В останню путь 18-річного Сашка провели на Водохреще. Зимові розваги, які закінчилися трагедіями для родин

В останню путь 18-річного Сашка провели на Водохреще. Зимові розваги, які закінчилися трагедіями для родин
  • В останню путь сьогодні, у свято Водохреще, провели 18-річного Сашка З., який загинув, катаючись на санках, прив’язаних до авто. Хлопець був єдиним юнаком у компанії дорослих чоловіків.
  • Це не перші небезпечні зимові розваги, які забирали людські життя. «20 хвилин» згадує трагічні події минулих років і чим вони закінчились. Будьте обачні та бережіть своє життя!

18-річний Саша загинув, катаючись на імпровізованих санках, які причепили до JEEP-CHEROKEE. Точніше, не санки, а капот від іншого авто. Небезпечні розваги обернулись горем для двох родин – Сашка поховали у рідному селі 19 січня.

Його колегу, 29-річного Сергія Т., який проживає у сусідньому селі, але того вечора був за кермом автомобіля, затримали в порядку ст. 208 КПК (прим. знизу). Завтра, 20 січня, йому мають обрати міру запобіжного заходу.

Відео дня
  • Вони цілий день там тусувались тоді, - розповіли односельці Сашка. – Усі хлопці старші – років 29-30. Чого там Саня опинився – хто зна… цілий день катались, а під вечір бачите як… Біда, біда страшна для всіх. У батьків Сашка ще двоє синів є. Хоч якась розрада. Хоча яка розрада може бути в такому горі?    

Нагадаємо, 18-річний Сашко З. отримав важкі травми через небезпечні розваги на імітованих санках. Медикам не вдалось врятувати потерпілого. За попередньою інформацією, 17 січня біля 19:00 група з чотирьох осіб вирішила покататися проїжджою дорогою на імітованих санках.

  • До автомобіля марки JEEP-CHEROKEE мотузкою прив'язали капот він іншого авто та вирішили покататися. Троє сіли на імітовані санки, інший - за кермо, - розповів начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. - Під час руху один з компанії вилетів і за інерцією врізався в дерево на узбіччі. З відкритою черепно-мозковою травмою, переломом плеча, множинними травмами черевної порожнини та внутрішньою кровотечею до лікарні госпіталізували 18-річного юнака.

Через 20 хвилин хлопчина помер. 29-річний водій, Сергій Т, на момент нещастя перебував у стані алкогольного сп'яніння. У його крові виявили 2,3 проміле алкоголю.

Небезпечні катання на санках забрали життя

Кілька років тому взимку катання на санчатах, причеплених до автомобіля, забрало життя 22-річної Юлії Базар.

Нещастя трапилося в селі Кровинка Теребовлянського району 23 січня 2018 р. близько опівночі. Четверо молодих людей вирішили покататися на санках у неординарний спосіб. Вони причепили дві пари саней до автомобіля ВАЗ і каталися селом. На одних із них сиділо двоє людей, на інших – одна дівчина. На повороті сани занесло, а молоді люди випали. Одна з дівчат вдарилася головою в бетонний стовп. Її госпіталізували до лікарні з відкритою черепно-мозковою травмою та іншими ушкодженнями. Проте врятувати життя їй не вдалося.

  • Дуже шкода. Така безглузда смерть… - бідкались тоді односельці та щиро співчували родині з приводу загибелі їхньої розумниці і красуні. А саме такою була Юлечка, стверджували ті, хто добре знав дівчину.

Благополучна родина, дитина гарно в школі навчалась, педуніверситет закінчила. Вихована, чемна… У Кровінку Юля тоді поїхала у гості до подруги.

Після завершення розслідування суд визнав винним водія та засудив його до 4 років позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. Але тим же рішенням звільнив від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням із встановленням іспитового строку тривалістю два роки.
У порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілої, обвинувачений повністю визнав вину, щиро розкаявся, погодився із усіма доказами, зібраними органом досудового розслідування, відмовившись від їх дослідження під час судового розгляду.

Авто з двома братами пішло під лід

У січні того ж 2018 року на Тернопільщині чоловіки виїхали на кригу ставка та разом з авто пішли під воду.

