Проект «Дієва громада»: Статут – «місцева конституція», яку не виконують

Проект «Дієва громада»: Статут – «місцева конституція», яку не виконують

Статут громади – інструмент, яким користується влада, коли їй вигідно. Громада ж не часто впливає на приняття рішень й не контролює владу. Причини різні – щось в Статуті не працює, про щось люди не знають, а частина громадян просто інертні.

 «Дієва громада» - просвітницький проект, що має на меті показати тернополянам їхні можливості як громадян. Для кожного за законом є багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. Більшість про них не знають і продовжують вважати: «Ми ні на що не впливаємо». Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші інструменти ви зможете прочитати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада» із залученням експертів з кожної з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та Корпорація RIA Медіа.

Модуль 9 Статут громади Тернополя

Вся життєдіяльність держави, міста, громадянин регламентована законами, підзаконними актами, указами, наказами, розпорядженнями, рішеннями. Всі ми знаємо про Конституцію, Закони України та кодекси, але не всі знають, що територіальним громадам колись дозволили прописати свої «правила гри». Тернопіль їх теж прописав та затвердив у формі Статуту. Там детально прописано те, куди місто та громада рухаються, як рухаються, як влада має приймати рішення, радитись з громадою та дозволяти їй чітку участь та контроль.

«Статут територіальної громади міста Тернополя" є основним нормативно-правовим актом територіальної громади, визначає правові, організаційні та фінансово-економічні засади здійснення місцевого самоврядування в місті Тернополі, а також статус територіальної громади міста та її членів, особливості територіального устрою міста, принципи участі членів територіальної громади у здійсненні місцевого самоврядування. Статут є актом прямої дії та має вищу юридичну силу стосовно інших актів органів і посадових осіб місцевого самоврядування. Акти органів і посадових осіб місцевого самоврядування в місті Тернополі повинні видаватись на основі положень цього Статуту та не суперечити їм», - йдеться в першій статті нашого Статуту, затвердженого рішенням 6/8/10 від 19.05.2011 року. Ознайомитись з текстом «місцевої конституції» можна на сайті міської ради за посиланням http://rada.te.ua/normative-documents/statut-gromadi-mista-ternopolya/4335.html

Відео дня

А прочитати й взяти Статут «на озброєння» варто і громадським організаціям, і активістам, і навіть депутатам чи підприємцям. Приміром, в Статуті прописане і громадське обговорення, і громадська експертиза, і участь громади в прийнятті рішень. Тобто є багато механізмів контролю та народного впливу на владу. Проте влада часто нехтує прописані й обов’язкові вимоги Статуту, а громада мовчить, бо або не знає про них, або замало тих, хто хоче прикластися до якісних змін. Чи дотримується громада й влада головного документу громади?

 -  Цілісного моніторингу виконання норм Статуту не проводилось жодного разу, відтак важко стверджувати щось однозначно, - каже один з авторів Статуту Володимир Ханас. -  Оціночно таки є порушення його норм і з боку влади, і з боку громади, але з іншого боку порушення влади не отримали у відповідь судових позовів.

Статут та дотримання його норм, переконаний пан Ханас, потрібно публічно обговорювати бо виконання документу зробило б громаду успішнішою, а владу - прозорішою.

 -  Крім того, на сьогодні, і Статут, і його положення потребують змін та доопрацювань.

Одне з таких доопрацювань депутати нещодавно таки зробили. Мова про «місцеву ініціативу» - можливість громади без прохань до влади розробляти проекти рішення та виносити їх на розгляд сесії. Йдеться про будь-які рішення, хоч про ліквідацію комунальних підприємств чи створення нових парків. В Статуті така норма була зафіксована, а ось в положенні, яке визначало процедуру були прогалини, які не дозволяли здійснити задумане. Депутат міської ради Андрій Шкула розробив зміни, а колеги-депутати підтримали. Тепер тернополяни можуть скористатися правом на місцеву ініціативу.

Закликаємо наших читачів ознайомитись з Статутом та його положеннями. Якщо громадські організації та небайдужі громадяни надумають актуалізувати документ, "RIA плюс" готова стати майданчиком для публічної дискусії.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up