Партнер рубрики Події

Рекорд вакцинованих за добу на Тернопільщині, але і цього недостатньо

Рекорд вакцинованих за добу на Тернопільщині, але і цього недостатньо

На Тернопільщині триває вакцинальна кампанія. З 8 листопада окремі категорії населення можуть відсторонювати від роботи при відсутності щеплень. Також щеплюють і дітей. Що варто знати – про це у матеріалі.

Про ситуацію в області розповіли під час брифінгу в обласному Департаменті охорони здоров’я. Там кажуть – захворюваність та смертність від ковіду стрімко зростає, тому важливо захистити себе.

Не можуть виконати план МОЗУ

– Вакцинальна кампанія в області розпочалася 25 лютого. Станом на 27 жовтня, провакцинували 157 049 осіб. Це 15,2% від загальної кількості населення області або 26,8% від дорослого населення, – каже начальниця департаменту охорони здоров’я ОДА Ольга Ярмоленко. – Ми взяли зобов’язання перед МОЗ, що до 1 січня провакцинуємо 70% дорослого населення області.

26 жовтня провели найбільшу кількість щеплень в області – 7533 за добу.

Відео дня

– Найкращим методом, який може вберегти від ускладнень коронавірусу є вакцинація, наполягають медики. Тому, щоб не потрапити у стаціонар, щоб не померти – треба проводити вакцинацію, – каже директорка депаратаменту.

Станом на 27 жовтня, в області розгорнули 15 центрів вакцинації, 59 пунктів щеплень та 46 мобільних бригад. Хоча після посилень карантину охочих пройти імунізацію стало значно більше, все одно в області не можуть виконати план, який поставили в МОЗ.

– Ми не справляємося з тими цілями, які нам поставили, – продовжує Ольга Ярмоленко. – Нам треба щеплювати 9 тисяч осіб за добу. Протягом останніх днів за добу ми робимо понад 6 тияч. щеплень. Сподіваюсь, що поступово ми дійдемо до цілей. Наше основне завдання – приблизити вакцину до населення. У кожному селі ми розгортаємо тимчасові пункти вакцинації. Вони працюють з певною періодичністю.

Доступні вакцини від трьох виробників. «Модерни» наразі немає, але її надходження теж очікують.

– Кількість охочих вакцинуватися зросла, – каже регіональний координатор вакцинальної кампанії в області Марія Павельєва. – Наразі на території Тернопільщини є три доступні вакцини – Pfizer, AstraZeneca та CoronaVac. Всі ці препарати є як у центрах вакцинації, так і на пунктах. Немає прив’язки ні до населеного пункту, ні до сімейного лікаря, тому звернутися можна у будь–який. Ми можемо вакцинувати маломобільне населення, яке не може самостійно прийти до пункту. Для цього варто звернутися до свого сімейного лікаря, щоб організувати виїзд мобільної бригади.

Не всі знають, що вакцина безкоштовна

Як кажуть в департаменті охорони здоров’я, «Червоний хрест» допомагає інформувати населення. Незважаючи на те, що пандемія в Україні триває другий рік, продовжується вакцинальна кампанія, і, здавалося б, всі мали б бути обізнані про особливості хвороби та щеплень, є люди, які не знають важливу інформацію. Так, дехто не знав, що вакцина є безкоштовною. Не всі знають, як та де можна щепитися.

Як кажуть волонтери «Червоного хреста» – вони працюють під час різних масових заходів, фестивалів, у громадських місцях.

– Наша громадська організаціє є найбільшою в Україні, – каже голова Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Олександра Бригадир. – У квітні нам буде вже 104 роки. Наше основне завдання – допомога у гуманітарній сфері. Під час пандемії ми допомагаємо органам охорони здоров’я проводити свою діяльність. З червня ми допомагаємо з інформуванням населення щодо хвороби та вакцинації. Для цього ми залучаємо наших волонтерів та працівників організації.

Вже вакцинують дітей

Ще 17 липня МОЗ затвердили рекомендації до щеплення дітей, віком від 12 років. Як розповіла Ольга Ярмоленко – наразі масової вакцинації дитячого населення немає.

– В області вакцинували шість дітей, – каже вона. – Це було на вимогу батьків, оскільки вони виїжджали за кордон до країн, де потрібні щеплення. Діти з 12 років можуть бути щеплені вакциною Pfizer. Також якщо дитина має покази до вакцинації – супутню патологію, за вимогою батьків можна щепитись. Але масової вакцинації дітей немає.

До слова, у США вакцина Pfizer уже дозволена дітям віком від 12 років, але компанія подала заявку на допуск препарату для щеплень дітям від 5 до 11 років – повідомляє УНІАН.

Скільки людей отримали довідку про протипокази

З 8 листопада обов’язковій вакцинації підлягатимуть працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів;
  • місцевих державних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Якщо ці працівники не будуть щеплені – їх можуть відсторонювати від роботи вже з 8 листопада. Більше про це читайте за посиланням:

Чи таки можуть з 8 листопада відсторонити від роботи невакцинованих? Розповідаємо, як діяти

Не підлягатимуть обов'язковій вакцинації зі списку ті люди, у яких є абсолютні протипокази до проведення профілактичних щеплень. У випадку з ковідом — це серйозна алергічна реакцію на один з компонентів вакцини. Скільки осіб отримали таку довідку від алерголога в департаменті охорони здоров’я наразі невідомо – каже Ольга Ярмоленко. Таку статистику не ведуть, але під час останнього засідання ТЕБ та НС прозвучало, що таких довідок видали всього дві.

– Я обліку цих довідок не веду. Є чіткі правила МОЗ, які можуть бути протипокази. Це алергічна реакція на компонент вакцини. Навіть при онкологічних захворюваннях, якщо передбачено хірургічне втручання, то вакцинація дозволена за 48 годин до операції, або через 2 тижні після операції. Люди, які приймають хіміотерапію, після завершення курсу також можуть щепитися. Всі інші категорії можуть вакцинуватися, бо якщо людина має супутні захворювання, знижений імунітет – вона є більш чутлива до ковіду і важче переносить хворобу.

Скільки загалом працюючих осіб, які підлягають обов’язковій вакцинації для роботи, невідомо.

– В нас такої статистики немає, але 70% дорослого населення має щепитися, – каже вона. – Кожен керівник складає список своїх працівників з датами вакцинації. Якщо приходять контролюючі органи – цей список їм надають. Тоді вже встановлюють, чи дійсно працівники пройшли імунізацію. Для цього контролюючі органи мають відповідні технічні засоби для сканування та перевірки QR-кодів.  

Контролюватимуть дотримання постанови працівники поліції та Держпродспоживслужби. Однак медики закликають подумати про своє здоров’я та вакцинуватися, а не чекати чергових посилень карантину та обмежень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Orusia Derevlyak

    Чому не всі вакцини є по всіх пінктах щепленя подивіться скільки людей стоять по 2-3 год на Злуки а на швидкій немае людей і немае вакцини файзер. .
  • Читач98

    Сволочі!!! З статті зрозуміло, що головна мета-виконати зобов'язання перед МОЗ. Коли ж ви падли нажеретесь???!!!
  • Aleksandra Okipna

    Яка турбота про людей. !!! А бідні пенсіонери живуть на 1859 грн. І всім байдуже.  І всі тут мовчати. А ціни ростуть.  Проявіть турботу.
  • Aleksandra Okipna

    Новини Тернополя запросіть юриста нехай розкаже де порушення законів і прав людей.

keyboard_arrow_up