Трагедія трапилась в ніч на 22 січня 2018 р. у с. Теклівка Гусятинського району. Тоді у селі говорили, що чоловіки випивали вночі. Згодом вирішили покататися по замерзлому ставі. За словами власника місцевого ставу Володимира Кульчицького, товщина льоду була тоді 6 сантиметрів. Чоловіки на автомобілі Ford Escort виїхали на став з дамби. Там і провалилися. Глибина водойми – 6-7 метрів.
– Один чоловік, 1986 року народження, зміг вистрибнути з авто через задні двері. Інший, 1970 року, потонув разом з авто, – каже Володимир Кульчицький.

За кермом тоді був 47-річний Іван Чайківський. Поруч – його двоюрідний брат Іван Ланик. Молодший зумів вибратись. Старший з Іванів загинув.

Пошукові заходи почали вранці наступного дня, адже вночі їх проводити заборонено. Коли з дна підняли авто, всі вікна і дверцята були зачиненими. Привідкритим був лише багажник авто. Через нього, припускали люди, старший Іван пробував вибратись. Тіла у машині, коли її витягли з води, - не було, його знайшли невдовзі водолази.

Коли можна виходити на кригу

У найбільшій групі ризику – любителі зимової риболовлі. Яких правил потрібно дотримуватись і як допомогти, якщо людина на ваших очах пішла під лід, розповіли рятувальники.

Любителям зимової риболовлі слід пам’ятати:

  • виходити на лід можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см;
  • масова пішохідна переправа може бути організована лише при товщині льоду понад 15 см, відстань між людьми повинна бути не менше 5 м. Міцний лід має зазвичай синюватий або зеленкуватий відтінок. Лід білого або жовтуватого кольору не такий міцний.
  • Тонкий лід трапляється біля берега, заростей очерету та під снігом. Будьте обережні, у таких місцях можна провалитися!
  • Міцність льоду слід перевіряти палицею, але ні в якому разі не ногою.

Під час перебування на льоду рибалкам необхідно:

  • подивіться заздалегідь чи немає підозрілих місць (лід може бути неміцним біля стоку води, тонким або крихким поблизу кущів, очерету, під кучугурами);
  • обминайте ділянки, які вкриті товстим шаром снігу (під снігом лід завжди тонший);
  • не пробивайте поруч багато лунок;
  • не збирайтеся великими групами на одному місці;
  • не пробивайте лунки на переправах;
  • візьміть з собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду;
  • не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега;
  • завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 метрів;
  • тримайте поруч з лункою дошку або велику гілку;
  • якщо лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні від льоду.

У випадку, якщо ви все ж провалились під лід:

  • не піддаватись паніці, утримуватися на плаву, уникаючи занурення з головою;
  • намагайтесь вилізти на лід, наповзаючи на його край грудьми і почергово витягуючи на поверхню ноги ;
  • намагайтесь якомога ефективніше використати своє тіло, збільшуючи ним опорну площу;
  • вибравшись на лід, перекотіться і відповзайте в той бік, звідки ви прийшли, де міць льоду вже відома.

Якщо у Вас на очах людина провалилась під лід:

  • крикніть, що ви йдете на допомогу;
  • наближайтесь до ополонки поповзом, широко розкинувши руки;
  • підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру;
  • не підповзаючи до самого краю ополонки, подайте потерпілому палицю, жердину, лижу, шарф, вірьовку, санчата чи щось подібне і витягніть його на лід;
  • витягши потерпілого на лід, разом з ним поповзом повертайтесь назад.

Людині, яка надає допомогу потерпілому, не потрібно зразу бігти до нього, бо також можна провалитися. Допомогти можна, подавши з безпечного місця жердину, пасок, гілку, мотузку чи шарф. Іноді, щоб це зробити, треба ближче підібратися до потерпілого. У такому разі потрібно прив’язатися мотузкою до дерева чи іншої міцної опори, лягти на лід і обережно просуватися до ополонки.

Юридична довідка

Кримінально-процесуальний кодекс

Стаття 208. Затримання уповноваженою службовою особою

1. Уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі, лише у випадках:

1) якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;

2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин;

3) якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи, підозрюваної у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину, віднесеного законом до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

ч. 2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Валя Богдан

    Такі зимові розваги, мабуть, популярні по всіх селах. 17 січня хлопці з нашого села аналогічно ганяли
  • Mark Drapyatiy

    Якби це цинічно не звучало, але природний відбір ніхто не відмінив.

    Ростислав Сарахман reply Mark Drapyatiy

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up