Шукають наркотики і вибухівку. У Тернополі є загін з 18 чотирилапих поліцейських

Шукають наркотики і вибухівку. У Тернополі є загін з 18 чотирилапих поліцейських
  • Собака не лише вірний друг, а й незамінний помічник у роботі – в цьому впевнені усі працівники поліції. Навчають їх пошуковому ремеслу поліцейські-кінологи.
  • Про поліцейських собак розповіли у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Віталій Жилка – незвичайний ке­рівник. Він – начальник Тернопільського кінологічного центру, а у йо­го підпорядкуванні загін з вісімнадцяти чотирилапих поліцейських.

– Людина без покликання люби­ти тварин не може стати кінологом. У цю службу приходять ті, хто любить собак і хоче з ними працювати, – каже начальник центру. – Щоб бути хорошим кінологом, необхідно бу­ти готовим пов’язати одне життя на двох – своє та свого вихованця.


Однак, зазначає керівник кінологів, на одній лише  любові хорошого помічника не виховати. Тут потрібні терпіння, розуміння та постійні заняття. У кожного собаки свій характер, тому і підхід має бути індивідуальним.

Відео дня

Все починається з іграшки

Кінологи починають виховувати своїх підопічних ще з грайливого цуценяти. Перш ніж стати професіоналом, пес вчиться слухатися і підкорятися, а також співпрацювати з кінологом. Далі завдання ускладнюються, а загалом тренувати підопічного кінологу потрібно не менше шести місяців. Заняття проводять на спеціалізованому майданчику, роз­ташованому в кінологічному центрі. Він обладнаний смугою перешкод: сходи, бар’єр висоти, спеціальні коридори для переповзання. Навіть вже досвідченій собаці треба нагадувати команди, щоб вона завжди була у формі.

Теоретично, каже начальник цент­ру, собака будь-якої породи при належній підготовці, може стати служ­бо­вою. Її основна перевага в тому, що наразі ще не винайшли такого детектора, який був би чутливішим за собачий ніс. Його і тренують на різ­ні запахи. У тернопільському цент­рі працюють здебільшого вівчарки.

– У собаки, як і в дітей, все почи­нається з іграшки, – розповідає Віталій Жилка. 

– Найчастіше питають, чи правда, що для того, аби собака знайшов наркотики, йому дають їх спробувати, – розповідає керівник кінологів. – Вкотре заперечую – це не так. Ми тренуємо собак по-іншому. Спочатку навчаємо їх шукати певний пред­мет, наприклад, м’ячик. Потім до м’я­ча підкладають наркотики чи речовину, яка імітує запах наркосировини. Це робиться для того, аби собака асоціював пошук м’яча з цим запахом. Уже згодом, підкладають ли­ше наркотики без м’яча. Собака ж думає, що шукає самого м’яча, який має специфічний запах.

Допомагають шукати вибухівку в АТО

Від характеру собаки також залежить буде він шукати наркотичну сировину чи ж вибухівку. Якщо вона холерик, то підійде на спецпідготовку по пошуку наркотичних ре­човин, на затримання. А на пошук вибухівки така собака не підходить, бо туди слід підбирати  спокійних, терпеливих собак.
Чудово справляється чотирилапий помічник і з роботою розшуківця. Коли трапляються злочини в міс­ті чи у селах, туди виїжджає кінолог з собакою і допомагає слідчо-оперативній групі.

– Для оперативників головне, щоб собака вказав напрямок. Наші собаки доводили це вміння не раз. Вівчарка Емма допомогла розкрити не один злочин. З останніх – крадіж­ка грошей зі скриньки пожертв у За­ліщицькому районі. А Багіра відмінно знаходить наркотичну сировину.
Неоціненна служба собак і в зоні антитерористичної операції. Вихованці Тернопільського кінологічного центру відбули вже чимало ро­тацій. Вони допомагають співробітникам поліції в пошуках вибухівки, зброї та боєприпасів, які правопорушники намагаються перевезти на мирну територію. Собаки – відмінні бійці в будь-яких умовах.

– Вже під час гри можна визначити, для якої спеціалізації надається тварина найкраще. Є собаки, призначені для розшуку злочинців, або зниклих. Інші вміють розшукувати вибухівку, зброю та боєприпаси. Ще одна собача спеціалізація –пошук наркотичних засобів.

Для охорони лабрадор, а для душі – ротвейлер

Свої успіхи чотирилапі не раз підтверджували і на змаганнях серед кінологів. На чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів службова собака Емма декілька раз завойовувала призові місця, а на міжнародних змаганнях минуло­го року спеціальну підготовку серед роз­шукових собак найкраще показа­ла команда кінологів Тернопільщини. 

Під час служби собаки постійно проходять тестування. Якщо тварина уже втрачає свої навички через вік або хворобу, то її відправляють на заслужену пенсію. В середньому тру­довий стаж собак сягає 8-9 років. 

Усім, хто вирішив завести хвостатого друга, Віталій Жилка радить чітко визначитися, для чого вам потрібний собака, від цього і залежатиме його порода. Наприклад, для охорони не підійде лабрадор, а для душі – ротвейлер. По-друге, обов’яз­ково треба правильно виховати собаку і здобути базові навички дресирування та слухняності.Собака будь-якої породи має бути керованим і не нести загрози оточуючим людям. Якщо в родині є діти, варто долучити до дресирування і їх, щоб привити любов до тварини і прив­чити до відповідальності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up