Як налаштувати дитину на навчання: поради батькам

Як налаштувати дитину на навчання: поради батькам
  • Через кілька днів школярі повернуться за парти. Після довгих канікул це зробити буде нелегко. Особливий стрес чекає на наймолодших, тих, хто переступить поріг школи вперше. 
  • Ми поговорили із тернопільською психологинею та дізнались, що варто зробити батькам, щоб правильно налаштувати дитину на навчання. 

- Дитині не уникнути стресу перед початком навчального року. Тому, що це - зміни. Особливо, якщо у вас - першокласник, - каже доктор психологічних наук, професор кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка, практичний психолог Марина Орап. 

За словами пані Орап, у 90% випадків першокласники хочуть іти до школи. Проте, батькам варто визначити які мотиви цього бажання. 

- Батькам варто дізнатись у дитини чи вона хоче дізнаватись щось нове, чи хоче мати нових друзів, чи хоче отримати новий соціальний статус учня і так далі, - говорить психологиня. - Батькам треба знати, що це величезна зміна в житті дитини. Тому, що це нові обов'язки, новий режим, нові люди, нові види діяльності. 

Відео дня

Готуватись перед тим, як віддати дитину до школи, насамперед, потрібно батькам. 

- По-перше батьки мають бути уважними до дитини, не панікувати та не вимагати від дитини негайних навчальних успіхів, - продовжує Марина Орап. - Питання: "Що ти вивчив сьогодні?", "Чому ти не вивчив цю букву" є некоректними, вони викликають в дитини тривожність і небажання вчитися. Щоб адаптувати дитину до школи краще питати її: "З ким ти познайомився?", "Що було цікавого?", "Що нового ти дізнався сьогодні?".

"Налаштовувати заздалегіть"

Старших школярів до ще одного навчального року потрібно готувати заздалегіть. 

- Перш за все потрібно звернути увагу на режим дня, - радить Марина Орап. - Влітку діти лягають спати пізніше, встають пізніше. Одразу дитину буде дуже важко почати вставати раніше. Треба переводити їх назад до "навчальнго режиму"

Хорошим способом налаштувати дитину до навчального року буде спільний похід за канцтоварами та шкільним приладдям.

- Коли ви візьметесь розбирати чи переглядати старі книжки, зошити, прибрати робоче місце - це не лише допоможе впорядкувати речі, а й допоможе дитині налаштуватись на роботу, - говорить психолог. - Чим раніше ви почнете це робити, тим краще. 

Окрім того, психолог радить батькам активно включитися в процес адаптації дитини до школи і підтримати його. Для цього можна, наприклад, 1 вересня влаштувати свято на честь початку навчального року. Крім сімейного застілля з улюбленими смаколиками дитини, можна виїхати на пікнік за місто, сходити в кіно або в зоопарк, покататися на велосипедах, і спробувати у м'якій чи навіть десь ігровій формі пояснити дитині як це здорово, що знову буде навчання, будуть нові знання, нові знайомства, досягнення.

А що ви можете порадити зробити батькам, щоб адаптувати дитину до школи? Відповідь залишайте у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up