Щоб потрапити на Маланку у Горошову та Устя, треба було "заплатити поліції"

Щоб потрапити на Маланку у Горошову та Устя, треба було "заплатити поліції"
  • У цьому році традиційно з 13 на 14 січня у селі Устя та Горошова, що на Борщівщині етнографічні колективи відтворювали давній обряд Маланки - "водіння кози". 
  • Гостей зустрічала "поліція" на посту, якій за проїзд потрібно було дати грошей. Та молодята, які святкували імпровізоване весілля. 

Дійство показували парубоцькі гурти, перевдягнуті у жіночий одяг. Також гості свята побачили, як на сільські майдани виїжджали велетенські фігури символу 2018 року з– Жовтого Собаки. Не обійшлось і без театралізованого дійства, під час якого мешканці сіл, переодягнені у відповідний одяг, відтворювали найбільш резонансні події року, що минув.

Про свої враження від побаченого розповідає тернополянка Ірина Кошіль. На такому дійстві вона побувала вперше. 

- Про ці святкування в Горошовій і Усті чула давно і багато, тому може сказати, що всі мої очікування виправдалися, - каже дівчина. - Було весело, цікаво, колоритно і атмосферно. Найбільше сподобалося бажання місцевих жителів зацікавити гостей, які приїжджають на свято, а тому щоразу вони придумують цікаві і неординарні образи.

Дуже цікаво тернополянці було й почути історію Маланок, яких водять по хатах. Але, як розповідає дівчина різниця в тому, що в Усті водять по тих хатах, де є незаміжні дівчата, а в Горошовій заходять в кожну хату.

- Також відмінність є в тому, що в Усті з Маланкою ходить Дівка - передягнутий хлопець, - продовжує співрозмовниця. - А в Грошовій Маланку супроводжують два Гетьмани. Також мені дуже сподобалося тематичні пости по дорозі до цих двох сіл.

Як розповідає тернополянка, гостей зустрічали поліцейські. Їм треба було дати кілька гривень, щоб поїхати далі. Якщо давали більше 10 грн, то вони пропонували безкоштовну фотосесію біля їхнього поліцейського лімузина. І ще зустрічали молодята, які гуляли імпровізоване весілля і запрошували всіх подорожніх до танцю і пригощали їх

- В Горошовій мені сподобалося більше, бо там вже роки організовують свято Маланки, а в Усті то вони молоденькі, - додає Ірина. - Щойно третій рік, то вони ще вчаться. 

Загалом у дівчини лише позитивні враження, Маланка їй сподобалась. Ірина планує і надалі відвідували це свято, але наступного разу ще й друзів покличе. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Тарас Горбаль (Tapacik)

    Тепер скоренько заголовок статті поправили  і "журналісти"  і мої пости не актуальні тепер :)

    Marianna Dokhvat reply Тарас Горбаль (Tapacik)

    Так, заголовок виправила. Дякую за зауваження. Не мала на меті робити наклеп на когось. І рейтинги теж ніхто накручувати "невмілим маніпулюванням слів" не збирався.

    Я допустила помилку механічно.

    Ще раз дякую!
  • Тарас Горбаль (Tapacik)

    От як було можна так написати статтю? Це ж виходить, що на борщівщині беруть хабарі полісмени і на місці поліції я б вимагав офіційних вибачень за наклеп і недостовірну інформацію.

    Андрій reply Тарас Горбаль (Tapacik)

    ти немудрий?

    Тарас Горбаль (Tapacik) reply Андрій

    Ну про імпровізоване весілля написали , чого тоді не написали що актори переодягнуті в поліцейських. За таке позов до суду можна получити. А веду все то неграмотності журналістів які невміло маніпулюючи словесними епітетами стараються накрутити собі рейтинги.

    Anonymous reply Андрій

    Він то мудрий, а от на рахунок тебе є сумніви.

    Андрій reply Anonymous

    з тексту цілком зрозуміло про що мова

    Тарас Горбаль (Tapacik) reply Андрій

    Коли я пост написав то слово "полісмени"  в лапки не було взяте і получалось що сказане було не в переносному смислі і дійсно тре було дати хабаря справжнім полісменам ,а не переодягненим акторам.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up