Партнер рубрики Події

Снігу нема — техніка вже працює! Що насправді роблять комунальники та чи готові вони до зими

Снігу нема — техніка вже працює! Що насправді роблять комунальники та чи готові вони до зими

В Україну вже прийшли морози. Навіть вдень температура повітря у Тернополі тримається нижче нуля. Синоптики прогнозують, що сніг випаде всередині грудня. Однак тернопільські комунальники готуються вже. Чому вулицями їздить снігоочисна техніка, коли немає опадів та чи впораються комунальники у разі негоди – читайте у матеріалі.

Перший сніг у місті випав ще 30 листопада. Він ледь припорошив дорогу, однак тоді на вулицях працювали 17 одиниць техніки.

- Увечері, коли йду з роботи через вулицю Живова, часто бачу, як їздить снігоочисна техніка, але опадів немає, - каже тернополянин Олександр. - Коли сніг падає – техніки не вистачає. Біля деяких будинків люди самі протоптують доріжки. 

Чи готові до зими

Ми звернулися до управління ЖКГ міської ради. Там розповідають – техніка готова. Цього року вулиці прибиратиме дві компанії - ТзОВ «Авакс Проф» та ТМШРБ «Міськшляхрембуд».

Відео дня

- Загалом місто очищатиме близько 70 одиниць техніки, - розповідає начальник управління Олег Соколовський. – Це досить велика кількість техніки. Крім цього, ми маємо 13 приватних підприємств (жеків), кожне з яких має по дві одиниці техніки для прибирання снігу. ОСББ також укладають угоди з різними фірмами на утримання прибудинкових територій.

Там, де техніка проїхати не може, - дорогу та тротуари посипатимуть вручну.

- Вже розставили по місту ємності з піском, - каже Олег Соколовський. - Наразі по місту вже є понад 500 таких точок з сумішшю для посипання тротуарів. Ми продовжуємо встановлювати додаткові контейнери.  

Однак у деяких місцях контейнерів немає, лише купи суміші для посипання край дороги.  

Загалом для посипання тротуарів та доріг підготували 1,5 тис. тонн піску та 200 тис. тонн солі. Підрядні організації провели заготівлю паливно-мастильних матеріалів для техніки.

Чому техніка вже працює

В управлінні ЖКГ пояснюють – снігоочисна техніка вже їздить вулицями не для вигляду та прибирання снігу, якого ще немає, а для того, щоб посипати дороги від ожеледиці.  

- Кожне місто має свій алгоритм роботи в зимовий період – що робити при ожеледиці, при заметах, - пояснює Олег Соколовський. - У Тернополі передбачено превентивне (попереджувальне - прим. авт.) посипання.Хоч ще немає снігу, але ми вже посипаємо дороги від ожеледиці. Завдяки суміші до асфальту не прилипає сніг. Коли різко падає температура, через високу вологість повітря буде ожеледиця на дорогах, навіть якщо снігу чи дощу не було. Тому потрібно це робити завчасно.

Опитування

Чи задоволені ви роботою комунальників взимку?

Без потреби техніка не працює – пояснюють у міськраді.

- До прикладу, коли синоптики нам передають про похолодання і можливу ожеледицю – тоді починає працювати техніка, - продовжує Олег Соколовський. – Наразі є цілодобові чергові, які при необхідності обирають потрібну техніку і виїздять на вулиці.

Також цього року у місті діятиме три рівні системи оповіщення населення про погодні умови та початок роботи снігоприбиральної техніки: зелений, жовтий та червоний.

Зелений рівень – діє в денний період доби (крім години «пік») при незначних і помірних снігових опадах та за умов виникнення ожеледиці. Жовтий – у вечірній та нічний час при незначних опадах чи ожеледиці. Червоний – у будь-який період доби при інтенсивних снігопадах або надзвичайній ситуації.

Однак, як насправді працюватиме ця система та чи впораються комунальники, дізнаємося уже зовсім скоро. 

Скільки витратять на прибирання снігу

Наразі невідомо, скільки коштів витратять цього року на очищення міста від снігу та посипання вулиць. В управлінні ЖКГ пояснюють – усе буде залежати від погоди. Остаточні суми зможемо дізнатися лише після закінчення зимового періоду.

Скільки коштів витрачають на посипання доріг наразі - нам не відповіли. Ми надіслали офіційний запит до міськради, щоб дізнатися, скільки коштує робота комунальників та скільки заклали коштів на прибирання міста від снігу та посипання вулиць цього року.  

Якщо ви бачите, що підрядні організації не виконують свою роботу добросовісно, про це варто повідомити до міської ради.

Якщо ваш ЖЕК чи ОСББ не виконують прибирання прибудинкової території – можна поскаржитися до муніципальної інспекції. Для цього варто надіслати фото та адресу місця, де не належно прибирають сніг на на Viber муніципальної інспекції за номером +38 073 015 1481.

А ви чекаєте снігопаду цієї зими? Чи задоволені роботою комунальників? Пишіть у коментарях!  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up