У приватній клініці Тернополя серйозний скандал через маску. Ексклюзивні подробиці події

У приватній клініці Тернополя серйозний скандал через маску. Ексклюзивні подробиці події
  • Пацієнтку, яка записалась на прийом, попросили одягнути маску. Та обурилась і пішла. А через кілька хвилин до приміщення увірвались з десяток людей.
  • Розгорівся скандал. На місце виїжджала поліція. 
  • Редакції «20 хвилин» вдалося дізнатися ексклюзивні подробиці інциденту. 

— Я не знаю, що там робиться, але на Коновальця серйозні розбірки – біля приватної клініки на вул. Коновальця, 21 купа людей, в приміщенні всі кричать, скандалять, — зателефонувала до редакції постійна читачка Аліна. — Стоїть поліцейська машина. Люди постійно виходять-заходять. Кричать сильно…

Інформацію про конфлікт у клініці «Мій лікар» підтвердили у патрульній поліції. Головний лікар клініки припускає, що заклад «замовили» умисне. А от кому це потрібно?

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

— Схоже на якусь «заказуху», кому це потрібно – навіть не знаю, але зважаючи на здоровий глузд, іншим чином пояснити все не можу, — каже директор Володимир Семерез.

Казали: коронавірусу не існує

На прийом записалась молода жінка – її прізвище Ф. (у редакції є повні дані, але поки що ми їх не можемо називати — прим. авт.). Вона прийшла у клініку без маски, хоча навіть на дверях висить попередження, що без цього не приймають. Працівники попросили одягнути маску, та категорично відмовилась бо, на її думку, примушуючи одягти засіб захисту, у клініці порушують її конституційні права. Тоді потенційна пацієнтка розвернулась і пішла. Невдовзі повернулась – і знову без маски.

— За нею слідом до приміщення увірвалось чоловік 10-15, всі без масок, увімкнули телефони, знімали відео, — пригадує Володимир Семерез. — Ми їх попросили неодноразово одягнути маски, вони розмахували нібито посвідченнями журналістів з Харкова і кричали, що ми порушуємо їхні конституційні права і що коронавірусу не існує.

На неодноразові прохання одягнути маски люди не реагували. Натомість чимало пацієнтів, які були записані на прийоми до лікарів, підходили, бачили конфлікт, тому розвертались і йшли. Люди, які умисне спровокували конфлікт, перегородили вхід і зірвали роботу медзакладу, нарікає директор.

— Чи дійсно вони — журналісти – невідомо, у нас є копія посвідчень, але такі роблять за кілька хвилин на будь-якому принтері, — каже головний лікар. — І навіщо людям з Харкова їхати сюди і починати розбірки за порушення прав та методом влаштування скандалу у приватній клініці доводити свою позицію щодо наявності чи відсутності існування COVID? Іншої версії, ніж умисна провокація та намагання дискредитувати роботу нашого закладу, не бачу.  

Одягнути маску відмовлялися

Скандалили люди у приміщенні клініки довго, розповідають очевидці. Виходити з клініки чи одягнути маски відмовлялись. Більше того, почали погрожувати як керівництву, так і адміністрації закладу, мовляв, ви маєте дітей…

— Ми їм просто запропонували одягнути маски, а вони просто хотіли зробити шоу – і вони його зробили, — каже Володимир Семерез. — Коли вони нас не чули зовсім, ми викликали поліцію. А ця нібито пацієнтка, на мою думку, не потребувала медичної допомоги. Записалась на обстеження з єдиною метою – влаштувати «цирк».

Патрульні приїхали за викликом. Кажуть, їм вдалось погасити конфлікт. Всі учасники виявили бажання написати заяви та пояснення щодо даної події, повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська.

Щодо того, ким були люди, що заявляли про порушення конституційних прав, бо їх просили одягнути маски, Катерина Метельська каже, що у них справді були посвідчення журналістів з іншого обласного центру. Чи мають вони стосунок до журналістики і як та з якою метою іногородні опинились в нашому місті, далі з’ясовуватимуть слідчі.

Що говорять інші учасники конфлікту?

Власні джерела "20 хвилин" повідомляють, що дана подія може мати зв'язок із діяльністю спільноти, яка виступає проти ковіду і всіх протиепідемічних заходів, що з ним пов'язані. Наразі ми перевіряємо цю версію. 

Ми також намагались почути думку інших учасників конфлікту. Зокрема, зателефонували до авторки стріму Наталії Стефанчук. Жінка слухавку не взяла. Написали їй повідомлення, де запропонували висловитись з приводу конфлікту. Також поставили кілька питань, зокрема – чому саме ця клініка? Хто ці люди на відео, і який вони мають стосунок до Тернополя та носіння масок у нашому місті? Є організація, яка виступає проти існування коронавірусу і всього, що з ним пов’язано, зокрема, вакцинації. Чи належить тернополянка до цієї спільноти?

