Партнер рубрики Події

Просять милостиню в масках: як живуть безхатьки під час карантину та хто їм допомагає. Ексклюзив "20 хвилин"

Просять милостиню в масках: як живуть безхатьки під час карантину та хто їм допомагає. Ексклюзив "20 хвилин"
  • Через карантин багато людей зіткнулися з фінансовими проблемами. Однак є і ті, хто завжди потребував допомоги. Їм допомагають благодійники. Дехто ж просить милостиню на вулицях міста.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як допомагають малозабезпеченим людям під час карантину.  

У місті значно поменшало людей на вулицях. На час карантину не всі ризикують зайвий раз виходити в магазин. Зменшилась і кількість людей, які просять милостиню вулицями міста. Найбільше таких біля Центрального ринку та в центрі міста, де багато людей.

Просять милостиню в масках

- До карантину я часто помічав людей, які просили гроші біля ринку, - каже студент ТНТУ Віталій. – Живу неподалік і вже знаю, хто та де зазвичай стоїть. Жебраків було багато. Зараз майже нікого немає. Біля торгового центру часто сиділа пенсіонерка, якій давали милостиню люди. Сам часто їй допомагав.

Відео дня

Журналісти «20 хвилин» помітили, що людей, які просять милостиню біля Центрального ринку, майже немає, хоча звичайних перехожих не так вже і мало. Багато людей приїжджають за покупками у супермаркети. Також біля ринку багато магазинів та кіосків з м’ясом, молоком, напівфабрикатами.

Деякі люди, що просять милостиню, одягли захисні маски. Як каже одна з таких – хоч і карантин, але жити за щось потрібно.

- Доводиться просити допомогу у людей на їжу та ліки, - каже жінка. – Працювати я не можу через інвалідність. Тому пошу людей. Через карантин страшно, але вимушена все одно стояти. Якщо не вірус зморить, то голод. 

Деякі ж люди не просто стоять, а підходять до людей з проханням допомогти. Таких багато у центрі міста. Так одна з жінок попросила 10 гривень «на дорогу», хоча куди їхати, коли громадський транспорт не працює – незрозуміло.

Дехто просить милостиню біля храмів, щоправда таких людей мало.

У поліції повідомляють, що за жебрацтво наразі є відповідальність, однак лише в тому випадку, якщо до цього залучають дітей або примусово змушують жебракувати. За цим пильнують правоохоронці.

- Якщо говорити про жебракування, то згідно з Кримінальним Кодексом України відповідальність за це присутня, але тільки за залучення неповнолітніх осіб, – говорить речниця патрульної поліції Катерина Басалига.

Опитування

Чи даєте ви милостиню на вулицях?

Втягнення до жебракування дітей загрожує позбавленням волі від трьох до семи років. Якщо ви бачите, що дітей змушують жебракувати на вулицях – звертайтеся до правоохоронців. Що стосується повнолітніх осіб, які самі просять милостиню – відповідальності за це не передбачено.

Куди звертатись безхатькам з підозрою на коронавірус

У міській раді пояснюють, що в місті немає окремого штабу, який займався обстеженням окремих груп населення. Однак це не означає, що всі малозабезпечені залишаються без медичної допомоги.

- Наразі в Тернополі немає спеціальних штабів, які могли б допомогти малозабезпеченим або безпритульним людям, що захворіли, - пояснюють у міській раді. - Необхідно укласти договір з особистим лікарем. Якщо людина це зробила, то варто телефонувати до нього. Якщо ж договору немає, варто телефонувати 103.

Як допомагають потребуючим

Під час карантину благодійні організації продовжили свою роботу, адже багатьом людям необхідна допомога. Як повідомляють у прес-службі міської ради, соціальні служби Тернополя мають перелік осіб, які знаходяться в складних життєвих обставинах і допомагають їм.

У міській раді пояснюють, що в місті є ціла категорія населення, яка не має можливості забезпечити себе всім необхідним. У зв’язку з цим посилено працює Тернопільський міський територіальний центр, різні управління міської ради, громадські організації і волонтери. Відтак, у продуктових магазинах міста будуть встановлені продуктові корзини, де тернополяни зможуть залишити продукти для потребуючих людей. А на базі магазину «Квітоцентр» буде створений логістичний центр, звідки волонтери будуть доставляти адресну допомогу всім потребуючим.

- Під час карантину щотижня в понеділок та п'ятницю для безпритульних ми привозимо на закинуту будову комплексні обіди: перше, друге та булочки або ж йогурт. Безпритульні люди можуть це взяти, аби принаймні декілька днів вони мали чим харчуватися, – розповіли в благодійній організації «Карітас». – Також кожного понеділка ми обслуговуємо 17 одиноких стареньких людей, які проживають вдома і не виходять надвір. Ми  їм возимо комплексні обіди, а також наше соціальне таксі возить цих людей на діаліз.

Також в благодійній організації нам пояснили, що поки масками малозабезпечених та безпритульних людей не забезпечують, проте це входить в їх плани на найближчий період.

- В нас є проект, аби шити маски та роздавати безпритульним. Наразі в нас є проект «Домашня опіка», в рамках його масками та рукавичками забезпечуються працівники, аби вони могли допомагати іншим.

Благодійники розповіли, що вони співпрацюють з міською владою та лідерсько-волонтерським рухом щодо збору продуктів та формування бази даних, для допомоги людям. Наразі в цій благодійній організації працює близько 30 людей, проте там будуть раді людям, які бажають допомогти.

Довідка:

У Тернополі за адресною допомогою можна звернутися у наступні організації:

Тернопільський міський територіальний центр: адресна та психологічна допомога – 23- 56 -52; 067-53-05 -906;  23 – 56 – 68

Тернопільський міський центр соціальних служб для дітей та молоді –23 – 55 – 92

Телефон довіри -  43 -31 - 00

Соціальний проєкт «На відстані руки» (Центр допомоги та доставки соціальної продуктової допомоги потребуючим. Карта для збору коштів 4149 6293 8245 9774 Кічула Сергій. Гаряча лінія  проєкту (0352) 42-41-42).

Також до волонтерського руху можна долучитися, зареєструвавшись у спеціальній формі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Igor Novak

    Без ніг людей можна зрозуміти.а коли просять здорові мужики,яким по 50-60 років,цілком можуть самостійно собі заробити і винайняти квартиру .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up