Сьогодні, 1 травня: День праці

Сьогодні, 1 травня: День праці

Міжнародний день праці — свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня або у перший понеділок травня. В Україні 1 травня оголошено вихідним днем.

1 травня - День міжнародної солідарності трудящих — свято, що відзначається в 142 країнах, 1 травня 1886 року американські робітники організували страйк із вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу в пам'ять про виступ робітників Чикаго прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Уперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах.

 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Події:
 

У 1884 році в Чикаго почали будівництво 10-поверхового будинку — першого хмарочоса.
 

Будинок був висотою у 42 метри. Незважаючи на не дуже вражаючі характеристики, за конструкцією це був перший сучасний хмарочос, збудований за допомогою сталевого каркаса. Це у свою чергу звільнило від напруги стіни, завдяки чому вони були унікально тонкими. Будинок був зруйнований в 1931 році.

1931 рік — у Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі — 102-поверхового "Емпайр Стейт Білдінг", збудованої всього за один рік.

Будівля вартістю 40 мільйонів доларів залишалась найвищою у світі до 1972 року, коли в Мангеттені було збудовано башти Міжнародного торгового центру.
 

1954-го в Сеулі Мун Сан Мен заснував Церкву об'єднання (Асоціація Святого Духа за об'єднання всесвітнього християнства). Сьогодні церква має послідовників більш, ніж у 150 країнах світу.
 

У 1978-му японець Наомі Уемура самотужки досяг Північного полюсу на собачій упряжці — перший у світі.

1999 — Під час обстрілу моста в поблизу Приштини (Косово) ракета НАТО попала в в цивільний автобус і вбила 34 особи (з них 15 — діти).
 

2004 року відбулося найбільше розширення в історії ЄС.
 

Членами Європейського Союзу стали Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія.
 

1 травня народилися:
 

У 1917-му — Федір Хитрук, російський кінорежисер-мультиплікатор ("Вінні-Пух", "Пригоди Боніфація").
 

1920 року народилася Нонна Копержинська, українська актриса театру й кіно. Тітка Секлета у фільмі "За двома зайцями", Рогнеда Карпівна в "Королеві бензоколонки".

1945 рік — Василь Зінкевич, український співак.
 

Він став першим чоловіком-солістом в жіночому ВІА "Смерічка", куди через рік потрапив юний Назарій Яремчук. Керував ансамблем Левко Дутківський. Це сталося у 1968 році, а через три роки його знав весь СРСР — "Червона рута" стала кращою піснею в країні.
 

У 1954 році народився Сергій Ківалов, український політик і юрист.
 

Народний депутат України ІІІ-VI скликань (зараз - від Партії регіонів), ректор Одеської національної юридичної академії.  Голова Центрвиборчкому під час президентських виборів 2004 році (в усній народній творчості отримав прізвисько "Серьога-Підрахуй").
 

1973-го народився Жанна Усенко-Чорна, український юрист, заступник голови Центральної виборчої комісії (член ЦВК – з 2004 року ). Заслужений юрист України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up