Авторка стріму тернополянка Наталія Стефанчук близько 20 год зв’язалась з журналісткою та погодилась прокоментувати інцидент. Щодо вибору клініки запевнила: умисне саме цю не обирали. Просто прийшли на допомогу подрузі, якій відмовили у наданні послуги.

  • Молода мама двох дітей, яка проживає неподалік, записалась у мед центрі, аби пройти УЗД судин, — пояснила Наталія Стефанчук. — Для цього заздалегідь записалась. Приходить, а їй кажуть – одягніть маску. Жінка пояснювала – в мене на маску алергія. Тоді її відмовились обслужити. Це було минулого тижня.

Про інцидент молода тернополянка розповіла друзям в різних чатах. Люди, які приймають її точку зору, вирішили в тому допомогти. 23 березня молода жінка прийшла до клініки – і все повторилось, каже Наталія Стефанчук.

  • Вийшов власник і сказав їй, що ми не обслужимо, якщо не одягнеш маску, — продовжила Наталія Стефанчук. — Дівчина відповіла, що носіння маски носить рекомендаційний характер. Їй сказали – ми рекомендуємо одягнути маску. Вона відповіла, дякую, але я відмовлюсь. Спілкування було досить тривалим, була перепалка між власником клініки і клієнткою, до якої приєдналась лікар-офтальмолог. Врешті до вуха клієнтки нахилився власник і щось сказав (ми не можемо подавати дослівно слова Наталії Стефанчук, адже вона не чула, що саме директор клініки сказав потенційній пацієнтці  і доказів цьому немає – прим. авт.). З мого стріму видно, як дівчина після цього одразу сказала: «Він погрожує моєму життю».

Саме через ці погрози на місце викликали слідчо-оперативну групу поліції і є заява про погрози від жінки, пані Наталія. Це все зареєстровано у відділі поліції. Пізніше , коли люди писали пояснення оперативно- слідчій групі, вийшов другий співвласник і назвав всіх нецензурною лайкою. Про це також зазначено у поясненнях поліції, стверджує Наталія Стефанчук.

  • Медики ображали людей, маніпулювали ситуацією і навіть не розуміли різниці між Постановою Кабміну і законами України, — заявила Наталія Стефанчук.

Щодо людей з посвідченнями журналістів, які перебували на місці інциденту, Наталія Стефанчук порадила звертатись за коментарем саме до них. Проте наголосила, що зараз є різні рухи, течії та інформбюро, які видають такі посвідчення.

Щодо організованої групи тих, хто заперечує корона вірус, не сприймає вакцинацію та все, ющо пов’язане із хворобою, пані Наталя заперечила категорично як наявність самого товариства, так і того, що належить до нього.

  • Я не заперечую, що коронавірус існує, більше того, сама перехворіла, — каже Наталія Стефанчук. — Але особисто вважаю, що до нього треба пристосовуватись, ним жити і кожен має право вирішувати, що з цією хворобою робити: боятись чи ні, виходити на вулицю, боятись чи ні, одягати маски чи ні, дотримуватись обмежень – чи ні. Течії, яка заперечує коронавірус – немає.

Ми впізнали людей на відео

На відео, опублікованому п. Наталією, ми впізнали також активіста, представника ГО «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією» Ігоря Таловова. Нагадаємо, раніше на сайті "20 хвилин" та на сторінках інших тернопільських видань йшлось про те, що він незаконно утримував та допитував журналіста Назарія Наджогу.

Детальніше читайте: Журналіста понад годину незаконно утримували… герої його публікації

А "Тернопільський тиждень" у 2014 р. писав про те, що Ігор Таловов має кримінальне минуле

За інформацією видання, "Ігор Таловов неодноразово судимий (початок кримінальної кар’єри припав ще на період Радянського Союзу – 1987 рік), а не так давно - з кінця 2012 по травень 2013 ще й знаходився в розшуку, як особа, яка переховується від органу досудового розслідування. 
Його загальний «стаж» перебування в місцях позбавлення волі мав би становити майже 19 років по 6-ти «ходках», але реально він відбував значно менший термін, звільняючись з різних причин достроково, або підпадаючи під амністію. 

Згідно з останнім вироком від 8 травня 2014 року, його засуджено за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту (стаття 309 КК України)."

А "20 хвилин" ще у 2011 р. писали про те, що алко- та наркозалежним у Тернополя допомагатимуть благодійники. А керівником регіонального відділення міжнародного благодійного фонду Наталії Потопаєвої був саме Ігор Таловов. 

