"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування страв у кафе, барах та ресторанах нашого міста.
Якщо ваша дитина не любить їсти кашу, і ви думаєте, як її переконати — приготуйте пшоняну із сухофруктами і подайте у половинці апельсина. Такий диво-смаколик готують у ресторані “Зорепад”, що на просп. Злуки.
— Спочатку промиваємо і запарюємо в окропі всі сухофрукти, які маємо, — розповідає шеф-кухар Ольга Михалюк, беручись до справи, — курагу, чорнослив, родзинки, сушені яблука та груші.
Жінка заливає сушеню окропом і відставляє посуд убік. Запарюватися все має 20-30 хв. Тим часом пані Ольга починає чаклувати над апельсином: розрізає його майже навпіл і з більшої частини фрукта вибирає ложечкою всю м’якоть.
— Можна трохи м’якоті залишити, — каже вона, — тоді каша, яку ми сюди покладемо, буде ще смачнішою.
Промивши пшоно, кухар висипає його у каструлю з окропом і ставить на слабкий вогонь варитися.
— Варимо кашу до готовності, приблизно 20 хвилин, — додає вона, — і весь час помішуємо, щоби не підгоріла.
Поки вариться пшоно, моя співрозмовниця ретельно відціджує рідину із сухофруктів і нарізає їх вузькою соломкою. А тоді, перевіривши, чи каша готова, висипає у каструльку до неї сушеню і все вимішує. Щіпка солі, щіпка цукру — ось і всі присмаки до пшона. Та це ще не все.
Пані Ольга перекладає частину каші в половинку апельсина і поливає страву рідким медом. — Така каша смакуватиме і теплою, і холодною, — усміхаючись, каже жінка, — незчуєтеся, як з’їсте усе і ще добавки попросите.
Скільки чого треба:
По 10 г кураги, родзинок, чорносливу, сушених яблук і груш, 150 г пшоняної крупи, по щіпці солі і цукру, апельсин, мед для поливання.
Послідовність приготування:
1. Промити і запарити в окропі сухофрукти, залишити їх на 20-30 хв.
2. Зрізати в апельсина “кришечку”, вибрати ложкою всю м’якоть
3. Відцідити із сухофруктів воду, накраяти все вузькою соломкою
4. Висипати в окріп пшоняну крупу, варити 20 хв., додати сухофрукти
5. Начинити гарячою кашею із сухофруктами половинку апельсина
6. Прикрасити страву скибками ківі, полити пшоняну кашу медом
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 11 від 13 березня 2024
Читати номер