Сесія міськради: пікети, емоції, несподівані рішення

Сесія міськради: пікети, емоції, несподівані рішення

На квітневій сесії “реорганізували” два навчальних заклади, внесли зміни до Генплану, прийняли нового депутата та ухвалили ряд господарських та ще більше земельних питань. Без емоцій, сварок не обійшлося.

Сесія міськради 20 квітня традиційно не обійшлася без пікетів. Під стінами міськради зустрілись противники будівництва автомийки на Довженка, противники  реорганізації школи мистецтв та забудови парків міста. Отримати надію на вирішення проблеми, з якою прийшли, вдалось не усім.


Міськраду охороняли десятки правоохоронців. Усіх, хто заходив у приміщення перевіряли металодетекторами. Однак у порівнянні із сесіями у 2017 році, на яких свободівці блокували вхід своїм трьом екс-однопартійцям, ця сесія не була такою багатолюдною. Хоча  у сесійному залі і цього разу  було доволі тісно.


Вручали квартири

Розпочалась сесія із вручення ордерів на житло АТОвцям. Нове житло отримали 17 бійців. А одним із перших питань порядку денного стало питання про поповнення рядів свободівців у міськраді на місце ще одного із трьох екс-депутатів, яких “рідна” партія оголосила зрадниками і витурила з міськради. Свіжоспеченим депутатом став Мар'ян Козбур. Наступним за списком, нагадаємо, мав стати Василь Фостик, однак чоловік не захотів ставати міським обранцем. 

Загалом, порядок денний доповнився ще рядом питань і звернень від депутатів. Зокрема, депутат від “Самопомочі” Андрій Шкула звернувся до колег із ініціативою про запровадження розрахунку на катерах через валідатор і без диференціації тарифу за методами оплати. Таку пропозицію депутати  підтримали 34 голосами.

Відео дня

А ще пан Шкула виступив із зверненням щодо призупинення підготовчих та будівельних робіт з будівництва скандально-відомої “Вуличної академії” у парку Нацвідродження.

- На вулиці 15 Квітня відновились роботи з будівництва так званої “Вуличної академії”, яка згідно з містобудівними умовами і запланованим проектом більше схожа  на інший об`єкт - готельного призначення, - розповів депутат. - Тернополяни, які вважають подібну затію недопустимою для вказаної  частини міста, подали позови до суду. Незалежно від рішення судів, прошу: перше - не погоджувати видалення зелених насаджень у ділянці, відведеній  для реалізації проекту, друге - зобов`язати “Тернопільбудінвестзамовник” розпочати процес поділу  земельної ділянки для відведення частини земельної ділянки до парку міста, оскільки відповідно до Генплану вона визначена як зелена зона.


І останнім пунктом депутатського запиту стало призупинення будівельних та підготовчих робіт до рішення суду та результатів перевірки, оскільки люди звернулись і до правоохоронців. Такий запит підтримали депутати 22 голосами. Втім, чи насправді це питання вдалось поставити на паузу, побачимо невдовзі. Адже, як  помітили громадські активісти, занадто спокійно відреагував міський голова з побратимами. 


Противників автомийки — не почули
 

Утім, без емоцій, підвищених тонів на квітневій сесій не обійшлося. Зокрема, добряче роздратували міського голову противники будівництва автомийки на  “Східному”. Голова ініціативної групи, що виступає проти будівництва, Марія Якимів спробувала впросити депутів включити до порядку денного питання про скасування попередніх рішень, якими дозволили  будівництво. Та нагадати їм, що вони ж самі і обдурені, оскільки ухвалювали рішення про будівництво автехсервісу з міні-баром і автосалоном, а насправді будується цілодобова п'ятипостова автомийка. 

- Люди добрі, за що ж ви тоді голосували? Голосували за автотехсервіс, а будується цілодобова п’ятипостова автомийка, - обурювалась жінка. - А такий об’єкт потребує громадських слухань! І його житловому районі не може бути!


Міський голова  заявив, що відмінити рішення сесії через рішення сесії — не можливо і запропоновував створити комісію для вивчення цієї проблеми. Такий варіант противникам забудови не підійшов — люди запевняють, що було вже купа комісій і результату ніякого. Окрім того, поки нова комісія вивчатиме питання, об'єкт добудують. Марія Якимів тривалий час, під час розгляд інших питань, із однодумцями вимагала емоційно таки включити їхнє питання у порядок денний. Це врешті-решт роздратувало міського голову, а його однопартійці скаржились на неможливість працювати в таких умовах. Тож жінку кілька разів намагались або втихомирити, або вивести правоохоронці, а очільник міста сказав про весняне загострення і спроби зірвати сесію.  

 

Знову змінили Генплан

Ще депутати розглянули питання про затвердження містобудівної документації “Внесення дострокових  змін до Генплану”. Однак великого ажіотажу воно не викликало — головний арітектор міста  заявив, що до цього питання були зауваження у депатутів і громадськості, які вже врахували. Присутні громадські активісти заявили, що останнє твердження — не зовсім правда. А міський голова звинуватив активістів у тому, що ті працють “на камеру”. Врешті “за” затвердження документації проголосувала більшість депутатів. Не підтримувала змін фракція “Самопомочі”,  про що її голова  власне заявив на сесії. Мовляв, хоч частина їхніх зауважень  до змін врахована, у них залишаються ще ряд питань, а відтак вони не підтримують змін. 

Врешті, що на що у Генплані змінили депутати під час квітневої сесії, більшість пересічних тернополян  побачить уже по факту. Так само, як побачить результат від розгляду земельних питань, яких традиційно було понад сотня. Тих, поміж реальних господарських, фінансових,  популістичних політичних — як-от про боротьбу з олігархатом, понаприймали також чимало.


Школу мистецтв реорганізовули попри спротив

Не обійшлося без емоцій і під час розгляду питання про створення Тернопільського ліцею №21- спеціалізованої мистецької школи ім. Ігоря Герети, шляхом об'єднання обласної мистецької школи та ЗОШ №21. Представники батьківського та педагогічного колективу просили депутатів відтермінувати це питання, оскільки оскаржують рішення облради  про  реорганізацію  закладу в суді. А також заявили, що ця реорганізація просто вб'є унікальний заклад мистецького напрямку, бо вони втратять існуюче приміщення школи на вул. Медовій, а  права їхні вихованців та працівників загалом будуть ущемлені. Представники міської влади та управління освіти натомість запевняли, що ні вихованці, ні педагоги не постраждають від реорганізації, приміщення залишиться у власності облради,  і там навіть за кошти з міського бюджету відремонтують систему теплопостачання та ін. 

- На сьогодні, згідно із законом «Про освіту», такого закладу як ваш – не існує, - сказав міський голова Сергій Надал. - Його не існує в принципі. Ваш заклад не має ліцензії і діти, які закінчують школу, можуть залишатись без атестатів. Вас реально рятують, дають можливість вас існувати повноцінно. Ми сьогодні не ліквідуємо, а створюємо нову школу.


Відтак не зважаючи на протести, питання таки розглянули на сесії і ухвалили. “За” проголосувало 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up