Ремонти доріг, нові садочки та затоплені села: як змінилась Тернопільщина на карантині

Ремонти доріг, нові садочки та затоплені села: як змінилась Тернопільщина на карантині
  • Останні чотири місяці видались важкими для жителів Тернопільщини. Багато людей через карантин лишились без заробітку, економіка області загальмувала. На додачу, жителі деяких сіл зазнали втрат через повені.
  • Що змінилось під час карантину, чого чекати жителям області найближчим часом – читайте у матеріалі.

Про зміни в області розповів голова ОДА Володимир Труш, який на посаді вже 100 днів. Хоч багато коштів доводиться витрачати на боротьбу з інфекцією, область не зупинилась. Багато робіт продовжили виконувати, як і почали нові будівництва.

Як боряться з пандемією

Чимало коштів з державного, обласного та місцевих бюджетів довелося витрачати на боротьбу з коронавірусом. Це закупівля засобів індивідуального захисту медикам, апарати штучної вентиляції легень, дезінфектори, тест-системи, тощо.

- В області ми наразі маємо 169 апаратів ШВЛ, хоча на початку карантину ми мали близько 130. Кошти, які ми виділили на боротьбу з інфекцією, ми витратили на апарати ШВЛ, засоби індивідуального захисту, ПЛР-тести. Наша область за стислі терміни відкрила лабораторний центр, де проводять тести на COVID-19. Наразі це є один з найкращих лабораторних центрів на міжрегіональному рівні, бо він обладнаний найновішим обладнанням. До 2 тис. Перевірок можуть виконувати спеціалісти кожного дня.

Відео дня

До слова, як пояснив лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев, у області за час карантину не було проблем з тестуванням на коронавірус. До лабораторного центру навіть привозили біоматеріали з інших областей, де не мали змогу швидко проводити аналізи.

Щоб оперативно тестувати людей з підозрою на коронавірус – в області сформували 75 оперативних бригад екстреної медичної допомоги.

З початку епідемії на боротьбу з інфекцією виділили понад 15 млн гривень.

Масштабні реконструкції доріг

В області почали ремонтувати дороги державного значення. Загалом це 162 км. доріг. Це найбільші показники за останні 10 років. Для порівняння – минулого року відремонтували 17,8 км. доріг державного значення, а у 2018 оновили 95,9 км. доріг.

Загалом в області відремонтують 237 км. доріг. Окрім доріг державного значення, сюди входять дороги місцевого значення та ті, що перебувають у комунальній власності. З державного бюджету на будівництво і ремонт місцевих та комунальних доріг в Тернопільській області спрямовано 472,5 млн грн, що дозволить оновити 74,7 км.

Як ліквідовують наслідки повеней

Внаслідок паводкової хвилі постраждав 21 населений пункт у чотирьох районах області (Монастириському, Бучацькому, Заліщицькому та Борщівському).

Підтоплено 150 будівель та Обласний дитячий-комунальний санаторій в Заліщиках.

Підтоплено 944 га с/г угідь, 179 колодязів. З небезпечної зони трьох населених пунктів Монастириського району відселено 184 особи.

Однак точної суми компенсацій, якої виділять з державного та місцевих бюджетів ще немає. Її можна буде дізнатися після того, як буде оцінено всі збитки.

До того ж, як пояснив очільник області, враховуватимуть різні фактори при підрахуванні збитків. До прикладу, як пояснює Володимир Труш, деякі фермери, які втратили через повені урожай, могли мати страхування. Також  враховуватимуть, чи жили в підтоплених будинках люди, щоб недопустити шахрайства, які були під час повеней у 2008 році, коли люди, які мали у власності старі будинки, в яких вони не проживали, отримували хотіли отримати такі ж компенсації, як і ті, хто проживав у затоплених будинках та іншого житла не мав.

Будівництва нових об’єктів.

У області продовжать і будівництво нових об’єктів. В першу чергу – нові дитячі садочки в селах, де дошкільних закладів не було. Це сучасний садочок у селі Біла Тернопільського району та у селі Слобідка – Козівського району. У Теребовлянському ясел-садочку «Сонечку» проведуть реконструкцію, а у НВК у селі Лозова та ясел-садочку Монастириська проведуть капітальний ремонт.

Запланували і реконструкцію шкіл у селах Нове Село Підволочиського району, Новий Тараж

Кременецького району та Трибухівці Бучацького району. У НВК у м. Хоростків проведуть капітальний ремонт. У селі Підгороднє Тернопільського району будують загальноосвітню школу з дошкільним закладом.

Також у різних районах будують спортивні майданчики. Загалом проєкти втілюють на бюджетні кошти, кошти Державного фонду регіонального розвитку та кошти місцевих бюджетів. Цього року на ці об’єкти передбачено 182 257 079 грн.  

Підтримка бізнесу

Оскільки через карантин багато невеликих підприємств зазнали втрат та були на грані банкротства – з обласного бюджету на підтримку малого бізнесу виділили 10,6 млн гривень. 2630 підприємців отримали допомогу на понад 5 тис працівників.

- Для ремонту доріг залучені місцеві підприємства, завдяки чому вдалось збільшити кількість робочих місць на Тернопільщині, - каже Володимир Труш. – Дороги є в пріорітеті, адже від них залежить і економіка області.  

Завдяки державній програмі «Доступні кредити» 21 суб’єкт господарювання області скористався пільговим кредитування. Сума, на яку уклали договори – близько 15 млн гривень.

Підприємці, які мають маленьких дітей, також отримали фінансову допомогу. 11,7 млн гривень виділили на допомогу 2,5 тис. ФОПів.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up