Детальніше про це читайте: Алкоголікам і наркоманам у Тернополі допомагатиме "Посольство Боже"

Навіщо ходити в масках

Міністерство охорони здоров’я надало роз’яснення що таке “громадське місце”, де необхідно носити маски чи респіратори у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції, відповідно до постанови №211. Про це повідомляє Урядовий портал.

У зв’язку з швидким розповсюдженням коронавірусної хвороби всі люди розглядаються як потенційно інфіковані. Ви можете не знати, що є переносником вірусу. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Маска має зменшити виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник. Але використовувати їх необхідно правильно! Надівайте маску так, щоб вона щільно закривала рот та ніс. Перед цим обов’язково вимийте руки з милом чи обробіть антисептиком. Також не торкайтесь маски руками після того, як наділи її на обличчя.

Що таке громадське місце         

Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Також це:

  • ліфти і таксофони;
  • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
  • приміщення та території навчальних закладів;
  • дитячі майданчики; приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
  • під’їзди житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • приміщення закладів ресторанного господарства;
  • приміщення об’єктів культурного призначення;
  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

Опосередковано громадські місця також визначаються у статті 178 Кодексу: вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення) та інші заборонені законом місця.

Також перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади.

Що кажуть правозахисники і юристи

Позицію щодо неконституційності постанови Кабміну про карантинні обмеження підтримує і частина юристів та правозахисників. Вони апелюють до 64-ї статті Конституції, яка встановлює два виключні випадки обмежень прав, гарантованих Конституцією, – це надзвичайний або воєнний стан. І це точно не в повноваженнях уряду. Надзвичайний стан вводить президент своїм указом з відповідним ухваленням Верховною Радою.

– Запровадження надзвичайного стану такі обмеження легалізує і дозволяє державі застосовувати примус до тих, хто не хоче дотримуватися встановлених обмежень по добрій волі. Тому, якщо, на думку медиків та епідеміологів, і справді варто обмежити права людей, президент має виконати свій конституційний обов’язок – ініціювати запровадження надзвичайного стану. Інакше ані нові обмеження, ані вже запроваджені не дадуть очікуваного ефекту. Правила не діють, якщо неможливо забезпечити їхню обов’язковість для всіх, – заявили експерти Центру спільних дій.

Харківська правозахисна група теж наголосила, що для запровадження вищезгаданих обмежень слід було вводити надзвичайний стан.

– Незважаючи на кризові явища в суспільстві, Україна має залишатися правовою та демократичною державою. Прийняття рішень органами державної влади поза межами їх повноважень, до яких, на нашу думку, належить і постанова Кабінету Міністрів України №255 від 2 квітня 2020 року, є неприпустимим кроком до сваволі влади та хаосу в суспільстві, – наголосили у своїй заяві правозахисники і закликали владу “дотримуватися Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів”.

Ба більше, в ХПГ вважають, що йдеться не лише про порушення гарантованих Конституцією прав на вільне пересування, особисту недоторканність, але й про право на свободу совісті та мирні зібрання. Тобто загалом, на думку ХПГ, порушено чотири статті Конституції.

Водночас інші правозахисники, зокрема експерт громадської організації “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін, вважають, що держава цілком може обмежувати певні права людини без введення надзвичайного стану. Адже у своїй постанові Кабмін посилається на Закон “Про захист населення від інфекційних хвороб”. А стаття 29 цього закону передбачає, що саме до повноважень Каміну входить запровадження карантину з можливістю обмеження прав людей: “У рішенні про встановлення карантину зазначаються обставини, що призвели до цього, визначаються межі території карантину, затверджуються необхідні профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, їхні виконавці та терміни проведення, встановлюються тимчасові обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, що покладаються на них“. Так само дозволяє Кабміну запроваджувати карантинно-обмежувальні заходи на території виникнення і поширення інфекційних хвороб стаття 30 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Тим часом, журналісти нашої редакції стежать за розвитком ситуації.

 

Читайте також:

Новий штам коронавірусу вже в Тернополі? Що кажуть медики та чим небезпечний мутований COVID
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (47)
  • Альона Чепіль

    Жіночкам потрібні лайки, мусять ж якось розкручуватись😂😂😂😂🤦🤦🤦
  • Alla Bezyk-Valigura

    Хороша лікарня! Дуже гарний і ввічливий персонал
  • Lena Romanchuk

    Не має слів......
  • Людмила Володимирівна

    якщо при вході буде написано "заходити тільки в масці і бахілах" , то вона має виконувати розпорядження даної установи та вдягти маску та бахіли;
    знайома була в Японії, там при вході в поліклініку, стоїть апарат, який одягає на взуття бахілу, треба тільки ногу поставити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up