Проект «Дієва громада»: використайте бюджетні гроші

Проект «Дієва громада»: використайте бюджетні гроші

Частина міської казни передбачена на фінансування проектів, які розробляють громадяни. Визначіть, що потрібно зробити, створіть проект, отримайте підтримку тернополян – і на вашу ідею дадуть гроші

 «Дієва громада» - просвітницький проект, що має на меті показати тернополянам їхні можливості як громадян. Для кожного за законом є багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. Більшість про них не знають і продовжують вважати: «ми ні на що не впливаємо». Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші інструменти ви зможете прочитати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада» із залученням експертів з кожної з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та Корпорація RIA Медіа.

Модуль № 8 Громадський проект

Третій рік міська влада Тернополя дає можливість мешканцям визначити, майже без втручання чиновників, на що потратити близько десяти мільйонів гривень. Навіть більше – можна не лише обирати спрямування для коштів, а стати автором проекту для своєї вулиці, мікрорайону чи міста в цілому. Це демократичний процес і називається Громадським бюджетом або ж бюджетом участі. Ініціював його впровадження в Тернополі депутат міської ради Назарій Зелінка. Він і виступить експертом в сьогоднішньому блоці «Дієвої громади». 

Відео дня
  • Задум впровадити в Тернополі бюджет участі виник з декількох причин, - пригадує Назарій Зелінка. – Перш за все суспільство вже достатньо зріле аби брати участь в визначенні куди витрачати гроші з казни. Крім того є чимало тернополян, які мають хороші ідеї для міста, але ресурсу їх втілити не мали. Зрештою - це відповідальність, бо розробивши проект чи підтримавши його, громадянин стає активнішим та дбайливішим за зроблене та місто в цілому. Такі проекти уже діяли в інших містах, тому ми перейняли позитивний досвід, адаптували умови та положення для нашого міста. Досі вдячний, що колеги підтримали ініціативу.

Масштаб охоплення процесом тернополян чималий. Приміром минулоріч в Тернополі подали  71 проект на суму більше 35 мільйонів. Загальна кількість голосів за проекти – майже 15 тисяч.

  • Частину проектів не пройшли «модерацію» в номінаційному комітеті, мета якого – відсіяти ті, що не відповідають критеріям або мають комерційний характер, - говорить пан Зелінка. – Інші проекти пройшли голосування тернополян і, як наслідок, 18 проектів отримали фінансування – більше 9 мільйонів гривень. Серед переможців проекти «Допоможи малюку народитися здоровим», «Пам’ятник вчителеві», «Кіномайстерня», «Центр молодіжного дозвілля», «Мультиспортивний майданчик для дітей та молоді «Чемпіон» і навіть ремонти чи кошти в підтримку фестивалю.

Депутат та ініціатор Громадського бюджету закликає тернополян не лінуватися та оптимістично дивитися на можливість, бо ж шанси є. Вже зараз можна готувати свої проекти. Як саме, які правила, на що гроші дадуть, а на що не зможуть – можна прочитати на сайті https://pb.rada.te.ua де, власне, згодом потрібно буде і проекти розмістити, і проголосувати.

  • До 30 вересня триває подання проектів, - каже Назар Зелінка. – Потім декілька тижнів до 23 жовтня розгляд поданих проектів номінаційним комітетом та час на їх доопрацювання і вже з 23 жовтня до 7 листопада відбуватиметься голосування. Переможців оголосимо до 31 грудня цього року, попередні результати будуть відомі відразу по завершенні голосування, адже все відображатиметься в онлайн режимі. Втілювати проекти міська рада буде в 2019 за бюджетні кошти. Тому бажаю всім спробувати і перемогти. Цьогоріч можна подавати малі проекти з бюджетом до 300 тис.грн. та великі з бюджетом від 300 тис. до 1 млн. 450 тис. грн. Загальний розмір Громадського бюджету 2019 року – 11 млн. 600 тис. грн.

Ініціатори просвітницького проекту «Дієва громада» також закликають до активності бо це не просто гроші на ідеї. Це демократичний процес де активні люди отримують змогу використати ресурс міста для втілення чогось вартого зусиль.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up