор Маслей.
  • Жителі села згадують минулу ніч із жахом, кажуть, що стояли і молилися, аби будівля вціліла. Сторож – у відпустці, на момент пожежі в приміщенні нікого не було. Тож, на щастя, потерпілих нема.

За інформацією рятувальників, на момент прибуття вогнем було охоплено весь другий поверх, орієнтовною площею 500 кв.м. Саме сьогодні, 22 серпня, мав бути об’їзд цього навчального закладу, який проводять щорічно. А у вересні поріг школи мали переступити 35 учнів. Заклад невеликий, але, як кажуть у селі та районі, був досить успішним.

"Викликали серед ночі, усі збіглися"

Виконуюча обов’язки старости Гарбузівської сільської ради Марія Ясній, у підпорядкуванні якої є і село Манаїв, розповідає, що її приблизно о першій ночі передзвонили уже самі рятувальники, аби підтвердити інформацію про пожежу. Відстань між селами – два з половиною кілометри.

Відео дня

- Перед цим був дзвінок від директора школи. Вона сказала, що будівля горить, викликала пожежників. Люди всі позбігалися, я приїхала оперативно, були представники з району, - розповідає вона. – Дах палав, було дуже страшно, полум'я, здавалося, не здасться. Ми швиденько забезпечили підвіз води, рятувальники працювали, але вогонь не відступав. Налякані люди забули про сон. Уже на світанку вдалося погасити полум'я.

В Управлінні ДСН в області розповідають, що повідомлення про пожежу в школі отримали о 01:29. На виклик вирушив черговий караул 17-ї ДПРЧ. На час прибуття вогнеборців полум’я охопило частину другого поверху та горища школи, на площі близько 600 м.кв.

До ліквідації пожежі залучили: черговий та резервний караули 17-ї ДПРЧ (2 автоцистерни та 8 чол. особового складу), оперативну групу Зборівського РВ Управління, в складі 3 чоловік та мобільно-оперативну групу Управління ДСНС України в Тернопільській області, у складі 4 чоловік. Для підвозу води додатково залучили два трактори з бочками, об’ємом 12 м. куб.

Уже о 03:05 спільними зусиллями пожежу вдалось локалізувати, а о 06:35 горіння на площі 600 м.кв було повністю ліквідоване.

"Згорів дах, частина першого і другого поверхів"

- На місці досі чергують рятувальники, адже ще тліє, - продовжує Марія Ясній . – Ніхто не очікував, що таке трапиться. Будівля хоч і 65-го року, але в дуже хорошому стані. Школа гарна, минулого року отримала відзнаку за кращу підготовку до навчального року. А тут таке…

За словами пані Марії, повністю згорів дах, частина другого та першого поверхів. Актовий зал, комп’ютерний клас вигоріли вщент.  До 1 вересня залишається трохи більше тижня, відновити заклад за такий період навряд вдасться.

- На місці події був міський голова зі Зборова, були представники районного та міського відділів освіти. Треба оцінити вартість відновлення навчального закладу та масштаби робіт. Також розглядаємо різні варіанти, куди підуть діти на навчання. Є можливість довозити їх у сусідні села, - каже Марія Ясній.

Директор навчального закладу Інна Сеньків наразі дає пояснення слідчим. Тож її коментар згодом.

Що буде з учнями школи?

Що буде з учнями школи?  Чи був заклад безпечний для дітей, і як так раніше перевіряли дотримання вимог пожежної безпеки тут? Про це ми запитали у начальника обласного управління освіти Ольги Хоми.

- Ми збираємо нараду, аби вирішити, як організувати доставку дітей у інші заклади, - каже вона. – Навчальний рік у них має початися  без проблем. Зауважу, що при перевірці закладу в попередні роки ніяких питань у плані пожежної безпеки не виникало. Така маленька школа не обладнана пожежної сигналізацією, адже це – величезні кошти. Але, знаю, що дах був оброблений спеціальною протизаймистою речовиною. Легкозаймистих стін у закладі нема. Вони цегляні. Що стало причиною пожежі – встановлюють експерти. Але версій кілька...

За інформацією управління ДСНС в області, будівля школи двоповерхова, стіни цегляні, перекриття дерев’яне, покриття - шифер по дерев’яній обрешітці. У школі навчалося 35 дітей, найближча діюча школа знаходиться в с. Перепельники, що на відстані восьми кілометрів від с. Манаїв.

Причину пожежі та суму збитків встановлять правоохоронці.  Вони розглядають декілька версій причини пожежі, серед яких – підпал та порушення правил пожежної безпеки. Даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 194 ККУ - умисне знищення або пошкодження майна.
 

Оновлення матеріалу згодом. Стежте за новинами на сайті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Таня Кмич

    як сьрімко є пожежі і всіх містах і селех значить є перше мало платять тому буде горіти поки зарплату їм більшу недадуть . зато гідражі ніде містах невидно . то може б непожарка винна? чи то б винна ?
  • Зіна Остапчук

    35учнів у школі дуже мало.Вигідніше школу спалити,ніж платити зарплату вчителям.Я думаю, що школи у вашому селі вже не буде
  • Robingood

    Чим хтось займався у школі напередодні або у ночі?
  • Svitlana Veselovska

    Люди! Не пишіть дурниць, не знаючи ситуації. Це велика втрата для села. І біда для батьків.
    Туму давайте будемо взаємоввічливі!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up